Falciot (Apus apus)

Imatge d'un falciot comú apus apus volant en el cel
Imatge de Pau Artigas

¡En 2021 el falciot és au de l'any per SEO BirdLife!

considero a els falciots els autèntics reis de l'aire. Els seus piruetes i acrobàcies, la velocitat a la que volen i efectuen les seves maniobres em semblen realment increïbles. Puc passar hores veient com passen a tota velocitat entre les palmeres de la meva plaça. A quina velocitat aniran?

Els falciots (Apus apus) Són els autèntics acròbates i senyors de l'aire. Ningú vola com ells. Si els observes atentament et fascinarà la seva velocitat i precisió.

Són una de les aus típiques en àrees urbanes. Així que podem observar-les amb facilitat i ensenyar als nostres fills a reconèixer-los.

Els falciots són aus molt aerodinàmiques, amb ales llargues i punxegudes en forma de dalla, voladores consumades i infatigables. Tenen «peus agarrantes» que (contràriament als de les orenetes) no serveixen per posar-se.

Lars Svensson. Guia d'aus

Pertany a la família Apodidae

Aconsegueix les millors ofertes llista de correu

Mengen dormen i copulen en l'aire. Es passen 10 mesos volant sense posar-se en terra. Tan sols ho fan per reproduir-se. Nidifiquen en forats de parets i són fidels al seu lloc de nidificació.

Peus de el falciot i per què no pot volar un cop a terra
Imatge de Klaus Roggel

Un falciot té aleteja amb una freqüència de 10 vegades per segon. Per dormir pugen a 2.000 metres i dormen volant, reduint l'aleteig a 7 vegades per segon

Té les potes petites. Si un falciot cau a terra no pot posar-se a volar només. La longitud del seu cos és de 16 -17 cm mentre que l'envergadura de les seves ales de 42 a 48 cm

Què mengen?

Són insectívors. Mengen mosquits, formigues voladores, aranyes i qualsevol altre insecte i himenòpter que trobin surant o volant per l'aire.

És un gran depredador i una magnífica eina per controlar plagues d'insectes i de mosquits. Així que hem de alegrar-nos quan els vegem volant per la nostra ciutat.

Com identificar un falciot

També anomenats:

  • falciot negre en català,
  • Common Swift en anglès. Què després de tants anys m'assabento que Swift, com Jonathan Swift significa Ballester

Una forma senzilla d'identificar-los és pel seu cant el seu característic crit que li fa inconfusible quan passen diversos volant i cridant per sobre del teu cap.

Carlos W., XC466673. Accessible en www.xeno-canto.org/466673.

Quan mirem a cel hi ha 3 aus que la gent sol confondre. falciots, avions y orenetes.

Tipus de falciots

Hi ha diferents tipus o espècies de falciots, encara que el més comú i el que tractem en aquesta fitxa és el falciot negre (Apus apus). La resta són:

  • Falciot comú (Apus apus)
  • Falciot pàl·lid (Apus pallidus)
  • Ballester (Apus melba)
  • Falciot unicolor (Apus unicolor)
  • Falciot cafre (Apus caffer)
  • Falciot moro (Apus affinis)
  • Falciot mongol (Hirundapus caudacutus)

Resulta molt difícil diferenciar el falciot negre de l'pàl·lid. sobretot quan estan volant. La millor manera d'identificar aquestes dues espècies és pel seu cant. Que és totalment diferent.

Dades i curiositats

  • Poden viure 9 anys
  • Cria d'abril a juny
  • fa una única posta de 2 a 3 ous
  • Els falciots neixen després de 23 dies de incubavión
  • i tiren a volar als 42 o 43 dies. Crien en colònies

Com a curiositat el falciot mongol (Hirundapus caudacutus) El falciot més gran de la família és l'au més veloç que existeix en vol horitzontal, arribant a l'us 170 km / h segons el llibre Nature 's Champions: The bigest, The fastest, The best. Això dóna una idea de la velocitat i peridcia de tornada de tota aquesta família d'aus.

S'ha declarat de manera oficial el 7 de juny com el dia mundial de la falcia

Au de l'any 2021 en SEO BirdsLife

Acaben d'anunciar-i sens dubte és una molt bona notícia perquè sortirà molta nova informació sobre aquest au que ajudarà a que molta gent la conegui millor i la valori com es mereix. Seguiré recopilant informació.

Data d'albirament a Sagunt

Data en la qual he vist els primers falciots i quan se'n van.

AnyData d'arribada
Data de partida
20186-04-2018
201915-04-2019

Els he vist criar i nidificar en els forats de les muralles de el Castell de Sagunt.

En 2021 ja no estan criant aquí. Sempre hi ha a la torre un xoriguer comú (Falco tinnunculus) I vaig veure una femella en el forat de la torre.

Fonts per a ampliar informació

  • SEO quan parlem d'aus les fitxes de SEO sempre cal revisar-les

Deixa un comentari