Али Смит пролет

Пролетта на Али Смит, трета книга од тетралогијата

Не можете да плачете затоа што летото почнува, вели тој. Можев да разберам дека плачеш за доаѓањето на зимата. Но за лето?

Доаѓам да прегледам Примавера од Али Смит неколку недели по завршувањето на читањето за да се остави време, еуфоријата да помине и навистина да се видат остатоците што книгата ги остава зад себе... На крајот. Рецензијата ја објавувам неколку месеци откако ја прочитав и со помирна визија и читање Есен, класиката на Али Смит. Прегледот е мешавина од впечатоци од пред неколку месеци и сега.

Првото нешто, иако е клише, овде важи повеќе од кога било. Тоа не е книга за секого. Тоа е пишување кое би можеле да го наречеме експериментално. Имаше 70 страници и сè уште не беше јасно за што се работи во книгата. Но, јас го сакав. Тоа е како да гледаш како река си го пробива патот.

Примавера е третиот том од тетралогијата Сезонски квартет од Шкотланѓанецот Али Смит (Есен, зима, пролет и лето). Неговото најпознато дело е Есен, иако почнав со Пролет затоа што го прочитав напролет. Сега ја прочитав есента, која ја рецензирав на блогот и можеби затоа што е прва книга на авторот, но пролетта ми се допадна многу повеќе отколку есента.

Изменето од Nórdica Libros во многу внимателно издание, како што е нивниот обичај, со превод на Магдалена Палмер. Мора да беше многу сложен превод.

Книгата е остра критика на центрите за интернирање на странци во Обединетото Кралство и голема слободна рефлексија за имиграцијата, соживотот и проблемите кои се генерираат.

И тогаш тој го кажува првото нешто што му паѓа на ум, дека отсекогаш го замислувал Менсфилд за кој таа му раскажувала како многу викторијански, скромна и невин слаба шипка.
Немирен и невин!, вели Педи. Менсфилд!
Испушта насмевка.
Кетрин Мнасфилд Парк вели.
Ричард исто така се смее, иако не ја сфати шегата.

Таа беше авантурист, во секоја смисла на зборот, вели Педи. Сексуален, естетски и социјален авантурист. Вистински светски патник. Таа живееше многу видови на љубов, беше многу смела за своето време. Беше смело. Забременила по кој знае кој пат, секогаш од погрешна личност; се омажила за виртуелен странец за нејзиното дете од друг маж да биде легитимно, а потоа доживеала спонтан абортус. Дали е тоа во книгата?

Книгата е поделена на три дела. Првиот зборува за врската на Дик и Педи. Второто е дело на чувар во еден од центрите и интернирање и третото е исходот на ученичката (кога ќе го прочитате ќе го разберете)

брз влез

Но, ако има нешто што изненадува, тоа е силата на неговите први три страници. Навод, манифест, каде што не остава марионета со глава. Ви препорачувам да ја прочитате, дури и ако нема да ја читате книгата. Можете да го направите тоа бесплатно во ова Нордиски книги pdf

Краток преглед

Што се случи со добрите луѓе на оваа земја?

Рамнодушност кон трагедиите на другите; од исцрпеност, рече Ричард.

И срање, рече таа. Тие луѓе имаат мртва душа.

Расизам, рече Ричард. легитимирано. Легитимизирана поделба дваесет и четири часа на ден во сите вести и во сите весници, на безброј екрани, по милоста на богот на непрестајните нови почетоци, богот што го нарекуваме Интернет

Како што кажав, првиот дел, оној кој навистина ме фасцинираше поради својот стил, е најмалку критичен кон имиграцијата. Онаму каде што најмалку се зборува за темата. Но, стилот е… тоа е како кога некој многу жив кој знае многу за некоја тема (или за сите теми) почнува да раскажува приказна и ја прескокнува со случајни анегдоти за која било поврзана тема. Навистина ми влијаеше. Овој прв дел го сметам за уметничко дело, иако разбирам дека може да ве обземе ако барате конвенционално четиво.

Не го нарекувајте тоа имиграциска криза, рече Педи. Ти кажав илјада пати. Само луѓе. Тој е личност, индивидуална личност која го прекрстува светот со се против себе. Помножете го тоа со шеесет милиони, сите поединечни луѓе, сите кои го поминуваат светот против сите шанси во услови кои се влошуваат од ден на ден. Имиграциска криза. А ти си син на мигрант.

Во вториот дел гледаме како Центрите за интернација за странци (CIE) работат секојдневно на чувар (ACD) на еден од нив. Тоа се центри во кои се претпоставува дека човек не може да се држи повеќе од два дена, а наместо тоа има луѓе со години затворени.

На страна 129 и 141 има список на низа факти за кои тој вели дека работникот ги научил и тоа е директен убод во срцето на овие организации покажувајќи го сиот нивен срам, слободи и права кои се прекршени.

Во третиот дел ни го раскажува исходот на ученичката низ нејзиното патување. Тој е важен лик за кој не сакам да давам повеќе информации за да не откријам ништо важно за заплетот. Но, тоа е местото каде што сите ликови се поврзани во неверојатна ситуација.

Карактер

Не можете да ја прочитате оваа книга без да се заљубите во Педи, спореден лик со таква сила што секогаш кога ќе се појави, вашето читање се пали.

Потекло на свеќите

Во еден момент од текстот ова се кажува

Во висорамнините на Шкотска, кога традициите се следеа многу повеќе отколку сега, тоа беше месецот во кој свеќи - свеќи - се палеа за да се повика сонцето назад на земјата (потекло на Candlemas); во овој период од годината, девојките правеа фигури од последните снопови на последната жетва на пченка, ги ставаа своите креации во лулка и танцуваа околу неа пеејќи за враќањето на животот, за будењето на змиите од нивните гнезда, за враќањето на птици, за Света Невеста, или Бриџи, или Бриџит од Килдер, светец-заштитник на, меѓу многу други работи, Ирска, плодноста, пролетната сезона, бремените жени, ковачите и поетите, кравите и млекарите, морнарите и бродарите, акушерките и вонбрачните деца . Тоа е верзија на Брид, келтскиот бог на огнот, во чија чест се палеле огнови; Тој, исто така, благослови бунари и свети фонтани чии води се уште се смета дека имаат лековита моќ, особено за очите.

Сметки

Спомнати се интересни автори и книги. Секогаш Педи.

  • Кетрин Мнасфилд Парк
  • деканската чаша Писмото Монфатон, 2017 креда на табла, 366 x 732 cm
  • Дин Блес ја нашата Европа пехар (триптих), креда со спреј од гваш и јаглен на шкрилци 122 x 151,5 см

Доколку сте немирна личност како нас и сакате да соработувате во одржувањето и подобрувањето на проектот, можете да направите донација. Сите пари ќе одат за купување книги и материјали за експериментирање и правење упатства

Оставете коментар