Како да ја смените Mac адресата во Ubuntu

Промената на MAC е прашање на приватност. Постојат различни причини зошто се препорачува промена на MAC на вашиот уред. Еден од нив е ако сакате да се поврзете на јавна мрежа каде што има повеќе поврзани корисници.

Запомнете дека MAC е идентификација на физичкиот хардвер, на вашата мрежна картичка и е единствен за вашиот компјутер.

Секогаш се препорачува, заради безбедност, да го смените MAC кога се поврзувате на јавна Wi-Fi мрежа или VPN.

Продолжете со читање

Прелистајте со прокси

чекор по чекор упатство за навигација со прокси

Прелистување со прокси е уште еден начин да може анонимно да прелистувате, или во мојот случај токму сега за да може да излезам во одредена земја, односно да се движиме на таков начин што веб-страниците веруваат дека сме во одредена земја

Пред некој ден објаснив како да се присили ТОР, да не извади во јазол на одредена земја. Но, штом започнав со тестовите, можев да направам проверки во многу земји, но во други како Португалија, не можев, бидејќи се чини дека нема излезни јазли во Португалија и ТОР размислува на неодредено време.

Затоа, го решив проблемот поврзување со прокси за симулирање на прелистување од таа земја.

Продолжете со читање

Како да навигирате со IP на земјата што ја сакаме со TOR

плови со тор низ земјата што ја сакаме

Понекогаш сакаме да се движиме преправајќи се дека сме во одредена земја, односно да ја криеме нашата вистинска IP и да користиме друга од земјата што ја избравме.

Можеби ќе сакаме да го направиме ова од многу причини:

  • прелистајте анонимно,
  • услуги што се нудат само ако навигирате од одредена земја,
  • понуди при вработување услуги,
  • проверете како работи веб-страница што содржи геолошки лоцирани елементи.

Во мојот случај тоа беше последната опција. Откако имплементирав неколку приклучоци на веб-страница на WordPress, требаше да проверам дали правилно ги прикажува податоците на корисниците во секоја земја.

Продолжете со читање

Како да ја видите скриената лозинка со точки или sterвездички

Како да видиме лозинка што сме ја заборавиле и е скриена од точки или aвездички

Сигурно некаде Заборавивте лозинка, но вашиот прелистувач се сеќава на тоа иако е скриена со точки или aвездички и на крајот ќе завршиш да го менуваш. Па, постојат неколку методи за да можете да ја видите оваа лозинка, знам два, одете во преференциите на нашиот прелистувач за да видите каде ја зачувува лозинката и вториот е методот што ќе го научиме многу, многу едноставен и помоќен бидејќи ни овозможува да ги гледаме зачуваните лозинки во полињата, што е да се каже дека, иако не сме ги зачувале и секако, не е во нашиот прелистувач, можеме да ги видиме.

Ова е многу корисно ако на пример работите како тим и некој става API во форма, како во WordPress, на овој начин можете брзо да го вратите повторно да го искористиме на друго место.

Ви го оставам видеото што покажува како да го направите тоа и подолу ги објаснувам двата методи во традиционален формат (инспектор и управувач со лозинка на прелистувачот)

Продолжете со читање