Леополд и Рудолф Блашка и нивната колекција на стакло Marine Life

ivda marina колекција од Блашка
Слика на Гвидо Мокафико

Леополд и неговиот син Рудолф Блашка создадоа зоолошки модели направени во XNUMX век за научна употреба, направени од боемско стакло.

Тоа е еден од оние предмети што би можеле да се најдат во секој кабинет на куриозитети и што би сакал да ги имам.

Тие направија 2 колекции: Морски живот на морски безрбетници и „хербариум“ со растителни видови за Универзитетот Харвард.

Историја на Блашка

Леополд Блашка (27 мај 1822 – 3 јули 1895 година) и неговиот син Рудолф Блашка (17 јуни 1857 – 1 мај 1939 година) се посветиле на накитот создавајќи предмети што комбинираат стакло и метал. По смртта на неговата сопруга од колера, а подоцна и на неговиот татко Леополд, тој го посветил своето време на набљудување на природниот свет, цртајќи и проучувајќи го, а на патување во Северна Америка почнал да биде фасциниран од големата разновидност на без скелет и со одреден степен на транспарентност. Оваа проѕирност многу го потсети на работата што ја работеше со стакло и почна да прави модели на цвеќиња и растенија со стакло, без никаква комерцијална намера.

Блашките беа специјализирани за создавање стаклени модели на морски без'рбетници, како што се медузите, морските анемони и други морски организми, кои станаа многу популарни во втората половина на XNUMX век. Неговите модели биле толку прецизни и детални што често ги сметале за вистински организми.

Youе ве интересира Водич за морско стакло, уште еден кристал што се користи во накитот

Неговата работа го привлече вниманието на Рајхенберг, директорот на Природонаучниот музеј во Дрезден.

Имаше проблеми со прикажување на обични 'рбетници, како што се горилите, но кога станува збор за светот на морските без'рбетници, можам точно да ги рекреирам неговите поединци.
Морските безрбетници тешко се зачувале, ја губеле бојата и нивната тврда структура често се распаѓала, па примероците не го претставувале нивниот природен изглед и убавина.

Рајхенберг му предложил да бара решение и кога ги видел неговите претстави предложил да се посвети на комерцијално создавање на безрбетници стаклени животни.
Блашка, го зеде својот син Рудолф за асистент и неговиот бизнис беше успешен, тие создадоа илјадници модели.

Ова ги доведе до Универзитетот Харвард, Ботаничкиот музеј на Соединетите Држави, барајќи од професорот по ботаника Џорџ Линколн Геудаел да создаде изложба за две празни простории. Овде му се отворија неколку можности, едната беше да користи хербариуми со сорти на растенија и сушени цветови, другата, како што е јасно, беше да се нарече Блашка. Ботаничарот видел изложени во музејот некои од фигурите од серијата без'рбетници и покрај тоа што ја одржувал бојата, можел да ги претстави растенијата во 3 димензии.

Таа отиде во Дрезден, Германија и тој ја убеди да создаде неколку тест модели. На крајот тие го убедија да направи комплетна серија на растенија од светот

Помеѓу 1863 и 1890 година, чешките стаклени уметници Леополд и Рудолф Блачка создадоа импресивно детални модели на морската фауна. Тие создадоа речиси 10.000 модели од 700 видови октопод, медузи, анемони, амеби, корали и други морски безрбетници.

Блашките биле пионери во техниката на обработка на светилки., кој се состои од работа на топло стакло со специјални алатки за создавање прецизни и детални форми. Нивното наследство како занаетчии и научници денес е високо ценето и нивните модели продолжуваат да ги инспирираат уметниците и научниците ширум светот.

Обработка на светилки

Техниката за обработка на светилки вклучува работа со стопено стакло на висока температура. Занаетчија загрева стаклена прачка во пламен, обично произведена од гасна факел, додека не се стопи и не стане податлива. Растопеното стакло потоа се обликува и обликува со помош на метални алатки и други инструменти, како што се клешти, ножици и калапи.

За да создаде детални и прецизни форми, занаетчиот може да користи техники како што се додавање различни бои на стакло, слоевито стакло и создавање детали користејќи ја техниката на точки.

Една од главните Предности на техниката на обработка на светилки е тоа што можете да работите со стакло во мал обем., овозможувајќи ви да креирате објекти со високо ниво на детали. Дополнително, стаклото може да се работи во релативно мала средина и со преносливи алатки, што го прави пристапна техника за уметници и занаетчии во широк спектар на поставки.

Постојат различни техники за моделирање на стакло кои се користат во златарата и стаклен накит.

Ја користам оваа прилика да оставам белешки за други техники што ги користат златарите и занаетчиите за обликување стакло

Техники за обликување на стакло

Постојат неколку техники за обликување стакло, овде ќе опишам некои од најчестите:

  1. Дување: Дувањето е техника на обликување во која стопеното стакло се надува со воздух низ цевка. Стаклото се загрева на пламен додека не стане доволно податливо за да се издува во саканата форма. Откако ќе се создаде основната форма, се остава стаклото да се олади и може да се додадат повеќе детали.
  2. Пресување: Техниката на пресување вклучува пресување на стопено стакло во калап под висок притисок. Стаклото се загрева на висока температура и се истура во калап кој одговара на саканата форма. Се користи преса за да се изврши голем притисок врз стопеното стакло, така што ќе се обликува во облик на калапот. Откако стаклото ќе се олади и зацврсти, може да се извади од калапот.
  3. Лиење: Лиење е техника во која стопеното стакло се истура во калап и се остава да се излади додека не се стврдне. Стаклото се загрева во рерна на многу висока температура додека не се растопи и се истури во калап. Откако стаклото ќе се излади и зацврсти, може да се извади од калапот.
  4. Ламиниране: Техниката на ламиниране вклучува спојување на неколку слоеви стакло со лепило за да се формира едно парче. Чашата се сече во саканата форма и се чисти. На секој слој стакло се нанесува лепило и се врзува заедно. Потоа се подложува на специфичен притисок и температура за да се спојат слоевите од стакло и лепилото.

Разлика помеѓу ламба и пламен

Обработката со светилки и пламенот се техники на обликување стакло во кој се користи гасен факел за топење и обликување на стаклото.

При обработката на светилката, позната и како пламен, стаклото се загрева со мал пламен произведен од гасен факел. Занаетчиот користи алатки за манипулирање и обликување на стопеното стакло, кое може да се обликува во многу детални и прецизни форми. Обработката на светилки најчесто се користи за создавање мали предмети како што се стаклени мониста, парчиња накит и стаклени фигурини.

Обработката на пламен е слична на обработката на светилки, но се користи за создавање поголеми, посложени предмети. Наместо да се користи пренослив факел, обработката на пламен се врши со стационарна факел кој може да произведе многу повисоки температури.

Фонтани

Оставете коментар