Најдобрите F-Droid апликации

најдобрите апликации за бесплатен софтвер f-droid

Ние веќе видовме што е Ф дроид, неговите предности и зошто треба да го користиме. Во оваа статија сакам извести некои од неговите најдобри апликации. Јасно е дека ова е многу субјективно бидејќи најдобрата апликација ќе биде онаа што одговара на една од нашите потреби. Но, еве неколку кои мислам дека можат да ви помогнат.

Значи, ќе го напуштам апликации кои ги сметам за најинтересни од ова складиште на апликации за слободен софтвер. За некои нема да најдете алтернативи, а за други веќе ќе имате инсталирани апликации кои го прават истото. Добро време е да процените дали сте заинтересирани да ја пренесете таа апликација што ја користите на друга апликација за слободен софтвер.

Конечно ќе видите дека многу други, ќе ги најдете во Play Store.

Како што рековме во artículo од F-droid, не е голема продавница за апликации, ниту со бесплатни пиратски апликации. Тоа е посветеност на слободен софтвер, отворен код и приватност и токму на овие столбови треба да се засновате кога избирате дали да ги користите или не.

Тие се 13 во последното ажурирање на статијата (22-3-2022)

АнтенаПод

Плеер на подкаст и менаџер за претплата. Со сите потребни функционалности за замена на одличните комерцијални решенија. Најдобрата алтернатива што ја пробав и стана мој играч. Лево преглед на подлогата за антена

АнтенаПод

Фенек

Прелистувач базиран на Firefox за Android и базиран на безбедност и приватност. За Fennec секогаш се зборува како прелистувач на Mozilla, но не сум сигурен за врската помеѓу Mozilla Foundation и проектот.

Фенек

VLC

Денес е пар екселанс мултимедијален плеер. Нема потреба многу да се зборува за него. Секогаш ќе ве извлече од проблеми со читање и прикажување на кој било аудио и видео формат што го сакате.

VLC

Newpipe

Тоа е прегледувач на видеа на YouTube. Има неколку интересни работи. Не следи ништо, не треба да создаваме сметка за да следиме канали, да создаваме колекции на видеа итн. и можеме да преземаме видеа од YouTube

Newpipe

фидер

Бесплатен и со отворен код читач на храна. Одлична бесплатна алтернатива за Feedly и многу запамтениот Google Reader.

фидер

FairEmail

100% OpenSource клиент за е-пошта фокусиран на приватноста. Тоа е само клиент за пошта, а не провајдер. Може да се синхронизира со Gmail и Yahoo, но не и со услугите на Microsoft.

FairEmail

KeePassDX

Управувач со лозинки. Тоа е бесплатен софтвер алтернатива на 1Password или Lastpass. Тоа е апликацијата за која инсталирав F-Droid и решив да ја пробам.

KeePassDX

SyncThing

Апликација која се користи за синхронизирање датотеки помеѓу уреди. Алтернатива на Dropbox или Drive кога станува збор за синхронизација.

Почнав да го користам за да ја синхронизирам мојата датотека KeePass и да ја имам истата база на податоци за лозинки на мојот паметен телефон и прелистувач на компјутер и сега го користам за да си испраќам фотографии и други датотеки помеѓу уредите.

SyncThing

Менаџер на датотеки

Управувачите со датотеки се една од најзастапените апликации во продавницата на F-droid, само треба да направите пребарување за да видите бројни опции.

Во овој случај, ќе ви го препорачам File Manager Pro, но погледнете ги сите други за да видите кој најдобро одговара на вашите потреби и вкусови.

File Manager Pro

покровителство Authenticator

Апликација за автентикација 2FA за безбедно пристап до нашите сметки при генерирање токени за верификација во 2 чекори. Е алтернатива на Google Authenticator и Authy

Егис

и ОТП

Ова е уште еден автентикатор во 2 чекори. Како Егис, но секој со своите посебни карактеристики.

и ОТП

OsMand +

Прелистувач со отворен код, алтернатива на Google Maps, бесплатен и фокусиран на приватноста. Работете на податоци за проектот OpenStreetMap. Ме погодува тоа што беше апликацијата што ја користеа превозниците кои не преселија низ Париз.

OsMand +

забелешка

Водете белешки и список со задачи во формат Markdown. Има еден тон опции што ќе ги сакаат фановите. Може да се додадат гласовни белешки. Групирајте во збирки, означете белешки, креирајте списоци со задачи, потсетници за настани, итн, итн.

забелешка

QR и читач на баркодови

Во денешно време ова е од суштинско значење во секој мобилен, мора да читате QR за сè, дури и за да го видите менито на ресторанот. Ќе истакнам 2,

QR скенер за баркодови

QR скенер (погоден за приватност)


Барате некој посебен вид на апликација? Ако треба да покриете некоја активност или функционалност, можете да ми оставите коментар и јас ќе се обидам да ви помогнам да ја пронајдете апликацијата за слободен софтвер што најмногу одговара на она што го сакате.

И истото ако знаете некои многу интересни оставете коментар и ние ќе направиме листа на најзначајни моменти.

1 коментар на „Најдобрите F-Droid апликации“

Оставете коментар