Леополд и Рудолф Блашка и нивната колекција на стакло Marine Life

ivda marina колекција од Блашка
Слика на Гвидо Мокафико

Леополд и неговиот син Рудолф Блашка создадоа зоолошки модели направени во XNUMX век за научна употреба, направени од боемско стакло.

Тоа е еден од оние предмети што би можеле да се најдат во секој кабинет на куриозитети и што би сакал да ги имам.

Тие направија 2 колекции: Морски живот на морски безрбетници и „хербариум“ со растителни видови за Универзитетот Харвард.

Продолжете со читање

печатење 4D

Откривам што е тоа 4Д печатење и покрај тоа што мислам дека тоа е нешто ново, барајќи информации сфаќам дека веќе За 4Д печатењето се зборува од 2013 година. И покрај тоа, мислам дека е нешто што треба да се има на ум да се следи и да се види како ќе се развива и дали еден ден можеме да ја користиме оваа технологија дома.

Продолжете со читање

Градините на Монфорте

Монфорте градини во Валенсија

Во оваа статија ќе најдете 2 типа на содржини, информации за запознавање со градините и дневник на оние што ги наоѓам и откривам во моите различни посети на неа.

историја на градините

градинарски скулптури на монфорте

Градината на Монфорте или Градината на Ромеро, е неокласична градина со 12.597 метри квадратни. Маркизот од Сан Хуан, Д. Хуан Баутиста Ромеро, ја купил оваа рекреативна куќа со својот овоштарник во 1847 година и го нарачал Себастијан Монлеон да го трансформира овој овоштарник во градина.

Во зависност од изворот каде што истражуваме, тој ги претставува како градини во неокласичен или романтичен стил со неокласични епизоди.

Продолжете со читање

Ако...Друго услови во Пајтон

Условите се изјави кои можат да бидат вистинити или лажни. и се дефинира со Точно or Лажни.

Постојат различни начини да се направат услови во Пајтон.

За да поставиме услови, ќе треба да го знаеме следново симболи кои ќе ги користиме за споредување на вредностите:

Продолжете со читање

Како да најдете дупликат книги со Калибар

Дупликат опции за пребарување книги во Калибар

Кога имаме виртуелна библиотека од неколку илјади книги неизбежно е да се има дупликат книги.

Ако користиме Калибар за управување со нашата библиотека, Многу е едноставно најдете и отстранете ги овие librоперативен систем, е-книги, повторени. Треба само да го инсталираме приклучокот „Најди дупликати“ 

Продолжете со читање

Инженерството на римската армија од Жан Клод Голвин

инженерство на римската армија

Тоа е визуелно многу атрактивна книга, со голем формат и многу добри илустрации. Сега, тоа ме направи краток во однос на содржината. инженерство на римската армија е уредуван од Desperta Ferro Ediciones и неговите автори се Жан-Клод Голвин и Жерар Кулон.

Точно е дека и на почетокот на книгите и во заклучоците ја објаснуваат целта на книгата, а тоа е го демонстрираат учеството на римската војска во големите јавни дела (што го демонстрира само со конкретни примери за кои мислам дека не се генерализираат). Така, во книгата, која е поделена на големите земјишни работи, аквадукти, патишта, мостови, рудници и каменоломи, колонии и градови, се прикажани примери од ваков тип градби во кои на некој начин е документирано учеството на легиите.

Но, сè е многу кратко, од една страна би сакал да навлезат во инженерскиот аспект на видот на конструкцијата, бидејќи се дадени само многу општи информации. Во оваа смисла, книгата ме разочара.

Продолжете со читање

Али Смит пролет

Пролетта на Али Смит, трета книга од тетралогијата

Не можете да плачете затоа што летото почнува, вели тој. Можев да разберам дека плачеш за доаѓањето на зимата. Но за лето?

Доаѓам да прегледам Примавера од Али Смит неколку недели по завршувањето на читањето за да се остави време, еуфоријата да помине и навистина да се видат остатоците што книгата ги остава зад себе... На крајот. Рецензијата ја објавувам неколку месеци откако ја прочитав и со помирна визија и читање Есен, класиката на Али Смит. Прегледот е мешавина од впечатоци од пред неколку месеци и сега.

Првото нешто, иако е клише, овде важи повеќе од кога било. Тоа не е книга за секого. Тоа е пишување кое би можеле да го наречеме експериментално. Имаше 70 страници и сè уште не беше јасно за што се работи во книгата. Но, јас го сакав. Тоа е како да гледаш како река си го пробива патот.

Продолжете со читање

Lego® Charm | Дизни. Куќата Мадригал и многу повеќе

Филмска колекција Шармот на Дизни во LEGO се состои од три комплети. Идеален е за сите љубители на авантурите на членовите на куќата Мадригал, Мирабел, Бруно и сите членови на оваа љубопитна куќа.

Изберете го комплетот што најмногу ви се допаѓа. Ако сеуште го немате, почнете со...

Куќата Мадригал (43292)

Сетот ја пресоздава познатата куќа на Мадригал од филмот Enchantment на 3 ката. Главен елемент на филмот и кој би можеле да го сметаме за уште еден лик, бидејќи силата на Мадригалите и нивната моќ лежи во важноста на семејството, а во овој случај тоа е претставено со оваа смешна куќа со магични врати, тајни премини и плочки кои комуницираат со Мирабел.

Продолжете со читање

Татко ми и неговиот музеј од Марина Цветаева

Моите родители и нивниот музеј од Марина Цветаева

купив Татко ми и неговиот музеј од Марина Цвиетаева поради препорака од Твитер, како и поради тоа што сум од Акантиладо, едиторијал кој до сега отсекогаш удирал во знакот на моите вкусови.

Вистината е тоа Мислев дека повеќе ќе се занимава со темата на музејот и ова малку ме разочара. Ги сакам музеите и нивното управување ме фасцинира. Ние обично одиме да гледаме музеи со семејството и неодамна почнав да ги документирам овие посети како:

Книгата е надополнета со уште еден том од истиот автор со наслов Мајка ми и музика.

Книгата се состои од 8 раскази. Првите 3 напишани на руски, а останатите 5, оние од вториот дел прилагодени на францускиот вкус. Според издавачот, има 5 многу кратки раскази, некои едвај достигнуваат неколку страници. Тие се препишани анегдоти од долги приказни.

Продолжете со читање