Комплет стартер до Arduino Супер комплет за стартер UNO R3 Проект од Elegoo

Комплет за стартери Elegoo Arduino Uno R3

Пред неколку дена Купив Arduino Starter Kit, од Elegoo, понуда од 30 €. Имам неколку сензори и компоненти што ги купував, но ми недостасуваа многу од оние што беа понудени во комплетот и се чинеше како добра идеја да го купите и да видите дали вреди овој вид на производ. Тие имаат 4 комплети за почетници, основниот е Супер Стартер кој е комплет што го купив и потоа уште два кои имаат уште повеќе компоненти, но вистината е дека ја зедов оваа заради понудата. Сакав да го земам оној со радиофреквенција.

Читајќи неколку преглед на табли на Elegoo, тие зборуваат добро, но има луѓе кои се жалат на компатибилноста на таблата што е клон на Arduino UNO R3. Моето искуство беше многу позитивно, плочата работеше совршено, компатибилен со Arduino IDE без да направите ништо, само вклучете и играјте. Јас го натоварив трепка, Направив одредена модификација. Пробав некои компоненти брзо и сè работи добро (Тестирано со Ubuntu 16.10 и kubuntu 17.04)

Продолжете со читање

Мултитаскинг на Ардуино и управување со времето

Тест на Ардуино до повеќе задачи со милис

Јас не сум експерт за Ардуино, и покрај тоа што имав плоча долго време, јас скоро и да не сум истражувал. Времето кога го користев тоа беше како алатка за копирање и вметнување код веќе креиран, но без многу интерес да научам навистина како работи, но едноставно со намера да го направам да работи и да ми биде корисен. Овој Божиќ малку ја наместив сцената на Рождеството Христос со неколку LED диоди и ултразвучен сензор HC-SR04. И застанав да набудувам што треба да се направи.

Само сакав да направам различни работи со две LED диоди од ист сигнал. Уфф Набрзина налетав на она што мислам дека ќе биде едно од првите ограничувања на кои ќе наидете кога ќе започнете да се мешате со Arduino. И не треба да го правите тоа премногу комплицирано. Јас само зборувам за некои LED диоди, сфаќате дека не можете правилно да го правите она што го сакате.

Да го разјасниме уште од самиот почеток мултитаскинг не постои во Ардуино, две работни места не можат да се обработуваат паралелно. Но, постојат техники за повици толку брзо што се чини дека тие работат заедно.

Јас го кажувам случајот подетално. На Божиќ поставив сцена за Рождество и сакав да се запалат одредени светла на Рождеството кога ќе се приближат моите ќерки. Ништо комплицирано. Само сакав две гранки на предводени светла да работат поинаку од вредностите на сензорот за близина.

Продолжете со читање

Како да направите домашен робот со Arduino

Во оваа статија ќе научиме како да извршиме мал домашен робот контролиран од таблата Arduino. Целта на роботот ќе биде да избегне пречки со помош на ултразвучен сензор, кога ќе достигне пречка, ќе погледне на двете страни и ќе ја одреди најдобрата опција да го продолжи својот марш.

хардвер

Во овој прв дел ќе се фокусираме на градење на платформата за роботи, составување на деловите и поврзување.

робот_ардуино

Продолжете со читање

Контрола на сервомоторите со PWM и Arduino

Ние веќе се појавивме на блогот Arduino (https://www.ikkaro.com/kit-inicio-arduino-super-starter-elegoo/) и всушност се појавуваат во неколку проекти вклучувајќи го и овој (https://www.ikkaro.com/node/529)

Ајде сега одиме малку подалеку и ајде модулираат сигнали според ширината на пулсот (PWM), ова може да се користи на пример за ракување со серво мотори како оние презентирани овде (https://www.ikkaro.com/introduccion-al-aeromodelismo-electrico/) или rgb led меѓу другите. За оние кои не знаат што е PWM, тоа е модулација што се прави на сигнал и служи за „пренесување на информации преку комуникациски канал или за контрола на количината на енергија што се испраќа до оптоварување“ (Википедија)

Продолжете со читање

Што е Ардуино

Разгледував проекти направени со Arduino, па бев curубопитен за што станува збор Arduino и јас барав некои информации на мрежата.

Arduino е хардверска платформа со отворен извор заснована на едноставна I / O табла и развојна околина што го спроведува програмскиот јазик Обработка / Водовод. Arduino може да се користи за развој на автономни интерактивни објекти или може да се поврзе со компјутерски софтвер

табла ардуино

Продолжете со читање