Враќање на античка книга

Свекор ми пред некој ден ми даде книга од неговото детство да поправам. Тоа беше оној што го однесоа на училиште. Шпанија е таква. Книгата беше со корица во лоша состојба и со лабави внатрешни чаршафи. I'mал ми е, но не можам да најдам ниту една пред фотографии. Јас ги направив, но не знам каде се :-(

Учебникот за ерата на Франко во Шпанија е ваков

Тоа е книга на диктатурата. Децата го однесоа на училиште, а тоа му припаѓа на издавачката куќа на шпанското училиште. Внатре наоѓаме чиста индоктринација. работи од политика. Но, мислам дека книгата има историска вредност и се чинеше кривично дело да се фрли. Внатре во страниците на книгата за диктатура

Го најдов вака. Со лабавиот капак, кичмата искината и внатрешните страници се лабави.

реставрација и лепење на книгата

Јас не сум ресторан и немав редици што ги посакував, па ако има експерт во собата, простете ми и коментирајте што би сторил.

Реставрација на предметната книга

Првото нешто што го направив е лепење на внатрешните чаршафи. Нарачав лабав лист што го имаше и го залепив како што се гледа на сликата. Држејќи го со некои мачки за да не се помрдне. Не треба да се фаќа од далеку, ако не со притискање на дигалките, 'рбетот се отвора. Си помогнав себеси дека некои слепи полици за покривање поголема површина и дека е најдобро што е можно. еднаш добро приврзан, едноставно мораше да се напрегаш.

Како да чекате во редица книга за поправка

La избор на лепак, лепак или врзивно средство тоа е важен предмет во кој не сум го направил најдобриот избор. Користев лепак од столар затоа што е флексибилен и затоа што го имав дома. Но, може да ја смени pH вредноста на листот и да предизвика негово расипување на долг рок. На крајот од статијата оставам неколку врски каде што зборуваат за редици и кои треба внимателно да ги прочитам.

Реставрацијата е од објект со единствена сентиментална вредност, книгата не е голема антика и дилемата беше да се поправи или да се фрли.

Следно, зедов кафеава плико хартија, таа е слична на кафеава хартија. бојата воопшто не беше во склад и се чини дека е доста јака.

вратете се со плик сличен на кафеава хартија

 

 

Извинете за квалитетот на сликата. Ова е идејата да се покрие тој дел од покривот. Залепениот 'рбет ќе го покријам со хартијата. И капакот ќе го надмине овој нов слој за да видам дали со сликите можам подобро да го објаснам.

поправете ја или вратете ја старата книга

Не сакав да го лепам 'рбетот на ткаенината директно на залепениот блок од лимови. Залепив на блок од лисја, но забележи дека не лепам до крај, но оставам дел што ќе биде залепен на кориците, со ова му давам поголема подвижност отколку ако сè беше залепено, тогаш првиот лист ќе беше скоро бескорисно

различни чекори за поправка на книга

Сега ја отсекувам вишокот должина и внимателно ги лепат капаците.

Врати 'рбет, книга за врзување

Симулација за тоа како ќе биде.

фиксирање во внатрешноста на корицата на книгата

Користев лепак од столар, па се става од двете страни, се остава да се исуши околу 10 минути и потоа се спојуваат двата дела. многу внимателно и отстранување на вишокот дел.

И добро, така заврши. Барем откако ќе се справите со него, тој оди совршено, се отвора, затвора и не се ослободува лист. Се надевам дека ќе трае неколку години ;-)

Книга за франкоистика одржана на училиште

Врзување книга чекор по чекор

Во оваа статија веќе зборуваме како врзете книга, проект или слично во ткаенина. Многу интересно ќе ви служи за многу работи.

Во библиотеката има книга за традиционално јапонско врзување. Го запишувам за да го прочитам наскоро и да кажам како. Покрај тоа што ги гледате деловите и имињата на книгата, што оди далеку.

И, ако ви се допаѓа целата тема за дигитализација и создавање книги, можеби ќе ве интересира https://www.ikkaro.com/como-digitalizar-libro/

Опашки за врзување

Оставам некои страници што сакам да ги прегледам за да дознаам повеќе за оваа тема. Ветувам статија за ова што навистина е тема во која сакам да истражувам.

Секој предлог, идеја или коментар е добредојден

 

2 коментари на „Враќање на античка книга“

  1. Добро утро, најпрво ме запознавте, се викам Франциско Фернандез, јас сум архивист, парохија и има некои книги на кои им се оштетени 'рбетот и кориците, како би можел да ги вратам тип на лепило 'рбетот на пазарот, може да биде, благодарам

    одговорот

Оставете коментар