Битие на Гвидо Тонели

Битие на Гвидо Тонели. формирањето на универзумот

Тоа е ажурирано објаснување за 2021 година на целото знаење за тоа како е формиран Универзумот.

Авторот не води низ сè што знаеме за формирањето на нашиот универзум. Поделувајќи го во 7 поглавја, 7 фази со важни пресвртници во формирањето на универзумот што одговараат на 7-те дена од формирањето на Универзумот на христијанската религија. Иако поглавјата не одговараат на секој ден, текстот прави раздвојување.

Ми треба второ читање за да воспоставам концепти и да извлечам идеи. Тоа е суштинска книга во библиотеката на секој кој е заинтересиран за астрономија, космологија и популарна наука.

Невозможно ми е да ги запишам сите интересни факти и идеи. Затоа што треба да ја фрлам книгата. Толку многу што во препрочитувањето ќе го одделам на теми за продлабочување.

За 20 или 30 години сигурно ќе ја препрочитаме книгата и ќе видиме како еволуирале нашето знаење за почетокот на универзумот. И исклучително е интересно да можеме да следиме како демонстрираме и знаеме како тоа функционира.

За што зборуваш

Од празнината, неразбрана денес и нејзината разлика од ништо. Празнината не е ништо. Вакуумот пред да се создаде нашиот универзум беше супа од елементарни честички полна со енергија.

Поминуваме низ објаснување на основните митови кои во многу случаи навистина не потсетуваат на тоа како функционира универзумот. Оваа тема на основачките митови е нешто што многу ме интересира и што продолжувам да го проширувам.

Од теоријата на Биг Бенг преминуваме кон космичката инфлација. Теоријата на инфлација сè уште е многу дискутирана меѓу многу научници, иако во моментот се чини дека е онаа која најдобро одговара да го објасни нашиот универзум и космолошкиот принцип, таа би ја објаснила екстремната хомогеност на универзумот во големи размери.

Зборува за откривањето на Хигсовиот бозон, неговата важност, законите на универзумот, формирањето на галаксиите, Сончевиот систем, Земјата, иднината и сите неодамнешни откритија.

Знаеме што се случило во универзумот од 10-XNUMX секунди од неговото создавање.

Веќе разгледавме неколку книги кои зборуваат за формирањето на универзумот, Сончевиот систем, Земјата и Месечината,. Но, никогаш ништо толку детално или ажурирано.

Уште една книга која сигурно ќе ви се допадне е Најубавата приказна на светот, исто така прегледана на блогот.

Би сакал да забележам дека ако Геолог во неволја постоеле три теории за формирањето на Месечината, коментирајќи дека најприфатена е онаа на големото влијание. Гвидо Тонели ја потврдува оваа теорија како точна

Хигсовиот бозон.

Од неговото откритие, формирањето на универзумот е јасно уште една стотинка од милијардити дел од секундата по Големата експлозија.

Со проширувањето, универзумот се лади и како што паѓа под одредена температура, Хигсовите бозони замрзнуваат и кристализираат.

Хигсовото поле кое ја прекинува првобитната симетрија на универзумот за да го направи постабилен со заробување на најмасивните честички и оставање на фотоните слободни.

На 10-XNUMX секунди, електромагнетната интеракција дефинитивно се одвојува од слабата.

4-те закони

Се верува дека пред формирањето на Универзумот постоела една суперсила, или обединувачки супер закон и дека како што универзумот се ширел и ладил, го гледаме ефектот на секоја од нив посебно.

Универзумот е управуван од 4 познати закони

  1. силен нуклеарен закон
  2. слаб нуклеарен закон
  3. електромагнетниот закон
  4. законот за гравитација

Како што коментираат за овој пасус и нагласуваат низ целата книга:

Целиот свет во кој живееме го држат заедно сили кои можеме да ги рангираме по опаѓачки редослед на интензитет. Прва на листата е силната нуклеарна сила, која ги држи кварковите заедно за да формираат протони и неутрони и со нив ги формира јадрата на различни елементи. Слабата сила е повеќе срамежлива и дефинитивно помалку впечатлива. Дејствува само на субнуклеарни растојанија и ретко зазема централно место. Се појавува во некои навидум безначајни радиоактивни распаѓања, но всушност од витално значење за динамиката на универзумот. Електромагнетната сила ги држи атомите и молекулите заедно и го регулира ширењето на светлината со свои закони. Гравитацијата е убедливо најслаба, иако е многу попопуларна од другите. Дејствува секогаш кога има маса или енергија и го пробива целиот космос, регулирајќи го движењето на најмалите астероиди во Сончевиот систем до најгигантните јата галаксии.

Фото галерија

Податоци за книги

  • Наслов: Битие. Големата сметка за создавањето на универзумот
  • Автор: Гвидо Тонели
  • Превод: Чарлс Гамперт.
  • Редакциски: Ариел

Гвидо Тонели е физичар во ЦЕРН и професор по физика на Универзитетот во Пиза. Добитник на наградата за пробив во фундаменталната физика и наградата Енрико Ферми на Италијанското физичко друштво, тој беше еден од одговорните за Хигсовиот бозон.

Оставете коментар