Геолог во неволја од Нахам Мендез

Геолог во неволја од Нахам Мендез

Мал есеј за популаризација за да не запознае со прекрасниот свет на геологија. Идеално за сите оние кои сакаат да започнат и да откријат што прави оваа наука.

Геолог во неволја. Патување низ времето и во длабочините на Земјата

Авторот е Нахам Мендез, геолог и автор на блогот на Геолог во неволја. Го следам долго време на неговиот Твитер @geologo

Навистина ми се допаѓаше, но би сакал повеќе да се занимава со геологија на терен. Се надевам дека ќе има втор том што веќе влегува во темата типови на формации, карпи, минерали, итн. Документ што му помага на натуралистот да излезе на терен и да разбере какви видови формации гледа и зошто се формирани.

Сакам да истакнам 2 работи.

  1. Низ целата книга сме нагласени и покажани колку се уникатни геологијата, астрономијата и климата. Геологија и клима Ефектите од геолошките настани ја разликуваат климата, но варијациите во климата, исто така, предизвикуваат геолошки катастрофи
  2. Опис за тоа како би можело да биде истребувањето на диносаурусите. Ми се чини многу многу интересен премин и реконструкција.

ми недостасува

Кратко објаснување на геолошките временски рамки, барем од оние што се користат во книгата. Понекогаш тој ни зборува за еони и други за возрасти, времиња и тој дојде да ме доведе во заблуда. Можеби анекс на крајот со оваа информација би била добра идеја.

Тоа е точка што сакам добро да ја разгледам со надворешни информации. Сега оставам неколку белешки за различни поглавја, работи што треба да се запомнат и други теми што треба да се прошират во иднина.

Ако сакате да дознаете повеќе за важноста на океаните, видете во прегледот на Син свет од Силвија А. Ерл

Сметки

Формирање на Сончевиот систем

Целиот дел од формирањето на Сончевиот систем и нашата планета е исто така многу добро објаснет и со предност да има импресивни слики во специјалното издание на Nationa Geographic

Од Биг Бенг до формирање на Сончевиот систем засновано врз групирање на елементи според гравитационата привлечност што предизвикува тие во најгустите области на материјалот да се собираат заедно, формирајќи мали метеори кои продолжуваат да се судираат едни со други се додека не добијат толку многу маса што во јадрото започнува да се спојува, да се комбинира и да формира повеќе елементи.

Објаснете ги различните видови планети во системот, карпести и гасовити и зошто тие се формираат

Кајперовиот појас и облакот Оорт. Оорт, помеѓу Марс и Јупитер. повеќето тела се карпести и метални

Најголемиот астероид е Церес со дијаметар од скоро илјада километри

Кајперот над орбитата на Нептун е направен од мраз.

Формирање на земјата и месечината

Формација на земјата слична на другите планети на Сончевиот систем. Објаснете дека Земјата има прстени и трите најприфатени теории за формирање на Месечината, фисија, изнесени од Georgeорџ Дарвин, син на Чарлс Дарвин на крајот на XNUMX век. Оној на фаќањето и оној од големото влијание што е најприфатен

Theелезната катастрофа што се случи кога Земјата надмина 1538ºС, температура на која се топи железото. Планетата беше во вискозна состојба и тешките елементи потонаа во јадрото.

Прекамбрискиот

Трае 4.000 милијарди години, 90% од историјата на Земјата

Jamesејмс Хатон, сфаќа дека геолошките временски размери биле пошироки и дека времето на земјата пресметано со библиски текстови не функционирало

Од радиометричкото зрачење што го искористи распаѓањето и изотопсо, почнуваат да се пресметуваат вредности блиски до сегашните.

Артур Холмс во 1940 година со овие техники ја датира Земјата за 4500 милиони години.

Оттука продолжуваме со објаснување за различните слоеви на Земјата, за нејзината внатрешна структура

Од континенталниот лебдат на Вегенер до тектониката на плочите, што е прифатена теорија денес

И поглавјето завршува со големите глацијации во овој период кога сто илјади години се ладеше се додека не се наполни целосно со мраз 50 милиони години. Може да се должи на различни фактори. Континенталните маси на друга локација што повеќе ја рефлектираат топлината отколку да ја апсорбираат. Врнеше многу повеќе и водата и СО2 реагираа со карпата и бидејќи имаше малку СО2 имаше помалку топлина во атмосферата и можна ерупција на вулкан чија пепел ќе ги рефлектира сончевите зраци и не дозволува влегување на топлина

Палеозојскиот

Се фокусира на Камбријан со формирањето на Пангеа, еден од различните суперконтиненти што постоел со својата појавена површина (Гондвана9, а потоа и на Карбониферот)

Од петте големи истребувања што се случија на нашата планета, 3 се случија во палеозојскиот

Од изумирање, од можноста и од ерата на јагленот, јаглеродниот, од појавата на растенијата на земјата и од тоа како е можно ордовиско-силурската глацијација

Како се фосилизира и како се формираат суперконтиненти

И страшно истребување на Пермотри меѓу Пермијците и Триасиците, истребување на историјата и тоа беше она што им го трасираше патот на диносаурусите

Мезозоикот

Од пред 250 милиони години до пред 66 милиони години. Познато е по тоа што е ерата во која диносаурусите владееле со Земјата.

Тоа вклучува, триазик, јура, креда што е она што звучи најмногу за сите нас. Во Јура и Креда има значителни покачувања на нивото на морето.

Се појавуваат и првите цветни растенија. И во креда, се појавуваат пчели.

Во тријасот се гледаат првите цицачи, кои биле мали по големина и се гледаат и првите птици што доаѓаат од еволуцијата на диносаурусите

Истребување на тријас-јура, тоа не е најдобро познато и покрај тоа што убил 1/3 од видовите на Земјата. По ова истребување, диносаурусите започнале да владеат.

Во палеозоикот се формирале повеќето резерви на јаглерод и во мезозоикот, повеќето јаглеводороди, како што е нафтата.

Исчезнување на креда-палеоген. Најпознатото, оној на метеоритот што ги изгасна диносаурусите. 75% од видовите на земјата исчезнаа

Кратер Чиксулуб помеѓу полуостровот Јукатан и Мексиканскиот залив

Околу ударот 2 илјади километри ќе ги сруши шумите, беше создаден земјотрес со јачина од 01 или 11 степени.

Кенозој (ера на цицачи)

Тоа значи нов живот. Како што се распаѓа Пангеа, континентите се движат кон своите сегашни позиции. Тоа е време на глобално ладење

Месиниската криза на соленост

На дното на Медитеранот има големи наслаги на сол, во некои области дебели 3 км. Се претпоставува дека е суво или практично ео за 300.000 години. Се претпоставува дека областа на теснецот Гибралатар се издигнала од судир на две плочи и не влегувало вода. Во времето кога Медитеранот влезе и се наполни, зборуваше за издигнувања од 10 м на ден и вода што влегуваше со 300 км на час со водопади над 1000 метри.

Зеланд

Нов Зеланд би бил дел од Зеланд, делот што останува да се појави. Зеланд беше дел од Гондвана, откако Пангеа се расипа пред 200 милиони години

Квартерна и други ледени доба

Астрономија и теории кои го поврзуваат движењето на земјата со кватернарното ледено доба. Миланкович циклуси кои ја регулираат климата на Земјата

Неодамнешни суви

Тој завршува зборувајќи за вулканите и климата и за глобалното затоплување што доаѓа.

Иднината на Земјата

Споменување на Антропоценот

Потрагата по вселенски ресурси, метали, минерали, вода во вселенските астероиди,

И можните причини за крајот на земјата, геолошки ризици што ни се закануваат.

Фото галерија

Некои од фотографиите што ги направив за да го придружувам прегледот, со калцит, со геод и со неколку фосили

Барај

Специфични теми за да најдете информации за

  • Кеплер 444
  • Хондрули
  • Ironелезната катастрофа
  • Магнетното поле како заштитник
  • Основни принципи на геологија од Никола Стено
  • Земјотрес во Валдивија

Оставете коментар