Синхрони машини и мотори

Слика на Ortортс

Тие се машини чија брзина за даден број на полови е единствена и се одредува според мрежната фреквенција. Фреквенцијата е бројот на циклуси по единица време. Секоја јамка поминува низ северниот и јужниот пол.

f=p*n/60

Во Европа и во поголемиот дел од светот фреквенцијата на индустриските мрежи е 50 Hz, а во САД и некои други земји е 60 Hz)

Кога работи како генератор, брзината на машината мора да биде совршено константна.

Продолжете со читање

Електростатски генератори: Историја на статички електрицитет

Машина за електростатски генератор од Вимшурст. Историја на електростатските генератори

Историјата на науката и технологијата е постојана еволуција на откритија и подобрувања. Одличен пример за ова се електростатичките машини или генераторите. Во овој краток есеј хронолошки ќе ја видиме историјата на електричната енергија откритија поврзани со електростатиката и нивните технички примени, особено во форма на генератори, бидејќи беше откриено дека триењето на килибар привлекува одредени предмети и не беше добро познато зошто дури и најмодерните генератори кои сега се застарени машини кои се користат за настава и рекреативни игри по физика.

Електростатскиот генератор е способен да генерира високи напони, но со многу мали струи.. Тие се базираат на триење, од механичка енергија со која треба да придонесеме за да се постигне триење кај два материјали, едниот дел се претвора во топлина, а другиот во електростатска енергија.

Продолжете со читање

Мотори 775

DC мотор 775

На 775 мотори се мотори со директна струја користени во многу проекти и што мислам дека се многу малку познати на луѓето.

Кога зборуваме за овие типови мотори, 775 се однесува на големината на моторот што е стандардна. На овој начин можеме да најдеме 775 произведени од различни брендови, со различен работен напон и различна моќност, со 1 комплет лежишта или со два. Но, она што секој го почитува е големината на моторот.

Продолжете со читање

Електричните мотори ја подобруваат нивната контрола и заштита

Стариот Библиотека на Шнајдер Електрик и нивната стара веб-страница исчезна, но целата документација што ја имаше и онаа што продолжија да ја додаваат можеме да ја најдеме во делот на Преземања од вашата веб-страница.

Сакам да ја пофалам оваа веб-страница бидејќи е одличен извор за наоѓање информации за електрична енергија, електроника и автоматизација. Сите подготвени од реномирани индустриски професионалци и наставници.

Продолжете со читање

Соларен мотор Мендочино

El Мендоцино мотор е електричен мотор што магнетски левитира и ја користи сончевата енергија. Убавината на моторот гледа како работи додека лебди во воздухот. Навистина изгледа како магија.

Формиран од два различни дела, магнетниот систем што го тера да левитира и електромеханичкиот дел од моторот што го прави да се сврти.Моторот има четири лица (квадратен пресек) околу оската, кои го формираат роторот. Блокот на роторот има две групи намотки и соларна ќелија прикачена на секоја страна. Оската е хоризонтална и има магнет на секој крај.

Магнетски соларен мотор Мендоза

Продолжете со читање

Изградете мотор на наизменична струја

Најдов веб-страница каде што се прикажуваат како да се изгради едноставен еднофазен наизменична струја. Мислам дека е важно да се нагласи дека работи само во една фаза.

Моторот е изработен со материјали што лесно се наоѓаат и развиваат моторни почнувајќи од теоретски основи на електрична енергија и на електрични мотори.

Се сеќавам кога започнав на колеџ учат електрични машини, тие започнаа да нè учат а идеален мотор со едно вртење. И од тука па натаму, тие го развиваат се повеќе и повеќе сè додека не добијат секакви мотори, но секогаш засновани на истите принципи.

основна моторна наизменична струја

Продолжете со читање