Помала Центаура, жолчката на земјата

помала стоцентарна Centaurium erythraea

КентауротCentaurium erythraea) е годишна или двогодишна билка, типична за медитеранската областa што расте во сиромашни и суви почви, покрај патиштата и во расчистувањата во средината на шумата, честопати формирајќи мини кентауриски ливади.

детали за цвеќето со 5 ливчиња од помалиот стоен век

Тоа е типично растение од флора на заедницата во Валенсија каде што живеам. Го гледам од година во година и моите ќерки научија да го препознаваат многу лесно. Еве видео од мојата 7-годишна ќерка како ја претставува.

Цвета од јуни до септември со 5-ливчиња цвеќиња кои можат да бидат розови, бели или жолти.

бела кентора

Неговиот вкус е многу горчлив, па оттука и името La hiel de la tierra. Поголемиот дел од горчината е концентриран во цветот.

Тоа е неверојатно убаво. Како curубопитност го напуштам ова растение што го најдов со половина бели цвеќиња, а другата половина со розова боја.

растение со половина бело цвеќе на центаури, а другата половина розово

Пол Кентауриум

Букет од Centaurium erythraea или quadrifolium

Toе зборувам за родот, опфаќајќи ги сите видови и подвидови, бидејќи идентификувањето на различните видови е комплицирано и бара многу искуство.

Иако е многу лесно да се идентификува, не е толку лесно да се идентификуваат неговите подвидови. Имам посебен проблем и тој прави разлика помеѓу Centaurium erythraea и квадрифолиум, јас сум со книга со двоен клуч, но има премногу ботанички термини што не ги знам. Веднаш штом ќе научите добро да ги идентификувате, ќе ви кажам тука за тоа.

Помал центаури (Centaurium erythraea)

Разгранети стебла само кон нивниот врв. Корола со 5-6мм лобуси, пократка од цевката.

 • Centaurium erythraea Рафин
 • Centaurium quadrifolium (L.) G. López & Jarvis subsp. линариифолиум
 • Blackолтоцветна блекстонија.

Заеднички имиња во заедницата на Валенсија

Центаура, малолетна центаура, сантаула, сантатаула, сантаура, санпаула, флор де Сант anоан, перика роиг, прико роиг и перико, пероко, Снта Гведа, (а) куќишта,

Медицинска употреба

букет кентаури кои се затвораат кога заминуваат на сонце

Тоа е растение кое многу се користи во медицината и традиционалната медицина.

Го разгледувам овој дел за да дадам точни информации.

Ве тера да сакате да јадете. Варено или оставено да впие еден ден во вода или вино.

Етва

Особено на цвеќињата што се оставаат да се исушат.

бела центабара во Валенсија

Таксономија

 • Кралство: Plantae
 • Субкудкум: Трахеобионта
 • Поделба: Магнолиофита
 • Час: Магнолиопсида
 • Ред: Гентианалес
 • Семејство: Gentianaceae
 • Племе: Хирониеи
 • Род: Кентауриум
 • Видови: C. erythraea

Извори и библиографија

 • Ботанички костумари од anоан Пелицер. Ед. Булент
 • Прирачник за одредување на флората на Валенсија. Гонзало Матео и Мануел Б. Креспо. Монографии на флората во Монтиберика бр. 3
 • Википедија

1 коментар на „Мала Центаура, жолчката на земјата“

 1. Многу интересно Начо, навистина ми се допаѓа оваа идеја за додавање написи за растенија, па дури и повеќе, кога ќе ги потврдите медицинските информации.

  Ви благодарам што продолживте со вашиот проект. Икаро Го сакам кога ќе се вратам на страницата и ќе најдам нова статија. И какво смеење ме маѓепса презентацијата на вашата ќерка.
  Прегратка и повторно благодарам

  одговорот

Оставете коментар