Морска грнчарија

Морска керамика, што е тоа, видови, колекција и повеќе информации

Со морска грнчарија разбираме сите оние парчиња керамика или плочки кои, како морското стакло, ги еродира морето, покрај езера или реки, иако најчесто е да ги најдете на плажите. Ако не знаете што Морско стакло погледнете го нашиот водич.

Покрај морската грнчарија, тие исто така ја нарекуваат и Каменина морска грнчарија. Не знам име на кастилјански јазик, можеби преводот е морска керамика или морска керамика, морска керамика на грло. Секоја комбинација се чини валидна, но мислам дека во овие случаи е подобро да се продолжи со употреба на англиското име.

Не е многу дискутирана тема и едвај наоѓаме какви било информации на Интернет. Да, има парчиња достапни за купување на страници како Etsy или eBay, но не многу луѓе ги покажуваат своите колекции или каков било обид за нивно класифицирање или нормализирање.

Ме воодушевува кога од овие мали парчиња керамика ќе можат да го пронајдат оригиналниот предмет на кој припаѓал и да го користат како археолошка алатка до денес и подобро да ја разберат историјата на локалното производство. Тие зборуваат за посебна важност во фрагментите пронајдени во големите езера. Овде, во Шпанија, а особено во мојата област, многу близу до најголемите светски производители на овој вид материјал, мислам дека идентификацијата на античките предмети не би била толку едноставна.

Класификација и видови

Во Здружението за морско стакло тие зборуваат за класифицирање според густината и температурата на палење на глината во:

  • Садови. Ниска температура на палење што резултира со порозен и помалку густ материјал.
  • Каменина. Средна висока температура на готвење. Не-порозен, тенок и компактен материјал, но нема стаклен изглед како порцелан
  • Порцелан. Висока температура на готвење. Многу тврд и стаклест, бела боја.

Имајќи цртежи, различни дезени и бои, многу убави и интересни парчиња остануваат со заоблени рабови и излитена керамика.

Започнав мала колекција затоа што верувам дека може да се добијат многу интересни парчиња и колекција од голема убавина.

Оставам неколку фотографии од досега пронајдените парчиња

Мојата колекција

Комплетна колекција морска керамика

Јас сум доволно среќна да живеам во близина на триаголникот на плочки и не знам дали има разлика ако најдам „доволно“ парчиња морска грнчарија, без да одам на жаришта каде што сум сигурен дека ќе има повеќе од вообичаено.

Тие не се одлични парчиња, ниту пак ги направив најдобрите фотографии (сеуште), но со текот на времето сум сигурен дека може да се постигне нешто многу подобро. Мојата цел со оваа колекција е да набавам убави предмети. Еден начин да се приближите уметност. Ништо повеќе.

Порцеланските парчиња недостасуваат, белите што ги гледате на заедничката слика затоа што се изгорени и ништо не може да се види на фотографијата. Prepareе подготвам мал софтбокс да имам добри фотографии.

Извори и ресурси

Доколку сте немирна личност како нас и сакате да соработувате во одржувањето и подобрувањето на проектот, можете да направите донација. Сите пари ќе одат за купување книги и материјали за експериментирање и правење упатства

1 мисла за „Морска керамика“

  1. I. Стара морска керамика, морско стакло и карпи кои се скапоцени камења минерали итн. мојата колекција од морска керамика е огромна. Како да дознаам од кога потекнуваат и дали се вредни.

    одговорот

Оставете коментар