Инженерството на римската армија од Жан Клод Голвин

инженерство на римската армија

Тоа е визуелно многу атрактивна книга, со голем формат и многу добри илустрации. Сега, тоа ме направи краток во однос на содржината. инженерство на римската армија е уредуван од Desperta Ferro Ediciones и неговите автори се Жан-Клод Голвин и Жерар Кулон.

Точно е дека и на почетокот на книгите и во заклучоците ја објаснуваат целта на книгата, а тоа е го демонстрираат учеството на римската војска во големите јавни дела (што го демонстрира само со конкретни примери за кои мислам дека не се генерализираат). Така, во книгата, која е поделена на големите земјишни работи, аквадукти, патишта, мостови, рудници и каменоломи, колонии и градови, се прикажани примери од ваков тип градби во кои на некој начин е документирано учеството на легиите.

Но, сè е многу кратко, од една страна би сакал да навлезат во инженерскиот аспект на видот на конструкцијата, бидејќи се дадени само многу општи информации. Во оваа смисла, книгата ме разочара.

Продолжете со читање

Али Смит пролет

Пролетта на Али Смит, трета книга од тетралогијата

Не можете да плачете затоа што летото почнува, вели тој. Можев да разберам дека плачеш за доаѓањето на зимата. Но за лето?

Доаѓам да прегледам Примавера од Али Смит неколку недели по завршувањето на читањето за да се остави време, еуфоријата да помине и навистина да се видат остатоците што книгата ги остава зад себе... На крајот. Рецензијата ја објавувам неколку месеци откако ја прочитав и со помирна визија и читање Есен, класиката на Али Смит. Прегледот е мешавина од впечатоци од пред неколку месеци и сега.

Првото нешто, иако е клише, овде важи повеќе од кога било. Тоа не е книга за секого. Тоа е пишување кое би можеле да го наречеме експериментално. Имаше 70 страници и сè уште не беше јасно за што се работи во книгата. Но, јас го сакав. Тоа е како да гледаш како река си го пробива патот.

Продолжете со читање

Татко ми и неговиот музеј од Марина Цветаева

Моите родители и нивниот музеј од Марина Цветаева

купив Татко ми и неговиот музеј од Марина Цвиетаева поради препорака од Твитер, како и поради тоа што сум од Акантиладо, едиторијал кој до сега отсекогаш удирал во знакот на моите вкусови.

Вистината е тоа Мислев дека повеќе ќе се занимава со темата на музејот и ова малку ме разочара. Ги сакам музеите и нивното управување ме фасцинира. Ние обично одиме да гледаме музеи со семејството и неодамна почнав да ги документирам овие посети како:

Книгата е надополнета со уште еден том од истиот автор со наслов Мајка ми и музика.

Книгата се состои од 8 раскази. Првите 3 напишани на руски, а останатите 5, оние од вториот дел прилагодени на францускиот вкус. Според издавачот, има 5 многу кратки раскази, некои едвај достигнуваат неколку страници. Тие се препишани анегдоти од долги приказни.

Продолжете со читање

Луд по класиците на Емилио дел Рио

Луд по класиците на Емилио дел Рио

Емилио дел Рио го игра Цицероне на патување низ избор на антички класици од големи автори од античка Грција и Рим.

На ова патување ќе запознаеме 36 автори, нивните главни дела и многу анегдоти од нивните животи, општествениот контекст во кој живееле, кого инспирирале и многу други интересни факти.

Не навлегува во длабочина, секое поглавје посветено на некој автор, е компендиум на референци, за неговиот живот, неговото дело, неговите мисли кои преовладуваат денес, книги и филмови, автори што ги инспирирал итн.

Продолжете со читање

Нуклеарната енергија ќе го спаси светот од Алфредо Гарсија

Насловна: Нуклеарната енергија ќе го спаси светот од Алфредо Гарсија

Откривање на митовите за нуклеарната енергија од Алфредо Гарсија @OperadorNuclear

Тоа е многу јасна и дидактичка книга каде што Алфредо Гарсија ни го покажува наука и инженерски основи зад нуклеарната енергија и нуклеарните централи.

Низ книгата ќе научиме како функционира радиоактивноста, видовите на зрачење, деловите и работата на нуклеарната централа и безбедносните мерки и протоколи што треба да се следат.

Дополнително, тој ќе ја објасни потребната обука за да се биде нуклеарен оператор и ќе ги анализира трите големи нуклеарни несреќи што се случиле, разбивајќи ги причините, измамите кои се пријавени и дали тие би можеле да се повторат денеска.

Продолжете со читање

Кралството Џо Несбо

преглед и белешки од Кралството Џо Несбо

Оваа книга ми ја подарија за роденден. Не сум голем љубител на полициски романи, ниту на трилери. Одвреме-навреме ми доаѓа да читам, но не е жанрот што најмногу ме задоволува. Сепак, се разбира, го прочитав романот.

Кој не го познава Џо Несбо?

Норвежанец, еден од кралевите на трилерот, со 25 романи (во моментов) меѓу кои има и неколку романи за малолетници и сагата за комесарот Хари Хол која е дел од криминалистичкиот роман.

Затоа и заслужи прилика, иако мислам дека не сум подигнал соодветен роман за мене.

Продолжете со читање

Дивата ириса на Луиз Глик

Оваа книга, дивиот ирис од Луиз Глук, го зедов од библиотеката бидејќи беше на истакнатата полица каде што оставаат избор од книги. Го зедов без да ја познавам авторката и без да знам дека е добитничка на Нобеловата награда. После две читања многу ми се допадна, иако за навистина да уживам мислам дека треба да му дадам уште неколку.

Изданието и авторот (Луиз Глик)

Двојазично издание, кое секогаш е ценето, од збирката Поетски прегледувач Поетски прегледувач на издавачот гледач на книги, но ми фали што има белешки. Со превод на Андрес Каталан.

Продолжете со читање

Битие на Гвидо Тонели

Битие на Гвидо Тонели. формирањето на универзумот

Тоа е ажурирано објаснување за 2021 година на целото знаење за тоа како е формиран Универзумот.

Авторот не води низ сè што знаеме за формирањето на нашиот универзум. Поделувајќи го во 7 поглавја, 7 фази со важни пресвртници во формирањето на универзумот што одговараат на 7-те дена од формирањето на Универзумот на христијанската религија. Иако поглавјата не одговараат на секој ден, текстот прави раздвојување.

Продолжете со читање

Најубавата приказна на светот

Преглед на најубавата приказна на светот

Најубавата приказна на светот. Тајните на нашето потекло од Хуберт Ривс, Џоел де Роснеј, Ив Копенс и Доминик Симоне. со превод на Оскар Луис Молина.

Како што велат во синопсисот, тоа е најубавата приказна на светот бидејќи е наша.

Форматот

Форматот на „есејот“ што го сакав. Поделен е на три дела, составен од 3 интервјуа на новинарот Доминик Симоне со специјалист за секоја област.

Првиот дел е интервју со астрофизичарот Хуберт Ривс од почетокот на универзумот до појавувањето на животот на Земјата.

Во вториот дел е интервјуиран биологот Жоел де Роснај од моментот кога животот се појавува на земјата до појавата на првите предци на луѓето.

Продолжете со читање

Идеи за списанија за куршуми

тетратки и идеи од списанието bullet

Ме прашаа овие кралеви книга со точки, дневник со куршуми. Го побарав бидејќи бидејќи беше со точки, ми се чинеше дека ќе можам подобро да ги доловам идеите за парчиња, пронајдоци итн.

А вистината е дека точките даваат совршена рамнотежа и суптилна референца и во нејзината соодветна мерка. Тие го избегнуваат нередот што се случува во празните тетратки поради немање референци и го избегнуваат преоптоварувањето на квадратните тетратки, а исто така ги зголемуваат вертикалните референци кои, на пример, ги нема во редните тетратки.

Продолжете со читање