Како да се компостира

домашен компост и компостер

Се враќам на темата за компостирање од некои видеа што сум ги видел Чарлс Даудинг што се заснова на филозофијата на No Dig, No Dig (за што ќе зборуваме во друга статија). Даудинг користи компост само во својата градина. Компост за сè. И ве учи и да го создавате и да го користите и како растение и да се грижите за вашата градина.

Рецепти за компост Постојат десетици, иако сите се засноваат на истиот принцип, но секој го прави тоа на свој начин.

Сум видел и прочитал многу сродни содржини и има луѓе кои се обидуваат да го забрзаат што е можно повеќе за да го направат процесот побрз, други кои додаваат месо, дури и остатоци од зготвена храна, но јас едноставно не можам да го видам тоа. Додавањето месо изгледа како грешка за овој вид аеробно распаѓање, друга работа е што компостирате од урбан цврст отпад, како што се оние собрани во канти, но тие обично се прават со анаеробни процеси и зборуваме за нешто сосема друго.

Продолжете со читање

Како да направите домашен компостер со палети

Како да направите компостер или домашен компостер со палети

Почнав да направи компост и имам направено А. многу едноставен домашен компостер со палети. Оставам неколку фотографии и неколку мали прибелешки за да можете да видите како сум го направил тоа и на крајот од статијата ќе видите друг модел направен со палети, имитирајќи ги корпите за компост.

Користам стари палети што ги користев повторно од луѓе или компании кои ќе ги фрлаа.

Големината што ја користев се евро-палети, така што веќе ја знаете мерката 1,20 × 0,8 m, така што корпата за компост ќе има основа од 1м x 0,8м висока.

Продолжете со читање

Како да направите домашен компостер со тапан

домашен компостер со тапан

Ја имав предвид идејата за направете домашен компостер да се искористи отпадот од зеленчук од кујната.

Сакам да испитам повеќе за аеробни, анаеробни и вермикомпостери. Така, ќе ви оставам информации, различни типови на играчи што ги наоѓам и некои тестови што ги правам.

Дупките во тапанот се така што е добро аериран, а органскиот материјал компостира добро, дури и затоа гледам неколку недостатоци на овој вид компостер.

Продолжете со читање