Мојот компјутер се вклучува, но ништо не се појавува на екранот

поправете компјутер што се вклучува и има црн екран

Ова е она што ми се случи на мојот деветгодишен компјутер. Компјутерот се стартува, но ништо не е видливо на екранот. Објаснувам како да се дијагностицира грешката за да открие што не успева, бидејќи се чини дека е вообичаена грешка.

Неуспехот обично доаѓа од едно од овие 3 места:

  • La pantalla
  • RAM меморија
  • Графичка карта

Прелиминарни размислувања

Прво, проверете дали НЕ имате USB, cd, паметен телефон, часовник, фитбит или друг хардвер поврзан на компјутерот. Ако имате нешто поврзано освен глувчето, тастатурата и звучниците, отстранете го и обидете се повторно да започнете. Многу пати забораваме на нешто поврзано и ако имаме конфигуриран BIOS-от за подигнување од надворешен диск, тој се обидува да го изврши и ја дава грешката.

Ако ви се допаѓа овој вид на поправка, проверете го овој трик до отклучете паметен телефон со скршен екран.

La pantalla

Проверуваме дали екранот работи. Звучи како срање, но тоа е нешто што треба да се отфрли. Бидејќи во неуспехот за кој разговаравме, компјутерот работи, тој започнува, така што може да работи сè што е во ред, но екранот да е оштетен.

Тестирањето е многу едноставно, поврзете лаптоп или друг уред што има HDMI или ако мониторот има телевизор, обидете се да видите дали работи. Нормално ќе добиеме порака Без сигнал, а со тоа веќе знаеме дека грешката на екранот е исклучена.

RAM меморија

овенот на нашиот компјутер можен извор на грешки

Ако кој било RAM мемол што сте го поврзале е оштетен или лошо поврзан, затоа што излегол, бидејќи има нечистотија и не остварува добар контакт, исто така можеме да го најдеме овој проблем.

Исчистете ја прашината, идеално е со компримиран воздух и ако добиеме извонредна со антистатичка четка. Но, со нормална четка нема да имате никаков проблем.

Променете ги модулите за слот. Пробајте ги еден по еден за да видите дали не успеат.

Графичката картичка или графичкиот процесор

графичка картичка или графички процесор, графика и грешка при прикажување

Следната опција е графиконот. Треба да го отстраните, да ги исчистите врските со четка и да пробате повторно дали работи.

Пред да купите друга графика, побарајте пријател од стара за да бидете сигурни дека навистина е тоа што не е во ред.

Како да го поправите графикот

мојата графичка картичка geforce 240

Иако не е целта на овој напис, оставам неколку мали индикации.

Ако е оштетено, исчистете го вентилаторот и ладилникот добро, извадете го и сменете ја термичката паста. Проверете дали има компонента во лоша состојба што може да се замени или лошо лемење.

И, конечно, ако не можеме да успееме да работи можеме да размислиме да направиме рефлоирање што ќе научам да го правам во друга статија.

Дијагноза на грешка во матичната плоча со звучни сигнали

сигнал на матична плоча

Матичните плочи имаат дијагноза за грешка со која ни кажуваат што не работи. Може да се види со LED диодите на копчето за напојување, иако наједноставно е со сигналите, звукот што го емитува кога има проблем.

Ако сè оди добро на нашиот компјутер, се слуша звучен сигнал и компјутерот продолжува да работи.

Ако нешто не успее, тоа сигнализира според низа, 2 сигнали, 2 долги и еден кратки, 3 сигнали, итн. И со ова знаеме кој дел од компјутерот не работи

Сега, повеќето луѓе бараат Интернет за звучна дијагноза и на секоја страница наоѓаат различни значења за сигналите. Ова е затоа што зависи од BIOS-от што го имате.

Точна постапка е:

  1. Откријте каква матична плоча имате. Гледајќи во него, или затоа што ја имате зачувано полето или некоја фактура за набавка.
  2. Откако ќе го имате, преземете го Прирачникот за пребарување на плочи на Google (моделот на типот на рачно датотека за вашата плоча: pdf)
  3. Потоа, пронајдете каде е кодот за грешка. Пребарувам во рамките на pdf зборот „бип“, па обично го наоѓам за неколку секунди.

На овој начин гарантирате дека безбедната дијагноза што одговара на вашата грешка

Понекогаш, како што е мојот случај, компјутерот не испушта звук затоа што нема инсталирано сигнал. На многу плочи е интегриран, но други не, влезе во кутијата и јас го имам зачувано.

Ако ви се случи истото, побарајте го, побарајте пријател од него или купете таков што е секогаш добро да го имате при рака или оставете го да е поставен на компјутер. За да знаете каде да го ставите, погледнете на плочата каде што пишува звучник.

Оставете коментар