Производители, поправка и DIY манифестира

Нуркав меѓу најголемите Се манифестира на DIY, само-поправка, креатори, што го најдов на Интернет. Се покренуваат многу идеи за нашите права како потрошувачи, а помалку за нашите обврски и одговорности. Тема тесно поврзана со познатата планирана застареност

Ако не можете да го поправите, тоа не е ваше

Тие се нешто стари, скоро класични, но исто толку интересни. Го имам нацрт долго време и мислам дека иницијативата заслужува место во Икаро.

Презентацијата на овие манифести Тоа е почетна точка за размислување како што веќе реков за правата, обврските и одговорностите што ги имаме како потрошувачи. Не мора да земате ништо здраво за готово, дури и ако нешто се појави на реномирана веб-страница, не мора да се согласувате. Мора да развиете критичко размислување. Дали се согласувам со она што го пишува? Дали е тоа навистина нели? Како има корист од мене, како потрошувач, другите потрошувачи, планетата? Кому боли оваа точка? Постојат десетици прашања што треба да си ги поставиме самите себе и кои треба да ги поврземе со етиката, етика на потрошувачка.

манифест за одбрана на правото на корисниците да поправаат предмети. Манифест за само-заздравување Ifixit
Манифест за самопоправка од iFixit.com

Оставам најинтересно. Бев во искушение да го додадам Хакерскиот манифест. Запомнете дека целото движење на креаторите доаѓа од хакерскиот свет. Каде да се пробие не се однесува само на компјутерите, туку да може да се менуваат карактеристиките на предметите. Но, манифестот изгледа премногу софтверски и интернет-центричен и нешто потемен.

Ако знаете повеќе, не двоумете се да оставите коментар.

Манифест за самопоправка на IFixit

Можно е манифест iFixit е најпознат, почнав да го пишувам овој запис затоа што беше оној што го имав како референца. Се чини најкомплетно, секако најдолго, но. Таа се заснова на два извори кои се интересни за преглед. Преведено е на шпански (од iFixit, останатите преводи се мои). Поените се:

Ние сметаме дека овие вистини се очигледни

 • Поправката е подобра од рециклирањето.
 • Оставањето на нашите работи да траат подолго е поефикасно и поевтино отколку да ги рециклираме за суровини.
 • Поправка ја спасува планетата.
 • Земјата има ограничени ресурси, не можеме да продолжиме со линеарен процес на производство засекогаш.
 • Најдобар начин да бидеме ефикасни е повторно да го користиме она што веќе го имаме.
 • Поправка заштедува пари.
 • Поправање работи обично е бесплатно, и обично поевтино отколку да ги замениме. Сами да ги поправите работите ви заштедуваат многу пари.
 • Поправка учи технологија.
 • Најдобар начин да разберете како работи нешто е да се раздели.
 • Ако не можете да го поправите, тоа не е ваше.
 • Поправка ги поврзува луѓето и уредите, создавајќи врски надвор од чиста потрошувачка.
 • Да се ​​поправат работите сами е одржливо.
 • Поправка ве поврзува со вашите работи
 • Поправка ги збогатува поединците
 • Поправка ги претвора клиентите во соработници
 • Поправката ве прави горд што поседувате
 • Поправањето на нештата им дава душа и ги прави уникатни
 • Поправка е независност
 • Поправка бара креативност
 • Поправката е еколошка
 • Поправката е забавна
 • Поправка е неопходна за да ги разберете вашите работи
 • Поправка заштедува пари и ресурси

Ние сакаме да имаме право на:

 • Отворете ги и поправете ги нашите работи без да ја поништите гаранцијата
 • Уреди што можат да се отворат
 • Кодови за грешки и дијаграми за ожичување
 • Упатства за дијагностицирање и графикони на проток
 • Документација за што било
 • Да можеме да избереме своја техничка услуга
 • Отстранете ги налепниците „Не отстранувај“
 • Поправете ги работите во приватноста на нашиот дом
 • Заменете ги сите потрошни материјали сами
 • Апарати за кои не се потребни комерцијални алатки за да се поправат
 • Достапност на резервни делови по разумни цени

Се базира на уште двајца што ги гледаме подолу. Патем, ако не знаете iFixit мора да влезете да го видите.

Манифест на платформа 21

Манифестот на Платформа 21 холандска платформа за дизајн, со цел да се подобри односот помеѓу корисникот и производот и да се доведе во прашање состојбата на денешното општество. Друга добра веб-страница што треба да ја следите ако не ја знаете.

Стоп за рециклирање. Започнете со поправка

манифест за поправка на платформа 21

 1. Направете вашите производи да живеат подолго.
 2. Работите треба да бидат дизајнирани така што ќе можат да се санираат.
 3. Поправката не се заменува.
 4. Она што не го расипува го прави посилен.
 5. Поправка е креативна акција.
 6. Да се ​​поправи е да се открие.
 7. Поправката ја преживува модата.
 8. Секогаш поправајте, дури и во добри моменти.
 9. Поправените работи се единствени.
 10. Поправка е за независност.
 11. Можете да поправите што било, па дури и пластична кеса.

Манифест на сопственикот на господинот Јалопи или список со права на креаторите

Во Направете волумен 4 списание авторот господин Јалопи напиша статија под наслов „Листа на права на креаторите“. Оттаму стана многу популарен и беше еден од столбовите на манифестот iFixit

Овие треба да бидат права на кој било производител (сопствен превод)

 • Треба да се вклучи список на значајни делови и специфични делови.
 • Кутии (чаури, обвивки) треба да можат да се отвораат.
 • Батериите треба да бидат заменливи.
 • Специјални алатки треба да бидат дозволени само кога целта навистина го бара тоа.
 • Да се ​​оствари профит од продажба на скапи специјализирани алатки е погрешно, а да не се прават тие алатки е уште полошо.
 • Torx е добро; дизајнирањето на доказ за измама е ретко во ред.
 • Компонентите, под-модулите мора да бидат заменливи.
 • Потрошувачките материјали како што се осигурувачи и филтри мора да бидат лесно достапни.
 • Плочите мора да бидат документирани.
 • Напојувањето од USB е добро; но тоа да се прави од комерцијални адаптери за напојување не е во ред.
 • Стандардните конектори треба да имаат дефинирани излезни пинови.
 • Ако остро се затвори, треба да се отвори отворено.
 • Завртки подобро од лепак.
 • Документите и возачите мора да имаат постојани врски и да се чуваат засекогаш на archive.org.
 • Треба да се дизајнира размислувајќи за олеснување на поправките
 • Метрички или стандардни, но не и двете.
 • Треба да бидат вклучени шеми.

Манифест за поправка (Манифест за поправки)

Конечно, оставам манифест за фиксатори, сите оние луѓе кои се посветени на поправање и поправка на предмети. Таа е промовирана од Сугру и мислам дека е една од најнецелосните, но бидејќи целта е да се размисли за која било идеја е добредојдена.

 1. Ако е скршен, поправете го тоа!
 2. Ако не е скршен, направете го подобро.
 3. Продолжете го животниот век на вашите производи.
 4. Поправка е слобода и независност.
 5. Избегнувајте непотребни трендови и ажурирања.
 6. Не дозволувајте компаниите да ве третираат како пасивен потрошувач. Поправете ги работите.
 7. Фиксна работа е убава работа.
 8. Ако имате идеја, започнете мала и продолжете да ја надградувате.
 9. Негувајте ја својата curубопитност. Продолжете да пробувате работи што никогаш порано не сте ги правеле.
 10. Луѓето се бесконечно разновидни. Производите треба да бидат исто така.
 11. Недостапноста е опција, а не физичка карактеристика.
 12. Споделете ги вашите идеи, вашиот ентузијазам и вашите вештини.

Не исклучувам еден ден ако се вратиме да ја активираме заедницата мирно да го разгледаме ова прашање и да изготвиме свој манифест, односно не со намера да имаме уште еден, туку да можеме да го искажеме нашето гледиште за правата и обврските во DIY.

Дали би се осмелиле да учествувате во изработката на овој манифест?

5 коментари за «Произведувачи на манифести, поправка и сам»

 1. Колку е добро што пристигнавте овде!
  Јас само се претплатив, и се чини дека овој пост го направија тоа за да ме поздрават. Многу заповеди што ги чувствуваше, но не знаеше како да ги манифестира. Тоа е многу точно: работите што ги поправате стануваат уникатни и создаваат афективна врска.

  одговорот
 2. Морав да го напуштам стариот бизнис за поправка на електронски компјутери поради финансиски потешкотии што не ги надоместуваа приходите со трошоците на таа одредена локација. Последните 3 години беа очајни и деморализирачки. Пробав разни стратегии за да го спасам бизнисот, но ги потрошив скоро сите ресурси без резултат. По скоро една година запирање, охрабрен од трендот, срамежлив, но растечки, да се поправи (што се должи, меѓу другото, и на промената на доларот и новите даночни оптоварувања што направија сè поскапо) и убеден во непријатностите на претеран консумеризам се исполнив со охрабрување да се обидам повторно со друга стратегија што вклучува многу помалку трошоци. Имав можност да ја испитам „планираната застареност“, страшното загадување, скоро на планетарно ниво од електронски отпад и неговото агресивно влијание врз животната средина во неговото достигнување. Дојдов тука преку DIY групна врска и обожавам да го добијам тој жив „притисок“ и морална солидарност што ми треба. Голема благодарност до вас. Ме примаат со труби. : Д

  одговорот
 3. Брутал, толку долго слушав за планираната застареност и досега не го прочитав манифестот iFixit. Се претплаќам точка по точка, сигурен сум дека нè задеваат со производи што не траат повеќе од три години и со кутии што не можат да се отворат освен со ризик од оштетување на кутијата (и гаранцијата), ние не сме шупак, можеме да поправиме повеќе отколку што нè тераат да мислиме, Доста е режимот на не може, смени го, ЕБЕ ако тоа може; Дури и техничарите на САТ не се ни трудат да поправат (и јас знам од моето искуство) тие се ограничуваат на размена на дефект за резервниот дел обезбеден од компанијата, дури и кога поправката е поевтина од размената,
  Како и да е, честитки за објавата, поздрав

  одговорот

Оставете коментар