Гласовна контрола на компјутер и RaspberryPi со Whisper

гласовна контрола на компјутер и raspberry pi

Идејата на проектот е дајте гласовни инструкции за интеракција преку нашиот компјутер или нашиот Raspberry Pi користејќи го моделот Voice-to-text Whisper.

Ќе дадеме наредба која ќе биде транскрибирана, претворена во текст, со Whisper и потоа анализирана за да се изврши соодветната наредба, која може да биде од извршување на програма до давање напон на пиновите RaspberryPi.

Ќе користам стар Raspberry Pi 2, микро USB и ќе го користам моделот Voice-to-text неодамна објавен од OpenAI, шепот. На крајот од статијата можете да видите уште малку шепот.

Продолжете со читање

Курс за уривање на машинско учење

Преглед и преглед на курсеви за машинско учење на Google

Јас само го направив програмерскиот курс за Курс за уривање на машинско учење на GoogleНа Воведен курс, каде што ви ги даваат основите и гледаат примери за реални имплементации со TensorFlow. Овие примери се она што ме охрабри да го сторам тоа.

Продолжете со читање

Google Colaboratory или Google Colab

Google соработуваше со Jupyter Notebook на google програмерите

Колаборативно, исто така наречено Гугл Колаб Тоа е производ на Google Research и се користи за пишување и работа на Python и други јазици од нашиот прелистувач.

Што е

Ви оставам водич за почетници кој совршено ја надополнува оваа статија

Колаб е домаќин на Јупитер, инсталирани и конфигурирани, така што не треба да правиме ништо на нашиот компјутер, туку едноставно да работиме од прелистувачот, на ресурси во облакот.

Работи точно исто како Јупитер, може да се види нашата статијаНа Тие се преносни компјутери или преносни компјутери базирани на ќелии што можат да бидат текстови, слики или кодови, во овој чекор на Пајтон, бидејќи за разлика од Јупитер Колаб во моментот може да се користи само јадрото на Пајтон, тие зборуваат за имплементација на други, како што се Р, Скала, итн. , но датумот не е наведен.

Продолжете со читање

Курсеви за учење машинско учење, длабоко учење и вештачка интелигенција

курсеви за машинско учење, длабоко учење. Важноста на податоците

Овие се најдобрите ресурси што ги наоѓам за да научам за машинско учење, длабоко учење и други теми за вештачка интелигенција.

Постојат бесплатни и платени курсеви и од различни нивоа. Се разбира, иако има некои на шпански, повеќето се на англиски јазик.

Бесплатни курсеви

За почеток

Јас го делам на кратки курсеви (од 1 до 20 часа). Овие се за прв контакт со предметот.

Продолжете со читање

Како да ги претворите табелите од PDF во Excel или CSV со Табула

Поминете и претворете го pdf во CSV и Excel

Гледајќи ги историските податоци што ги нуди метеоролошката опсерваторија во мојот град, го гледам тоа тие ги нудат само графички и за преземање како PDF. Не разбирам зошто не ти дозволуваат да ги преземаш во CSV, што би било многу покорисно за секого.

Па јас барав еден решение за пренесување на овие табели од pdf на csv или ако некој сака да ги форматира Excel или Libre Office. Ми се допаѓа csv затоа што со csv правиш се што можеш да се справиш со python и неговите библиотеки или лесно можеш да го увезеш во која било табела.

Бидејќи идејата е да се постигне автоматски процес, она што го сакам е сценарио за работа со Пајтон и тука влегува Табула.

Продолжете со читање

Упатство за анаконда: Што е тоа, како да го инсталирате и како да го користите

Анаконда наука за податоци, големи податоци и пито, дистрибуција на Р.

Во оваа статија оставам а Водич за инсталација на Анаконда и како да го користите управувачот со пакети Conda. Со ова можеме да создадеме развојни средини за питон и Р со библиотеките што ги сакаме. Многу интересно е да се започне мешање со машинско учење, анализа на податоци и програмирање со Python.

Анаконда е бесплатна дистрибуција со отворен извор на програмските јазици Python и R широко користени во научно сметање (Data ScienceData Science, Машинско учење, Наука, Инженеринг, предвидлива анализа, Големи податоци, итн.).

Инсталира голем број апликации кои се широко користени во овие дисциплини одеднаш, наместо да ги инсталира еден по еден. . Повеќе од 1400 година и тоа се најкористените во овие дисциплини. Неколку примери

  • Амфонтен
  • Панди
  • Проток на тензор
  • H20.аи
  • Скипи
  • Јупитер
  • Даск
  • OpenCV
  • matplotLib

Продолжете со читање

Како да ги инсталирате Keras и TensorFlow од позадината на Ubuntu

како да инсталирате керас на ubuntu

По завршувањето на Курс за машинско учење, Барав каде да продолжам. Околината за развој што се користи на курсот за прототипи на Октава / Матлаб не е она што луѓето го користат, затоа мора да направите скок кон нешто поквалитетно. Меѓу кандидатите што ми се препорачуваат најмногу е Керас, користејќи заден дел TensorFlow. Нема да навлегувам во тоа дали Керас е подобар од другите алатки или рамки или дали да изберам TensorFlow или Theano. Само ќе објаснам како може да се инсталира во Убунту.

Прво се обидов да го инсталирам од документацијата на официјалните страници и беше невозможно, секогаш имав некоја грешка, некое нерешено прашање. На крајот отидов да барам специфични упатства за тоа како да инсталирате керас во Убунту А сепак, поминав два дена поминувајќи многу време ноќе. На крајот го постигнав тоа и ве оставам како го направив тоа во случај да може да ви го отвори патот.

Бидејќи ќе ги следиме чекорите препорачани од веб-страниците што ви ги оставам од извори на крајот од упатството, ќе инсталираме PIP што го немав, за управување со пакетите. пипка во Linux тоа е тоа, систем за управување со пакети напишан во питон.

sudo apt-get install python3-pip sudo apt install python-pip

Продолжете со читање

Јас го завршив курсот Курсера машинско учење

Јас го завршив курсот Курсера машинско учење

Јас го завршив Курс за машинско учење понуден од универзитетот Стенфорд на Курсера, и бидејќи веќе има неколку кои ме прашаа отворено и приватно за тоа, сакав да детализирам малку повеќе што ми се чинеше и дека кој и да одлучи да го стори тоа знае што ќе најде.

Тоа е бесплатен курс за машинско учење, предаваше Ендру Нг. откако ќе завршите ако сакате, можете да имате сертификат што ги поддржува постигнатите вештини за 68 €. Поделена е во 3 столба, видеа, Испити или Квиз и програмски вежби. Тоа е на англиски јазик. Имате преводи на повеќе јазици, но шпанските не се многу добри и понекогаш се застарени, многу подобро ако ги ставите на англиски.

Сосема е теоретски. Но, можеби затоа изгледа како добар начин да се започне затоа што не само што ќе научите што да правите, туку и зошто го правите тоа.

Продолжете со читање