Медитеранската планина. Водич за натуралисти

Медитеранската планина. Водич за натуралисти

Книга за откривање на iулијан Симон Лопез-Вилалта де ла Уредничка тундра. Мало чудо што ме натера да ја сменам мојата визија во многу точки.

Во книгата тој ги разгледува сите екологија на медитеранската шума. Преминувајќи низ историјата на Медитеранот, неговите живеалишта и биодиверзитетот, каде што ни раскажува за дрвја, грмушки, билки, месојади, живосади, тревојади, опрашувачи, паразитиди, инсективатори, распаѓачи, чистачи.

Дел посветен на преживување (суши, пожари, мразови и сл.) И друг на односите помеѓу видовите (предатори и плен, паразити, конкуренција, заемност и симбиоза и вечери и станари)

Како што можете да видите, тоа е комплетен преглед на растителните и животинските видови и односите меѓу нив и живеалиштето каде што живеат. Сите совршено објаснети и интегрирани, давајќи преглед на тоа како работи екосистемот, зошто е толку посебен и зошто содржи толку многу биодиверзитет.

И нешто што го сакам е големото количество библиографија што му го остави и со кое сакам да се консултирам за да проширам одредени аспекти што ме интересираат.

Многу е тешко да ги добиете сите белешки за овој напис, бидејќи скоро би ја имал целата книга на блогот. Кога има неколку белешки, јас ги додавам. Еве преглед на она што можете да го најдете и додека пишувам за одредени видови, врски, живеалишта итн., Ќе ги вметнам специфичните белешки што ги имам земено за секоја од нив.

Само неколку многу интересни општи точки за медитеранската клима и живеалиштата.

Willе ве интересира и вас Геолог во неволјаs

За медитеранската клима

Тоа е умерена и умерено дождлива клима, со топло, суво лето и благи зими.
Она што ја разликува медитеранската клима е дека сушната сезона се совпаѓа со климата со потоплата сезона.

Оваа медитеранска клима се јавува во уште 5 региони на планетата. (Западна Јужна Африка, Јужна и Југозападна Австралија, Централен Чиле, Калифорнија и Медитеранскиот слив)

Ги нарекуваат мали тропски предели. Медитеранските области се оние со најголема разновидност на растенија во умерената зона на планетата, како и дека имаат голем број водоземци и влекачи и особено голем број ендемизми.

Разновидност на живеалишта

живеалишта на медитеранскиот монет и неговата клима

Ова е делот што најмногу ми се допадна. Објаснете ги 5-те живеалишта што можеме да ги најдеме и кои не ги знаев. 5 главни типови на копнени екосистеми.

  1. Медитеранска шума. Ниски шуми (10м - 20м) и покрај тоа во што веруваат луѓето, во шумата разновидноста на палантите е многу помала отколку во другите живеалишта.
  2. Маки (макија, макија). Кога шумата се деградира од паѓања и / или пожари, итн., Големите дрвја исчезнуваат и поминува состојба на расчистена шума, со малку дрвја и многу повеќе пилинзи.
  3. Гарига (гарига). Многу јасен пилин, типичен за варовнички почви. Растат многу ароматични растенија, чии масла фаворизираат пожари кои им помагаат да се шират.
  4. Томилар (Фригана,. Ако земјата продолжи да се влошува, таа се претвора во мајчина душица, со многу мали грмушки, слична на степска, каде што преовладува мајчина душица, една од најотпорните растенија на Медитеранот
  5. Рокедос. Чести се во планинските области, едвај има почва за растенија и преовладуваат наједноставните зеленчуци и специјализирани растенија (папрати, мов, лишаи)

Типичните карпести подрачја на планинските области и другите 4 поврзани едни со други за секој екосистем доаѓа од деградацијата на претходниот, поради пасење, сеча, пожари итн.

Во Икаро

Па, книгата ми ја даде општата визија што ја барав, за проектот што некогаш го коментирав и кој, иако бавен, сè уште е во тек: проучување и каталогизација на различните животински растенија и нивниот однос во околина, но во локална средина., што е да се каже, во мојот регион. Иако на веб-ниво имам објавено само одредени специфични теми како што се некои датотеки на кентаурата или околу брзачите, белешките и документацијата продолжуваат да растат.

Тоа е долгорочен проект што постепено го обликувам.

Доколку сте немирна личност како нас и сакате да соработувате во одржувањето и подобрувањето на проектот, можете да направите донација. Сите пари ќе одат за купување книги и материјали за експериментирање и правење упатства

Оставете коментар