Архимеден компас

Првото нешто да им се заблагодарам на луѓето од Твитер тоа ми помогна во преводот на насловот Трамел Архимед, што на крајот остана како Архимед компас. Разгледавме „архимедијан траммел“ и друг пристап „архимеданска решетка“.

Голема благодарност до @ 1 февруари @sophocles, @ V4nhel и оној што го пронашол преводот  @ScienceKanija

Па, да видиме што можеме да сториме

како да се направи архимеден компас или траммел

Продолжете со читање

Како да направите домашна фонтана Херон

Видовме Клепсидра, на Еолипила или Еол од Херон, но сè уште го немавме видено Фонтаната Херон која е хидраулична машина создадена од Херон Александриски (Физичар, математичар и инженер од XNUMX век) Класик на сите времиња на динамика на флуиди.

Најстарата верзија, онаа на Херон, беше следнава.

како да се направи фонтана со чапјаОперацијата е многу едноставна.

Водата паѓа од А до Ц (исполнета со воздух и херметички затворена) и го турка воздухот во Ц кон Б (исполнет со вода), што ја турка водата кон А.

Па, на сликата имаме серија вентили кои ни се корисни за да го иницираме нашиот процес, иако, како што ќе видите, тоа може да се направи на многу по домашен начин.

Според сликата. Првично ги имаме затворени трите вентили и додаваме вода во А. Отвораме V2 и резервоарот Б ќе се наполни, а отворот V3 ќе го доведе до атмосферски притисок. Ги затвораме двата вентили и го отвораме V1 за да започне да работи изворот.

Продолжете со читање