Клепсидрас и муслимански часовници од Антонио Фернандез-Пуертас

Тоа е монографија за песочни часовници, муслимански часовници и други хорологии напишано од Антонио Фернандез-Пуертас, кој е професор по историја на муслиманската уметност на Универзитетот во Гранада. Тој припаѓа на Супериорното факултативно тело на музеи и бил директор на Националниот музеј за шпанско-муслиманска уметност во Алхамбра.

Не е читање за секого, но ако сакате да влезете во овој свет на водени часовници, автомати, хорологии итн., Ќе го обожавате. Покрај тоа што опишавме голем број гаџети и ни кажаа каде и кога се повикуваат, ние влеговме во византиската империја за да видиме малку од нејзиниот раскош и чудата што тие мора да ги имаат.

Особено што на Интернет нема многу достапни информации за Клипсидрас и што има, не можам да видам во целост.

За монографијата

Овој том на Fundación El legado Andalusí и е двојазично шпанско-англиско издание. Поделена е на 4 дела.

 1. Прегледува историја и различни песочни часовници, автомати и гаџети познати од античко време до XNUMX век на Блискиот исток.
 2. Продолжете со часовници и хорологии на муслиманскиот запад
 3. Потоа ја опишува историјата и работењето на Ел хорологио дел 764 Х./1362 во мексурот на Алхамбра.
 4. Завршува со поглавје за часовници, хорологии, автомати и други гаџети овој пат на муслиманскиот исток, каде тие навистина блескаа со сета своја генијалност.

Ако сакате песочен часовник, ќе оставам повеќе информации во оваа статија за Клепсидри или часовници за вода. Дека постепено се ширам.

Се разбира, друга интересна точка на овие монографии е библиографијата што отвора врата кон многу други текстови од кои можеме да продолжиме да ја повлекуваме нишката и да продолжиме да се информираме.

Јас го потенцирам објаснувањето за тоа како Грците го модификуваа песочен часовник со додавање на влезна вода и плови. Со влезната вода, тие секогаш може да го одржуваат истото ниво во резервоарот, така што стапката на проток не се разликува со празнењето и со тоа го одржуваат постојан. Многу едноставно и многу генијално решение за кое зборувам во artículo.

Покрај тоа, работата на свеќите е поврзана со означување на текот на времето. Наградена свеќа би требало да има сончев часовник, така што додека гори ќе го означи времето. Секако, многу многу генијално решение, исто така.

Ибн ал-atiатиб продолжува да го опишува минканот и вели дека една свеќа се издвојувала над структурата на мебелот, чиешто восочно тело било поделено на соодветните делови за да ги означува часовите, а од секоја од нив излегувал постелнина. која беше врзана за видливата глава на бравата што го затвораше михработ, бидејќи држена за јажето спречи да се спушти и да започне со механизмот за да се каже времето.

И тој продолжува да објаснува дека во секоја брава имало мала бакарна топка што паднала кога свеќата го достигнала тоа ниво. Падна на врвот на бакарна плоча што одекнуваше за да ги одбележи часовите.


Ова е прв избор на содржина. Навистина има толку многу корисни и интересни информации што би ја копирал целата книга. Но, чекам неговото препрочитување да земам белешки активно. Така што ќе ја проширам оваа тема многу.

Кога зборуваме за автомати, сите ни паѓаат на ум Турчинот, автоматот што играше шах, а тоа заврши како измама, но овој е од XNUMX век, додека уредите споменати во книгата се од XNUMX до XNUMX век.

Во персиската империја, шахот го имал својот престол под контрацепција на златни дрвја исполнети со различни златни птици кои можеле да пеат, а на секоја страна од седиштето имало метални лавови што рикале. Овој престол и функционирањето на златните механизми ги воодушевија оние што ги прими суверенот.

Споменати часовници, автоматизам и хорологија

Неколку работи за кои треба да барате информации, иако собирам сè во Зотеро

 • Грчка клипсидра со влезна вода и плови
 • Херојски машини од Александрија во XNUMX век
 • Механизам за лице на Горгон
 • Сончев часовник на Скипру во централна Грција
 • Астрономска саат-кула кај Каи-фенг во Ханан
 • Книга за изградба на часовници
 • Часовник Д Ридван во џамијата Омејад во Дамаск
 • Часовник Ал-Ŷазари (на бродот, на едрењето, на слонот кој е најцелосен)
 • Минчана
 • Фонтана Ла Зубија во Гранада
 • Шпанска муслиманска минбарс

Оставете коментар