Најубавата приказна на светот

Преглед на најубавата приказна на светот

Најубавата приказна на светот. Тајните на нашето потекло од Хуберт Ривс, Џоел де Роснеј, Ив Копенс и Доминик Симоне. со превод на Оскар Луис Молина.

Како што велат во синопсисот, тоа е најубавата приказна на светот бидејќи е наша.

Форматот

Форматот на „есејот“ што го сакав. Поделен е на три дела, составен од 3 интервјуа на новинарот Доминик Симоне со специјалист за секоја област.

Првиот дел е интервју со астрофизичарот Хуберт Ривс од почетокот на универзумот до појавувањето на животот на Земјата.

Во вториот дел е интервјуиран биологот Жоел де Роснај од моментот кога животот се појавува на земјата до појавата на првите предци на луѓето.

Конечно, во третиот дел, палеоантропологот Ив Копенс е прашан за периодот помеѓу појавата на првите асценденти на човечкото битие до денес.

Интервјуата се многу нетехнички, поставувајќи ги типичните прашања што ги има секој и инсистирајќи да ги објаснат на достапен начин.

Единственото нешто што ми недостасува е тоа што оваа книга е од 1997 година и многу од теориите формулирани овде се ажурирани. Јасен пример се гледа со формирањето на универзумот. Појавата на Хигсовиот бозон промени сè и денес знаеме многу повеќе од пред 30 години.

Но, како и да е, оваа книга ги поставува темелите и ги разјаснува научните концепти што секој треба да ги има. Од тоа како е формиран универзумот, до тоа како функционира природната селекција, како настанал животот на земјата и како се адаптирал, да заврши во човечкото битие и што значи дека сме „роднини на мајмунот“

Како и секогаш, оставам неколку интересни белешки и идеи до кои дојдов. Тоа е книга за разложување и истражување на секоја од опфатените теми. Нешто што би сакал да го направам со текот на времето.

Создавањето на универзумот

По читањето на ова поглавје, би било идеално да се прочита Битие од Гвидо Тонели, да ги прочитате најновите откритија во врска со потеклото и формирањето на универзумот. Комбинацијата е вистинско чудо.

Заблудата за Биг Бенг како експлозија на сета маса и енергија концентрирана во точка која експлодира. Тој го опишува како експлозија во секоја точка во вселената.

Името на Биг Бенг доаѓа од Фред Хојл, англиски астрофизичар, кој го бранеше моделот на статичниот универзум и во едно интервју за да се потсмева со објаснувањето на теоријата, ја нарече Биг Бенг, и со тоа име остана.

Потеклото на животот

Животот не се појавил во океаните, веројатно настанал во лагуни и мочуришта, каде што имало кварц и глина, каде биле заробени синџирите на молекули и таму се поврзуваат меѓу себе. На овој начин се појавуваат базите од кои завршува да се формира ДНК.

Глината се однесува како мал магнет, привлекувајќи ги јоните на материјата и поттикнувајќи ги да реагираат едни со други.

Протеините се формираат, составени од амино киселини кои се здружуваат, формирајќи топка на себе. и ова е револуција. Тие се глобули слични на капки масло и се првите преживеани форми. Затворен на себе, тој прави разлика помеѓу внатрешност и надворешност. И се формираат два вида глобули, оние кои заробуваат други материи, ги разградуваат и агрегираат, и оние кои имаат пигменти, добиваат фотони од сонцето и се како мали соларни ќелии. Тие не зависат од апсорпција на надворешни материи.

Може да се репродуцира во лабораторија

Стенли Милер, млад хемичар од дваесет и пет години во 1952 година го симулирал океанот, полнејќи го садот со вода. Го загреал склопот за да даде енергија и предизвикал искри (наместо молња). Ова го повторуваше една недела. Потоа на дното на контејнерот се појави портокалово-црвена супстанција. Вклучуваше амино киселини, градежни блокови на животот!

Потеклото на човечкото суштество

Зборува за потеклото на уметноста, културата и заблудата што ја имаме за неандерталците. Дека биле интелигентни, дека создавале уметност.

Го следи одвојувањето помеѓу шимпанзата, горилата итн. и хомо сапиенсот со геолошки процес, колапсот на долината Рифт, што предизвикува некои од нејзините рабови да се издигнат и да формираат ѕид. Расед, џиновски од Источна Африка до Црвеното Море и Јордан, кој завршува во Медитеранот, околу 6.000 км и 4.000 км длабоко во езерото Тангањика.

На едната страна, на запад, дождот продолжува да паѓа, видовите го продолжуваат својот вообичаен живот, тоа се сегашните мајмуни, горили и шимпанза. Од другата страна, на исток, џунглата се повлекува и станува сув регион, а оваа суша е она што ја турка еволуцијата да формира предлуѓе, а потоа и луѓе.

Стоењето, сештојадното хранење, развојот на мозокот, создавањето алатки итн., сите, тие претпоставуваат, би се должат на адаптација на сува клима.

историја на раѓањето на универзумот, на животот и на човечкото битие

Еволуцијата продолжува, се разбира. Но сега е пред се техничко и социјално. Културата го презеде.

По космичката, хемиската и биолошката фаза, го отвораме четвртиот чин, оној што ќе го претставува човештвото во следниот милениум. Ние пристапуваме до колективната свест за себе.

Зошто ова функционира толку добро во физичкиот свет, а толку лошо во човечкиот свет? Дали природата го достигнала своето „ниво на неспособност“ со тоа што толку далеку навлегува во сложеноста? Тоа би било, замислувам, интерпретација заснована исклучиво на ефектите од природната селекција од дарвинова гледна точка. Но, ако, од друга страна, еден од неопходните продукти на еволуцијата беше појавата на слободно битие, дали ја плаќаме цената за таа слобода? Вселенската драма може да се сумира во три реченици: природата раѓа сложеност; комплексноста раѓа ефикасност; ефикасноста може да ја уништи сложеноста.

Некои белешки

Најубавата приказна на светот. Тајните на нашето потекло
  • Волтеровиот часовник: неговото постоење го докажало, според него, постоењето на часовничар.
  • Зошто има нешто наместо ништо? - се запраша Лајбниц. Но, тоа е чисто филозофско прашање, науката не може да го одговори.
  • Дали постои „намера“ во природата? тоа не е научно прашање, туку филозофско и религиозно прашање. Лично, јас сум склон да одговорам да. Но, каква форма има оваа намера, каква е оваа намера?

За авторите

Хуберт Ривс

Астрофизичар

Џоел де Роснај

Биолог

Ив Копенс

палеоантрополог

Доминик Симоне

Periodista

Оставете коментар