Прелистајте со прокси

чекор по чекор упатство за навигација со прокси

Прелистување со прокси е уште еден начин да може анонимно да прелистувате, или во мојот случај токму сега за да може да излезам во одредена земја, односно да се движиме на таков начин што веб-страниците веруваат дека сме во одредена земја

Пред некој ден објаснив како да се присили ТОР, да не извади во јазол на одредена земја. Но, штом започнав со тестовите, можев да направам проверки во многу земји, но во други како Португалија, не можев, бидејќи се чини дека нема излезни јазли во Португалија и ТОР размислува на неодредено време.

Затоа, го решив проблемот поврзување со прокси за симулирање на прелистување од таа земја.

Имаме 3 начини да прелистуваме анонимно или да се преправаме дека сме во друга земја. Со прокси, со VPN и со TOR. Секој со своите предности и недостатоци. Ако сте заинтересирани, ќе оставам напис во кој ќе ги споредувам.

Прелистајте преку прокси

Овде ќе објаснам како да се движам низ прокси.

Полномошник е друг компјутер што го користиме како посредник. Кога се движиме со прокси, она што го правиме е да се поврземе со друг компјутер кој е оној што ќе бара барања до мрежата, на овој начин нашата IP не се „гледа“. Се состои од ставање компјутер помеѓу мрежата што сакаме да ја видиме и самите себе. И тоа е многу едноставно, само треба добро да го конфигурирате прелистувачот што го користите.

Секако ова има одредени безбедносни ризици, затоа не препорачувам пристап до прокси до компромитирани сметки за е-пошта, банки или услуги.

Веќе знаете дека овие примери доаѓаат затоа што треба да видам како се однесуваат некои елементи за геолокација на веб-страниците за работа. И на овој начин можам да се преправам дека сум некој што влегува од земјата што ме интересира и гледам дали веб-страниците добро функционираат.

Јас користам Firefox, но на Chrome е исто толку лесно.

Конфигурирајте го прокси-чекор по чекор

Првото нешто што треба да направиме е да го побараме нашиот полномошник. За тоа, само треба да направите пребарување на Google и ќе имаме десетици списоци. Јас едноставно барав „прокси Португалија“, која е земјата што ме интересираше.

изберете прокси од списоците со прокси

На сликата гледаме неколку прокси, ќе мора да ја користиме IP адресата, портата и протоколот. Исто така е важно да се земат предвид брзината, достапноста и одговорот, особено ако тоа ќе го користите почесто.

Тука е и прашањето за анонимност, вие одлучувате колку е важна анонимноста во употребата што ќе и ја дадете

Сега ќе го конфигурираме прелистувачот, во овој случај Firefox

Ние го отвораме Мени> Преференции

менија за прелистувачи Firefox

И во општата опција, ќе се спуштиме на дното што е тоа Мрежни поставки

Конфигурација на мрежата на прелистувачот Firefox

Кликнете на Поставки и се отвора прозорец со конфигурација на нашата врска.

конфигурирајте податоци за прокси во поставките за конекција

Ја избрав првата IP со чорапи v4

Многу е важно тоа кога ќе престанете да користите прокси, вратете ги поставките на „Без прокси“

Ако протоколот беше http, тогаш требаше да го пополните Прокси HTTP. Многу лесно

Откако ќе ги конфигурирате и прифатите, одете во пребарувач и внесете една од веб-страниците што ви ја кажува вашата локација (што е мој IP или која е мојата IP) и проверете дали навистина открива дали сте во земјата што сте ја одбрале и дали вашата вистинска IP не е видлива.

Со ова го решив проблемот со навигацијата како да сум во некоја земја. Од трите опции за кои разговаравме, таа е онаа што ми се допаѓа најмалку за прелистување анонимно, но секогаш е добро да се знае како работи за да имаме повеќе ресурси и алатки и да можеме да ги користиме кога нè интересира.

Оставете коментар