Леополд и Рудолф Блашка и нивната колекција на стакло Marine Life

ivda marina колекција од Блашка
Слика на Гвидо Мокафико

Леополд и неговиот син Рудолф Блашка создадоа зоолошки модели направени во XNUMX век за научна употреба, направени од боемско стакло.

Тоа е еден од оние предмети што би можеле да се најдат во секој кабинет на куриозитети и што би сакал да ги имам.

Тие направија 2 колекции: Морски живот на морски безрбетници и „хербариум“ со растителни видови за Универзитетот Харвард.

Продолжете со читање

Ceterach officinarum или doradilla

Ceterach officinarum папрат од заедницата на Валенсија и Европа

Тоа е роден див папрат од флората на Валенсија, иако овде не е единствен. Го има и во голем дел од Европа.

Припаѓа на фамилијата Polypodiaceae, на која припаѓаат 80% од папратите, кои меѓу другите се поделени на Pteridaceae, Aspleniaceae, Polypodiaceae. и припаѓаат на групата на птеридофити, птеридофити ( Птеридофита), васкуларни криптогами, или, генерално, папрати и сродни

Продолжете со читање

Медитеранската планина. Водич за натуралисти

Медитеранската планина. Водич за натуралисти

Книга за откривање на iулијан Симон Лопез-Вилалта де ла Уредничка тундра. Мало чудо што ме натера да ја сменам мојата визија во многу точки.

Во книгата тој ги разгледува сите екологија на медитеранската шума. Преминувајќи низ историјата на Медитеранот, неговите живеалишта и биодиверзитетот, каде што ни раскажува за дрвја, грмушки, билки, месојади, живосади, тревојади, опрашувачи, паразитиди, инсективатори, распаѓачи, чистачи.

Дел посветен на преживување (суши, пожари, мразови и сл.) И друг на односите помеѓу видовите (предатори и плен, паразити, конкуренција, заемност и симбиоза и вечери и станари)

Како што можете да видите, тоа е комплетен преглед на растителните и животинските видови и односите меѓу нив и живеалиштето каде што живеат. Сите совршено објаснети и интегрирани, давајќи преглед на тоа како работи екосистемот, зошто е толку посебен и зошто содржи толку многу биодиверзитет.

Продолжете со читање

Морска грнчарија

Морска керамика, што е тоа, видови, колекција и повеќе информации

Со морска грнчарија разбираме сите оние парчиња керамика или плочки кои, како морското стакло, ги еродира морето, покрај езера или реки, иако најчесто е да ги најдете на плажите. Ако не знаете што Морско стакло погледнете го нашиот водич.

Покрај морската грнчарија, тие исто така ја нарекуваат и Каменина морска грнчарија. Не знам име на кастилјански јазик, можеби преводот е морска керамика или морска керамика, морска керамика на грло. Секоја комбинација се чини валидна, но мислам дека во овие случаи е подобро да се продолжи со употреба на англиското име.

Продолжете со читање

Геолог во неволја од Нахам Мендез

Геолог во неволја од Нахам Мендез

Мал есеј за популаризација за да не запознае со прекрасниот свет на геологија. Идеално за сите оние кои сакаат да започнат и да откријат што прави оваа наука.

Геолог во неволја. Патување низ времето и во длабочините на Земјата

Авторот е Нахам Мендез, геолог и автор на блогот на Геолог во неволја. Го следам долго време на неговиот Твитер @geologo

Навистина ми се допаѓаше, но би сакал повеќе да се занимава со геологија на терен. Се надевам дека ќе има втор том што веќе влегува во темата типови на формации, карпи, минерали, итн. Документ што му помага на натуралистот да излезе на терен и да разбере какви видови формации гледа и зошто се формирани.

Продолжете со читање

Крастава жаба (Алитис акушери)

Крастава жаба од акушерка (Алитис акушери)

Тоа е обична жаба за бабици (Алити акушери) Обичен водоземци во Шпанија со неколку чудави.

Оваа има мала приказна. Го најдовме, при чистење на базенот. По целата зима, без да ја наполни, излезе од цевката за полнење и падна во вода. Покрај 6 полноглавци со одредена големина. Ја пуштивме жабата и се грижиме за полноглавците, 3 од нив стигнаа до возрасните.

Јас го искористив ова фаќање за да ги научам своите ќерки идентификувајте видови со клучен, дихотомен водич за идентификација на водоземци во природните паркови во Шпанија. Тој е создаден од Министерството за еколошка транзиција. Можете да го преземете од овој линк и исто така го закачувам во случај да се изгуби дека овие работи тогаш престануваат да бидат достапни. Ме сакаат.

Продолжете со читање

Помала Центаура, жолчката на земјата

помала стоцентарна Centaurium erythraea

КентауротCentaurium erythraea) е годишна или двогодишна билка, типична за медитеранската областa што расте во сиромашни и суви почви, покрај патиштата и во расчистувањата во средината на шумата, честопати формирајќи мини кентауриски ливади.

детали за цвеќето со 5 ливчиња од помалиот стоен век

Тоа е типично растение од флора на заедницата во Валенсија каде што живеам. Го гледам од година во година и моите ќерки научија да го препознаваат многу лесно. Еве видео од мојата 7-годишна ќерка како ја претставува.

Продолжете со читање

Како да се направи разлика помеѓу брзачите, ластовиците и авионите

диференцираат, брзи, авиони и ластовички

Свифтс, ластовица и авион Тие се 3 многу чести птици во нашите градови и градови и дека и покрај тоа што живеат со нив, луѓето ги збунуваат и не се во можност да ги идентификуваат.

Toе оставиме комплетен прирачник со сите трикови и аспекти во кои треба да бараме добро признание.

LМногу е полесно да се идентификуваат брзитеПомеѓу авионите и ластовиците ќе мора да погледнеме малку повеќе, но ќе видите како е многу едноставно.

Ластовиците и авионите се Hurindinidae од семејството Хирундиниди додека брзите се семејната лисна вошка Аподида што буквално значи без стапала.

Ако сакате да дознаете повеќе за секоја, имаме одделни датотеки. Секој пат со повеќе податоци, фотографии и iosубопитства

Продолжете со читање

Заедничка рамнина (Delichon urbicum)

Фотографија од https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Sanchezn

Еден од урбани птици што сме навикнати да ги гледаме заедно со врапчињата иако не можеме да ги идентификуваме. Авионот е жител на нашите улици. Ги гледаме како летаат низ нив и се гнездат на балконите и аглите.

Тие се размножуваат во колонии на фарми, градови и градови и исто така на отворено, иако ги привлекуваат куќи.

Продолжете со читање