Решение: avrdude: ser_open (): не може да се отвори уредот на Arduino

Во оваа статија ќе објаснам како да се реши заедничката грешка во Ардуино:

avrdude: ser_open (): не може да се отвори уредот "/ dev / ttyACM0": Дозволата е одбиена

Позадина

По долго време без употреба на Arduino, ги зедов моите два инсерта (оригиналот и оној) Елегоо) да направам некои активности со ќерка ми. Ги поврзувам, ќе ставам трепкање за да видам дека сè е во ред и кога ќе одам да го испратам на таблата, ја враќа добро познатата грешка.

Arduino: 1.8.5 (Linux), картичка: "Arduino / Genuino Uno" avrdude: ser_open (): не може да се отвори уредот "/ dev / ttyACM0": Дозволата е одбиена Проблем со поставување на таблата. Посетете http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload за предлози.

И на мојот компјутер и на мојот лаптоп имам инсталирано Ubuntu 18.04.

Решение

Започнувам со следење на врската што ја предлагаат. И јас ги следам чекорите

En алатки / плоча Избрано е Arduino / Genuino Uno

En алатки / сериска порта / dev / ttyACM0

arduino avrdude ide проблем

и како што сугерира документацијата, во случај да има проблеми со возачите и дозволите, го отворам терминалот и извршувам:

 sudo usermod -a -G tty yourUserName
 sudo usermod -a -G dialout yourUserName

каде твоето корисничко име е вашето корисничко име

Сега се одјавувам и повторно се најавувам. И, во случај да го рестартирам компјутерот / лаптопот.

Сè уште не работи за мене и документацијата за Arduino повеќе не помага. Затоа, постојано разгледував, низ форуми и блогови. Ако во овој момент не работи за вас и вие сте како мене. Следете ги следните чекори

ls / dev / ttyACM0 враќа / dev / ttyACM0
ls -l / dev / ttyACM0 враќа crw-rw—- 1 корен за дијалог 166, 0 ноември 26 16:41 / dev / ttyACM

Со ова потврдуваме дека пристаништето постои

Toе дадеме дозволи и ќе провериме дали нашиот корисник ги има потребните дозволи.

 sudo chmod a+rw /dev/ttyACM0
 id devuelve 20(dialout) 

И гледам дека корисникот е во групата бирање така, овој дел сфативме како што треба.

Она што ми успеа е повторно инсталирање на Arduino.

Ако проверите

which avrdude

И не враќа ништо што треба да се реши повторно инсталирање на Arduino.

sudo apt install --reinstall arduino

И, ако не сте успеале да го решите проблемот, оставете ми коментар и ќе се обидам да ви помогнам.

Алатка за решавање проблеми на AVRDUDE

Постои еден скрипта што ја подготвија за да го решат овој проблем. Може да се обидете да видите дали ви помага. Не сум го користел, но го оставам затоа што мислам дека може да биде корисен ресурс.

ОГЛАСУВА

Оставам малку информации за подобро да разберам што е AVRDUDE. Името потекнува од AVRDUDE - AVR Downloader / UploaDEr

AVRDUDE е алатка за преземање / вчитување / манипулирање на содржините ROM и EEPROM на микроконтролерите AVR со помош на техниката за во-системско програмирање (ISP).

https://www.nongnu.org/avrdude/

AVRDUDE го започна Брајан С. Дин како приватен проект како програмер за серијата микроконтролери Atmel AVR.

Софтверот и многу повеќе информации можете да ги најдете во веб-страница на проектот.

Доколку сте немирна личност како нас и сакате да соработувате во одржувањето и подобрувањето на проектот, можете да направите донација. Сите пари ќе одат за купување книги и материјали за експериментирање и правење упатства

1 коментар на „Решение: avrdude: ser_open (): не може да се отвори уредот на Arduino“

  1. Имам проблем со arduino еден, тој не комуницира со идејата или обратно имам сè добро конфигурирано, целата порта плоча итн ... Имам преземено флип, но не знам како работи за повторно полнење на фирмверот што мислам дека е што не успее, можете да имате малку повеќе детали како повторно да го инсталирате arduino, благодарам што сум нов во ова

    одговорот

Оставете коментар