Ако...Друго услови во Пајтон

Условите се изјави кои можат да бидат вистинити или лажни. и се дефинира со Точно or Лажни.

Постојат различни начини да се направат услови во Пајтон.

За да поставиме услови, ќе треба да го знаеме следново симболи кои ќе ги користиме за споредување на вредностите:

Продолжете со читање

Како да најдете дупликат книги со Калибар

Дупликат опции за пребарување книги во Калибар

Кога имаме виртуелна библиотека од неколку илјади книги неизбежно е да се има дупликат книги.

Ако користиме Калибар за управување со нашата библиотека, Многу е едноставно најдете и отстранете ги овие librоперативен систем, е-книги, повторени. Треба само да го инсталираме приклучокот „Најди дупликати“ 

Продолжете со читање

Гласовна контрола на компјутер и RaspberryPi со Whisper

гласовна контрола на компјутер и raspberry pi

Идејата на проектот е дајте гласовни инструкции за интеракција преку нашиот компјутер или нашиот Raspberry Pi користејќи го моделот Voice-to-text Whisper.

Ќе дадеме наредба која ќе биде транскрибирана, претворена во текст, со Whisper и потоа анализирана за да се изврши соодветната наредба, која може да биде од извршување на програма до давање напон на пиновите RaspberryPi.

Ќе користам стар Raspberry Pi 2, микро USB и ќе го користам моделот Voice-to-text неодамна објавен од OpenAI, шепот. На крајот од статијата можете да видите уште малку шепот.

Продолжете со читање

Како да ја смените Mac адресата во Ubuntu

Промената на MAC е прашање на приватност. Постојат различни причини зошто се препорачува промена на MAC на вашиот уред. Еден од нив е ако сакате да се поврзете на јавна мрежа каде што има повеќе поврзани корисници.

Запомнете дека MAC е идентификација на физичкиот хардвер, на вашата мрежна картичка и е единствен за вашиот компјутер.

Секогаш се препорачува, заради безбедност, да го смените MAC кога се поврзувате на јавна Wi-Fi мрежа или VPN.

Продолжете со читање

Како да направите лаптопот да не спие при спуштање на екранот

Како да користите лаптоп со затворен капак

Постојат неколку причини за желба нашиот лаптоп не ја менува состојбата при спуштање на екранот, односно продолжува да работи без да се исклучи или да спие. Главната причина е што ќе го користите вашиот лаптоп како кула, поврзувајќи надворешен дисплеј и други периферни уреди како што се USB тастатура и глушец.

Летово за работа претпочитав да го поврзам Benq LED мониторот што го гледате на сликата, кој е поголем и изгледа многу подобро од TFT на мојот стар Dell XPS 15 кој е стар 12 или 13 години и морав да го конфигурирам. Не е тешко, но бидејќи не се појавува во менито за конфигурација, мора да го направите со уредување датотека.

Продолжете со читање

За јамка во Пајтон

Јамката For во Python има некои различни карактеристики од другите програмски јазици. Ви го оставам она што го учам за да извлечам максимум од една од најкористените циклуси.

Во Python е наменет да се повторува преку итерабилен објект, било да е тоа листа, објект или друг елемент.

Следната структура е

Продолжете со читање

AntennaPod, плеер за подкаст со отворен код

AntennaPod подкаст плеер со отворен код

AntennaPod е играч на подкаст отворен извор. Тоа е бесплатна апликација со отворен код и без реклами со чист и елегантен дизајн и сите карактеристики што ми се потребни во плеер за подкаст / менаџер за претплата.

А тоа е играчот што го тестирам извесно време и ми функционира прекрасно. Јас го користам со F-Droid на Android, иако можете да го најдете и во Play Store.

Досега користев iVoox и ги сменив неговите повеќе од 100Mb за AntennaPod од нешто повеќе од 10MB. iVoox покрај рекламите постојано ми се удираше што го правеше неподносливо. Тоа е одлична алтернатива за многу комерцијални играчи.

На овој начин ми работи многу мазно, немам реклами и користам опција со отворен код и на F-Droid. Во моментов сè е предност.

Продолжете со читање

Најдобрите F-Droid апликации

најдобрите апликации за бесплатен софтвер f-droid

Ние веќе видовме што е Ф дроид, неговите предности и зошто треба да го користиме. Во оваа статија сакам извести некои од неговите најдобри апликации. Јасно е дека ова е многу субјективно бидејќи најдобрата апликација ќе биде онаа што одговара на една од нашите потреби. Но, еве неколку кои мислам дека можат да ви помогнат.

Значи, ќе го напуштам апликации кои ги сметам за најинтересни од ова складиште на апликации за слободен софтвер. За некои нема да најдете алтернативи, а за други веќе ќе имате инсталирани апликации кои го прават истото. Добро време е да процените дали сте заинтересирани да ја пренесете таа апликација што ја користите на друга апликација за слободен софтвер.

Продолжете со читање

Како да креирате предупредувања во Wallapop

Ова е едноставен трик, навистина убаво поставување, на нашата апликација Wallapop да не извести кога ќе се појави нов производ што го бараме. На овој начин нема да мораме секогаш да влегуваме и да бараме ново.

Само Ние ги креираме предупредувањата што ни се потребни и тие ќе ни испраќаат известувања.фикации кога висат нов производ кој ги исполнува карактеристиките што ги избравме во филтрите.

Јасен пример е потрагата по Nintendo Switch. Можеме да го натераме Wallapop да не извести со известување кога некој продава Nintendo Switch, до одредена цена, со филтер за растојание итн.

Продолжете со читање

Што е F-Droid

f-droid продавницата за игри на слободен софтвер

F-Droid е складиште за софтвер, продавница за апликации, алтернатива на Play Store. Тоа е Play Store на слободен софтвер. F-Droid е бесплатен софтвер и апликациите што можеме да ги најдеме внатре се Слободен софтвер или отворен код (FOSS). Можеме да го најдеме вашиот код на GitHub да го прегледаме и да го измениме по наш вкус ако сакаме.

И штом знаете што е тоа, следното нешто што ќе се запрашате е зошто треба да го инсталирате ако имате Play Store.

НЕМА пиратски апликации. За тоа имате други алтернативи. F-Droid е посветеност на слободен софтвер и тоа е тоа.

Продолжете со читање