Враќање на стар компјутер со Linux

компјутерот оживеа благодарение на лесната дистрибуција на Linux

Продолжувам со Поправки на компјутери и гаџети иако тоа само по себе не може да се смета за поправка. Но, тоа е нешто што секој пат кога ќе ме прашаат повеќе. Стави малку оперативен систем што ги тера да работат на компјутери со стар или постар хардвер.

И иако ви кажувам малку за одлуките што ги донесов во конкретниов случај, тоа може да се продолжи многу повеќе. Willе се обидам да го ажурирам и оставам она што го направив секој пат кога ќе се презентира случајот.

Следете ја серијата написи за поправка на компјутер. Вообичаени работи што секој може да ги поправи во нашата куќа, како кога компјутерот се вклучува, но не гледате ништо на екранот.

ACER Veriton L460

Ме оставаат да ажурирам стар компјутер, Acer Veriton L460. Дека првично доаѓаше со Windows Vista Business OEM, а сега има инсталирано Windows 7. Тие се жалат дека оди многу бавно и бидејќи ќе се користи за многу основни задачи, тие сакаат да се обидат да го повратат.

Виндоус 7 повеќе не е поддржан и овој компјутер повеќе не може да го преместува Виндоус 10. Тој застари. Барем да користите поддржана верзија на Windows

Компјутерот се користи само за прелистување и за училишни задачи, користете уредник за текст Word, LibreOffice. Прочитај pdf и испечати нешто.

Ако ги видите карактеристиките на компјутерот, тој има само 1 GB RAM меморија, што денес е скоро застарено.

Виндоус или Линукс

Мистериозно Тие ме замолија да ставам Linux без јас да го споменам. Затоа, заборавам да барам верзија на Lite или да ставам Windows XP што повеќе не е поддржан и да морам да инсталирам пиратски софтвер. Мислам дека е одлично да се стави Linux во него. Предностите се многу во овој случај.

Лесни Linux дистрибуции за наследени и ниско-ресурсни компјутери

ACER Veriton L460 работи Xubuntu, Linux

Ова треба статија само по себе, но еве неколку опции:

Предности на Инсталирајте го Линукс

  • Xubuntu
  • Lubuntu
  • Linux Lite
  • Puppy Linux
  • Ubuntu Mate

Има уште многу и ќе разговарам за нив понатаму во А. ставка за дистрибуции на светлина.

Тестирање на Xubuntu Linux

Овој пат се двоумам дали да инсталирам Xubuntu или Manjaro XFCE, кои се две дистрибуции за кои се потребни 512 MB RAM меморија. Значи, треба да работи непречено.

Завршив со инсталирање на Xubuntu во својата стабилна верзија 18.04. Волшебното издание на Манџаро ме исплаши, бидејќи идејата на овој компјутер е тој да биде многу стабилен за да не се заморат од користење на Linux. Не им давајте проблеми.

Значи, одиме со инсталацијата. Чекорите се многу едноставни.

Бидејќи компјутерот веќе дојде со направени резервни копии, не мораше да зачувува податоци и може да ја избрише целата содржина.

Создадете USB со Xubuntu

За да инсталирам, создадов УСБ-бутабилно со ISO на Xubuntu со користење на Etcher. Постојат неколку начини да се создаде бутабилен USB, но навистина ми се допаѓа таа апликација за повеќе платформи.

Преземете ја ISO-сликата на Xubuntu од вашата веб-страница

Ние го преземаме Ечер, го отпакуваме и го извршуваме, го отвораме со двоен клик.

Се отвора прозорец со 3 чекори. Изберете ISO, USB и блиц

направи USB бутабилен баленски етер

Primero ја избираме ISO-сликата што ја преземавме од Xubuntu, тогаш избираме која единица сакаме да ја направиме бутабилна. За ова мора да имате ставено USB и бидете внимателни во овој чекор, не избирајте друг хард диск и избришете сè. Бидејќи го форматира уредот што го избравте за да инсталирате Linux.

Конечно го погоди Флеш! и подготвени.

Инсталирајте го Xubuntu

Откако ќе го подготвиме нашиот USB, ќе го инсталираме. За тоа го ставаме во компјутер и го започнуваме. Ако го стартувате одличниот USB, само треба да продолжите.

Ако не се подигне од USB но се вклучува нормално, во овој случај се вчитува Windows 7 тогаш мора да влезете во BIOS-от и променете ја опцијата за прво да вчитате надворешни дискови.

До BIOS-от се пристапува нормално со притискање на F2 веднаш штом ќе се вклучите. Продолжуваме да го притискаме F2 додека не влезе. Во некои компјутери или лаптопи наместо F2, тоа е Esc или некој друг клуч, ако не работат за вас, ќе мора да пребарувате на Google или во упатството за вашата матична плоча кој клуч се користи за влез во BIOS-от.

Како изгледа тоа

Изгледа вака. Работи како шарм.

Xubuntu, лесна дистрибуција за Linux

Вистината е дека е убава. Менијата се малку едноставни, но секако ако сакаме да биде лесно, не можеме да бараме многу на графичко ниво.

xubuntu менија

Се надевам дека уживате во тоа, дека сте охрабрени да пробате Linux и доколку имате какви било прашања оставете коментар

Сметки

Две теми со кои треба да се занимавам длабоко во друга статија

  • Создадете статија за најдобрите дистрибуции за стари и ниско-ресурсни компјутери или лаптопи
  • Објаснете како да направите бутабилен USB за да инсталирате дистрибуција на Linux или Windows.

3 коментари во „Враќање на стар компјутер со Linux“

Оставете коментар