Домашна топлина, клима и климатизација

Клима, топлина и домашни климатизери

Овој пост е роден како резултат на статијата Премногу жешко за живеење објавено во National Geographic од јули 2021 година и напишано од Елизабет Ројте, каде што можете да ги видите проблемите што вишокот на топлина ги предизвикува кај луѓето и нивните тела, проблемот со зголемување на температурите на Земјата и технологијата за климатизација и како да ја подобрите.

Има сериозен проблем. За борба против високите температури и нивните ефекти ни треба ладење. Но, троши огромна количина електрична енергија и се повеќе луѓе, особено во сиромашните области, ќе имаат потреба од тоа.

Како што се гледа во делот за проблеми, податоците се монструозни. Веќе има иницијативи за наоѓање нови начини за ладење и подобрување на ефикасноста на достапните апарати. Ако барате нов проект на кој ќе се посветите, овој може да им помогне на многу луѓе.

Слична тема што се разгледуваше во Икаро беше изградбата на а фрижидер кој работи без струја.

Климатските промени се факт. Почнуваме да ги гледаме неговите ефекти. Почнуваме да знаеме што следува. Секој пат кога набудуваме поекстремни феномени, но без сомнение она што најмногу го забележуваме е зголемувањето на температурата.

Решението е комплицирано и недостапно за обичните луѓе. Но, можеби оние од нас кои сакаат да „незгодуваат“, DIY, пронаоѓачи, креатори, хакери (секој што е вклучен каде и да посакаат), можеме да подобриме нешто околу нас со нашите идеи, иновации и модификации.

Оваа статија ќе се фокусира на клима и домашна климатизација. Се надевам дека ќе ја продолжам серијата со друг за климата и архитектурата и адаптивната архитектура а можеби и некои специјални за климатските промени, со многу информации и податоци што ги собирам.

Домашна климатизација

Лабораторијата за влијание врз климата (конзорциум климатолози) предвидува дека до 2099 година економскиот развој ќе ја генерализира употребата на климатизација. Меѓународната агенција за енергија очекува бројот на домашни климатизери да порасне од 1.600 милијарди денес на 5.600 милијарди до средината на овој век.

работа

Пумпа течно средство за ладење преку калем за испарување во внатрешноста на градежниот апарат. Како што станува гас внатре во серпентина, апсорбира топлина и влага од воздухот. Надвор, компресорот, кондензаторот и вентилаторот го претвораат гасот назад во течност, ослободувајќи ја топлината и кондензираната вода.

Проблеми

 • Хидрофлуоројаглеводороди кои најчесто се користат како средства за ладење се самите гасови со ефект на стаклена градина.
 • Конвенционалните климатизери не ја отстрануваат топлината, туку ја исфрлаат само однадвор.
 • Тие трошат огромни количини електрична енергија: околу 8,5% од вкупната светска потрошувачка. Поголемиот дел од таа енергија продолжува да се генерира со согорување на фосилни горива.
 • Во 2016 година, климатизацијата испушти 1.130 милиони тони СО2 и се очекува дека до 2050 година ќе биде двојно.

Иновации

 • Ладење во цврста состојба (Идеален за многу локализирани апликации како што е ладење на конзерва со сода.
 • Радијативно ладење: Панели обложени со наноматеријал кои ја одбиваат сончевата топлина и ја зрачат назад во вселената на инфрацрвена бранова должина што минува низ атмосферата.
 • Ладење на кондензатори со вода наместо воздух.
 • Ладна цевка од Форест Мегерс. Не го лади воздухот во просторијата. Ги лади луѓето апсорбирајќи ја топлината зрачена од нивната кожа со wallидни панели од водоводни цевки.

Социолошко ниво

Колку се посиромашни, толку помалку се подготвени да се борат со жештината. Поголема тешкотија за пристап до климатизација и зелени површини.

Помалку изолирани, постари куќи и каде живеат многу луѓе заедно. Во нивните населби нема дрвја или зелени површини и целата топлина зрачи од асфалтот и тротоарот.

Некои белешки и факти за температурата и човечкото суштество

Лето 2003. Голем топлотен бран. Во Франција 15.000 смртни случаи, Италија 20.000 и на целиот европски континент 70.000. Тоа беше најтоплото лето во Европа во последните 500 години.

Решението е драстично да ги намалиме емисиите на стаклена градина.

Во 2100 година, бројот на смртни случаи поврзани со топлина може да надмине 100 илјади во САД, според National Geographic (не знам кој е изворот)

Ефект од екстремна топлина:

 • Поголема инциденца на предвремено породување
 • ниска родилна тежина и мртвородено
 • влијае на расположението, однесувањето и менталното здравје

Потоплото време подразбира зголемување на насилството во сите општествени слоеви.

Во текот на последните 10.000 години, просечната годишна температура изнесуваше 12,8 степени Целзиусови (не знам ниту од каде доаѓаат овие податоци. Му давам веродостојност дека доаѓа од написот на списанието)

Температура на булбо хмедо: Тоа е комбинирана мерка за температура и влажност што го зема предвид ефектот на ладење при испарување. Кога е повисока од 35 ° C, секој умира по неколку часа изложеност.

Во иднина ќе има неколку опции, емигрирајте или останете и прилагодете се.

Во Феникс (Аризона), температурата од 37,8 степени Целзиусови се надминува повеќе од 110 дена во годината.

Термички засолништа (библиотеки, училишта, високи центри и други ладилници)

Архитектура прилагодена на климата.

Оставете коментар