Како да направите хартија за занаети

како се изработува занаетчиската хартија

Ајде да објасниме како да се направи хартија за занаети со индикации на Јан Барбе кој произведува занаетчиска хартија на професионален начин. Можете да го направите дома ако сакате и да го наречете домашна хартија, но. Вистината е дека е вистинско чудо како го објаснува целиот процес, како и зошто.

Ги земам главните идеи од видеото и додавам мои прибелешки. особено споредувајќи го овој процес со оној на создавањето на Ваши.

Се надевам дека видеото е долго време онлајн, но ако се изгуби барем индикациите ќе останат.

По ова, останува само да започнеме да правиме сопствена хартија за различни DIY активности и разни гаџети.

Willе ви се допадне, Ваши, јапонската хартија за занаети и нашите написи за Како да рециклирате хартија

Продолжете со читање

Ваши, јапонската хартија за занаети

wsahi, јапонска хартија за занаети

El Ваши, исто така, наречен јапонска хартија, јапонска хартија или Вагами, тоа е типична хартија за занаети од ЈапонијаНа Тоа е хартија со највисок квалитет што постои и во Јапонија се користи во многу предмети. Се наоѓа во сите видови производи, чадори, накит, литографии, венчаници, маски против коронавирус, итн. Тоа е сеприсутен вид хартија во Јапонија.

Денес можете да најдете рачно изработени ваши и машински машини. Но Процесот на изработка на занаетчиски ваши е Нематеријално културно наследство на УНЕСКО од 201 година4 како признание за хартија на три локации: Хамада (префектура Шимане), Мино (префектура Гифу) и Огава / Хигаши-чичибу (префектура Саитама). Ова е разлика во традиционалните техники на производство.

Тоа е многу тенка, отпорна и сјајна хартија која не пожолтува со текот на времето. Со тежина од 5 до 80 g / m2

Willе ви се допадне нашата статија за рециклирана хартија но пред с that она на како да се направи хартија за занаети.

Продолжете со читање

Рециклирана хартија

направи домашна рециклирана хартија

Ова е едноставен метод и скоро секоја хартија може да се рециклира.

Најмногу препорачани трудови се:

  • Континуирани форми (Исклучително соодветни бидејќи се отпорни затоа што содржат долги влакна).
  • Кафеава хартија што се користи за завиткување (освен ако не содржи голема количина дрвени влакна),
  • Хартиени кеси и пликови.
  • Веќе печатената хартија (иако не е препорачливо да се користи премногу [1]).
  • Новинарска хартија може да се користи за волумен, под услов да е комбинирана со други материјали.

Избегнувајте сјајни и сјајни хартии, бидејќи тие веројатно се обложени со каолин, што може да предизвика прашливи закрпи на хартијата.

Продолжете со читање