Уметнички работи од Нил Гајман

Уметноста е важна, бидејќи имагинацијата може да го промени светот

Уметноста е важна. Бидејќи имагинацијата може да го промени светот.

Тоа е за текстови напишани од Нил Гајман низ годините и илустрирани од Крис Ридел за овој том. Ја видов книгата во библиотеката и не се двоумев да ја земам. Веќе го познавам Нил Гајман Coraline, за Книгата на гробиштата и многу други работи што ги имам на списокот, но кои сè уште не сум ги прочитал (Американски богови, Sandman, Ѕвезден прав, вашиот Нордиски митовии сл.) Не го познавав Крис Ридел. Преводот е одговорност на Монтсерат Менесес Вилар.

Јас секогаш сакам да читам други жанрови на авторите што ме интересираат, особено кога се работи за есеи, конференции и мислења што ги имаат за животот и литературата.

Изданието на уредничката Дестино е многу убаво. Припаѓа на колекцијата Анкора и Делфин. Тоа е многу брза книга за читање, можете да ја прочитате за 1 час, но многу интересна. Други книги, многу брзи за читање, исто така многу убави и идеални за давање подароци за кои зборувавме Итака и Запали оган.

Доколку сте заинтересирани можете да го купите овде.

Поточно, има 4 текста:

  1. Верување.
  2. Зошто нашата иднина зависи од библиотеките, читањето и мечтаењето.
  3. Како да се собере стол.
  4. Направете добра уметност.

Кредо

Првпат објавено во 2015 година од Statesу Стејтсмен

кредо на Нил Гајман и слобода на говор

Постојат 9 изјави во форма на вера. Сите тие започнуваат со традиционалното Creo… Одбрана на слободи, особено на изразување. Право на размислување, идеи и искажување. Да се ​​зборува за која било работа што треба да се навреди и игнорира.

Мислам дека можете да им се спротивставувате на сопствените идеи на другите што не ви се допаѓаат, дека треба да имате слобода да разговарате, објаснувате, разјаснувате, дебатирате, навредувате, навредувате, лутите, потсмевате, пеете, драматизирате и негирате што сакате.

Таа тврди пред сè слобода на изразување во контекст на инциденти поврзани со исламот.

Зошто нашата иднина зависи од библиотеките, читањето и мечтаењето.

Прв пат објавено во 2013 година во ReadyingAgence.org.uk

Ова е молба за важноста на читањето, физичките книги и библиотеките. Секогаш бранете го читањето, не само за да научите, туку и да се забавувате, читајте фикција за задоволство.

Со фикцијата се генерира емпатија

Ова е точка за која никогаш не сум размислувал. Може ли фантастиката да генерира емпатија? Заслужува размислување.

Библиотеките се однесуваат на слободата. Слобода на читање, слобода на идеи, слобода на комуникација. Тие се поврзани со едукација, забава, создавање безбедни простори и пристап до информации.

Со сегашниот лебдат имаме должност да ги браниме библиотеките. Многу луѓе ги сметаат за бескорисен трошок. Дека тие не се профитабилни. Да се ​​погледне профитабилноста на библиотеката што е јавен сервис нема смисла. Нејзините економски перформанси не можат да се мерат.

Имаме обврска да читаме од задоволство. Ако другите нè гледаат како читаме, ние покажуваме дека читањето е позитивна работа. Имаме обврска да ги поддржуваме библиотеките, да зборуваме против нивното затворање.

Ако не ги цениме, ги замолчуваме гласовите од минатото и ја оштетуваме иднината.

Како да се собере стол

Прво појавување во 2011 година на ЦД на Вечер со Нил Гајман и Аманда Палмер

Тој не ми кажа многу.

Сакам да разберам дека тој зборува за комплексноста и прецизноста кога пишува приказна или книга, споредувајќи ја со метафората за составување на столот.

И досега мојата одлична анализа.

Направете добра уметност

Прв пат објавено во 2012 година во UArts.edu

НАПРАВИ УМЕТНОСТ, СЕКОГАШ ПРАВИ УБОВ

Текст со 2 добро диференцирани делови. Првиот тоа е преглед на неговиот живот и одлуките и целите што ги донел да биде писател.

Разговор за синдром на измамник, неуспех, успех и како да се справите со нив. Бидејќи и двете носат придружни проблеми.

И тогаш најголемиот проблем со успехот е што светот заговара да ве спречи да го правите она што го правите, затоа што сте успешни.

Еден ден дојде кога погледнав и видов дека станав некој чија главна професија е да одговорам на е-пошта и кој пишуваше како хоби

И тоа нè охрабрува да ги следиме нашите цели и да бидеме среќни.

Мене ми се чини малку дискутабилен делот што гарантира дека сите работни места што тој ги завршил само за пари, тргнале наопаку. Иако станува збор за нешто идилично, не мислам дека ова може да биде екстраполирано на останатата светска популација.

Вториот дел зборува за уметноста и важноста на правењето уметност.

Вие имате способност да направите уметност

Во која било дисциплина, можеме да правиме уметност. И мислам дека секој треба да го практикува, дури и ако тоа не е наш начин на живот, дури и ако е „хоби“, сите треба да практикуваме некаква активност поврзана со уметноста. Сликање, цртање, вајарство, пишување, фотографија, итн. Можеме да го вежбаме дома.

Гајман ни претставува уметност, како решение за проблемите во нашиот живот, за работа, брачни или брачни проблеми, социјални проблеми итн.

Направете интересни, неверојатни, славни и фантастични грешки. Скрши ги правилата. Направете го светот поинтересно место со тоа што ќе бидете во него. НАПРАВИ ДОБРА УМЕТНОСТ

И тој нè поттикнува да ја правиме нашата уметност, да не дозволуваме да се занесуваме и да влијаеме на луѓето. Да го сториме тоа на наш начин, на најдобар начин на кој знаеме како и по наша дискреција. Да се ​​биде креативен, да се иновира. Химна на слободата на мислата и уметничката активност без притисок и без упатства.

Доколку сте заинтересирани можете да го купите овде.

Фото галерија

Оставете коментар