Што е F-Droid

f-droid продавницата за игри на слободен софтвер

F-Droid е складиште за софтвер, продавница за апликации, алтернатива на Play Store. Тоа е Play Store на слободен софтвер. F-Droid е бесплатен софтвер и апликациите што можеме да ги најдеме внатре се Слободен софтвер или отворен код (FOSS). Можеме да го најдеме вашиот код на GitHub да го прегледаме и да го измениме по наш вкус ако сакаме.

И штом знаете што е тоа, следното нешто што ќе се запрашате е зошто треба да го инсталирате ако имате Play Store.

НЕМА пиратски апликации. За тоа имате други алтернативи. F-Droid е посветеност на слободен софтвер и тоа е тоа.

Мило ми е што ја најдов и ја пробав оваа апликација. Мислам дека е многу добро и здраво што постојат отворени алтернативи за Play Store и за која било голема корпорација која делува како противтежа за да го спречи нивниот монопол да ги постави условите што тие ги разгледуваат. Затоа, добредојдовте во F-Droid и сите складишта што сакате да ги создадете.

Безбедно е?

Да, безбедно е.

Во сите проекти базирани на слободен софтвер, како што е Linux, неговата безбедност лежи во транспарентноста. Со тоа што има илјадници луѓе кои го развиваат и го разгледуваат кодот, се обидуваат да го подобрат и пријавуваат проблеми и злоупотреби доколку ги има.

Затоа често се вели дека е побезбеден од Play Store, каде што уредниците на Google ги одобруваат проектите и никој не може да го прегледа нивниот код, барем лесно. Злонамерна апликација може да се појави овде, додека не ја откриете, но да запомниме дека случаите на апликации кои се малициозен софтвер и кои имаат илјадници или десетици илјади заразени постојано се пријавуваат во Play Store, поради лажната безбедност што луѓето ја замислуваат да ја најдат. во тоа складиште.

Како да инсталирате F-Droid

За да инсталирате F-Droid, прво мора да ја активирате Андроид опцијата Дозволи инсталирање апликации од непознати извори, која се наоѓа во делот Поставки> Безбедност.

Како да инсталирате APK, f-droid

Имате чекор по чекор објаснување во написот за како да инсталирате apk апликации на андроид.

Откако оваа опција е активирана, таа стандардно се деактивира. треба да одите во Веб-страница на F-Droid и преземете ја апликацијата. Многу е важно да ја преземете од официјалната веб-страница и да не ја преземате од која било друга страница.

Со преземената апликација, останува само да отидеме во Преземања на нашиот паметен телефон и да кликнете на неа за да ја инсталираме.

Ако ви треба чекор по чекор, погледнете ја статијата што ја оставив погоре.

За разлика од Play Store, не треба да се регистрираме или да креираме сметка за да го користиме складиштето. И како што кажав сите апликации се бесплатни. Како велат на официјалната веб-страница:

F-Droid ја почитува вашата приватност. Ние не ве следиме вас или вашиот уред. Ние не следиме што инсталирате. Не ви треба сметка за да го користите клиентот, а клиентот не испраќа никакви дополнителни податоци за идентификација кога комуницира со нашите веб-сервери, освен бројот на неговата верзија. Ние дури и не ви дозволуваме да инсталирате други апликации од складиштето што ве следат, освен ако прво не ја овозможите опцијата „Следење“ во делот AntiFeatures на преференции

Како функционира

Кога бараме апликации во F-Droid ќе видиме дека некои се означени како Контроверзно. Тоа е затоа што може да носи некои елементи што може да не им се допаднат на корисниците, односно Рекламирање или зависност од комерцијален софтвер. Ако го отворите описот, тој појаснува кои термини ги разгледува контроверзна во таа конкретна апликација и веќе одлучувате дали да ја инсталирате.

Многу интересна функционалност е тоа што можеме да инсталираме апликации без интернет, бидејќи можеме да разменуваме апликации со друг Android што има F-Droid, поврзувајќи се преку Bluetooth или WIFI на другиот уред.

Апликации: За што го користам?

Има само околу 3 илјади апликации во споредба со 3 милиони во Play Store (и двата податоци од јануари 2021 година). И многу од апликациите што можете да ги најдете на двете платформи. Други само во F-Droid.

Го користам кратко време но се повеќе ми се допаѓа. Првично го инсталирав за да го користам KeePass, познатиот менаџер за лозинки и да можам да го синхронизирам со компјутерот.

Потоа го инсталирав Syncthing за да ги синхронизирам папките помеѓу уредите и конечно тестирам OsmAnd+ алтернатива на Google Maps со податоци обезбедени од OpenStreetMaps.

Доколку сакате да видите некои од најинтересните апликации на ова складиште што ти го оставив артикл со интересен избор.

Една од главните предности на користењето на FDroid, покрај тоа што може да се користат апликации кои не се достапни за Play Store, е и ослободувањето од тракерите што ни ги ставаат.

Причини за користење на F-Droid

Овде сакам да оставам различни причини за користење на F-Droid.

  • Безбедност Целата безбедност што ја нуди Слободен софтвер и отворен код
  • Приватност. Апликации без следење, на кои им е познат целиот код и дека точно знаеме што прават.
  • Обложувајте се на слободен софтвер. Начин за соработка со Слободен софтвер

Како да му помогнете на F-Droid

Постојат неколку начини да придонесете во проектот доколку сакате тој да продолжи да се подобрува, расте и додава повеќе функции.

  • Донации. Ова е најдиректниот начин. Донирајте пари на организацијата за која се сеќаваме дека е непрофитна. Можно е и донирање на апликациите, но со ова соработуваме со развивачите на апликацијата, а не со F-Droid.
  • Активно соработувајте во развојот. Бидејќи е бесплатен софтвер, можете да се вклучите во развојот и подобрувањето на проектот преку програмирање, преведување, генерирање документација итн.
  • Дајте му дифузија. Можеби тоа е најлесниот начин. И се состои од разговор за проектот со вашите познаници и споделување.

Оставете коментар