Ceterach officinarum или doradilla

Ceterach officinarum папрат од заедницата на Валенсија и Европа

Тоа е роден див папрат од флората на Валенсија, иако овде не е единствен. Го има и во голем дел од Европа.

Припаѓа на фамилијата Polypodiaceae, на која припаѓаат 80% од папратите, кои меѓу другите се поделени на Pteridaceae, Aspleniaceae, Polypodiaceae. и припаѓаат на групата на птеридофити, птеридофити ( Птеридофита), васкуларни криптогами, или, генерално, папрати и сродни

Ceterach officinarum Willd. /Polypodiaceae

Ceterach officinarum на варовник

Каде сум го видел?

Пресече од замокот Сагунто. Не ја напуштам точната локација, но атмосферата и ѕидот каде што е е убава.

ѕид со Ceterach officinarum и голем број на растенија

Тоа е ѕид од варовник. Земја каде оваа папрат се чувствува многу удобно.

карактеристики

Ceterach officinarum или doradilla се раѓа на карпа

Медитеранско растение. Се среќава на топли места. Обично колонизира ладни и засенчени места, како што се ѕидови, карпи и карпи, а исто така

Папратот е тој што најдобро ги поднесува топлината и недостигот на вода и затоа е пораспространет од другите папрати.

Љубопитно е да се види како на самрак ги витка лисјата.

Ceterach officinarum или валани дорадила

Овде се гледа подетално, иако малку пикселирано. Ќе ја подобрам фотографијата.

намотан детал од папрат

Имиња

Шпански: Дорадила, адорадила, златна капилера, четерах, шаррангила, моминско влакно, златна, дорадило, дорила, дораила, есколопендрија, трева за кашлица, златна трева, златна трева, трева дораила, сребрена трева, ормабелара, пулподиостоун, златна , чај, див чај, златна јерба, занка моренила

Валенсијански: херба дора, хербета дора, дора, сардина, корбелета, сепета, пеисети, хера или хербета де ла пеа.

Употреба: за што е тоа?

Бидете внимателни со домашните лекови. Ги оставам како начин за документирање на датотеката, но не препорачувам да ги користите.

Според Костумари ботанички од Џоан Пелисер, каде што се собираат различни намени по популации

Црвениот прав ослободен од листовите за да го запре крварењето од исеченици и рани. Зборуваат и за истиот квалитет на сок или сечкана трева нанесена на раната.

Варени и во билни чаеви, за крвта, за намалување на крвта, како антиинфламаторно и за прочистување на крвта и намалување на крвниот притисок.

Повеќе фотографии

Фуентес:

Оставете коментар