OKR (Цели и клучни резултати)

OKR систем (Цели и клучни резултати)

ОКР од англиски Цели и клучни резултати, односно Цели и клучни резултати, е методологија за планирање.

Се користи и на професионално, индустриско или производствено ниво, како и на лично ниво. Да, тоа е одлична алатка за подобрување на личната продуктивност, фокусирање на клучните задачи и брзо растење.

Не е базирано на цели. Целите се квантитативни податоци. Нешто што сакаме да го постигнеме, но што може точно да се постави и измери.

Продолжете со читање

Балансирана картичка за резултати

cmi или избалансирана картичка за резултати

Иако многу од методите видени досега, како на пр ЗИТ, потекнуваат од автомобилската индустрија, не сите доаѓаат од овој сектор. Други, исто така, дадоа голем придонес во индустријата, како што се полупроводникот со CMI (Балансирана табла со резултати) или BSC (Балансирана табла со резултати) на англиски јазик.

Друг модел на управување кој ја насочува стратегијата кон серија од цели кои се поврзани секој Главната цел на овој модел е да се имплементира и да се пренесе стратегијата што треба да се следи низ целата компанија, било да е економска / финансиска, развој, процеси итн., И на блиско, средно или далечно место.

Продолжете со читање

Посно производство

посно производство

Во свет каде што оптимизација и ефикасност станува толку неопходно поради ограничените ресурси, трошоци и проблеми со животната средина, производството додека намалувањето на количината на отпад е повеќе од потребно. И тука стапуваат во игра моделите на Lean Manufacturing. На овој начин, продуктивноста на индустријата ќе се подобри истовремено намалувајќи ги загубите во производствените синџири.

Ова е исто така дополнителна вредност за крајниот клиент, бидејќи можете да се продадете како „зелен бренд“ ја минимизира количината на потрошени ресурси во текот на процесот без да влијае на квалитетот или конечниот резултат.

Продолжете со читање

MRP: Планирање на барања за материјали

MRP, планирање на материјални барања
КРЕАТОР: gd-jpeg v1.0 (користејќи IJG JPEG v80), квалитет = 90

Многу компании ги фокусираат своите напори, да промовираат продажба, во креирање ефективни маркетинг кампањи. Ова е постапка која има позитивни ефекти, и затоа големите корпорации инвестираат огромни суми пари во овој вид кампања. Во моментов, со големите податоци и податоците што се собираат преку софтверот што го користиме, може да се генерираат навистина ефективни кампањи. Но, и покрај тоа, рекламирањето не е с everything и постојат многу позитивни алтернативи како што е МРП.

Со MRP можете подобрување на профитабилноста на бизнисот без да мора да продавате повеќе количина на производи или услуги. Ова може да изгледа контраинтуитивно, но не е. Овие тактики, исто така, не вклучуваат зголемување на вредноста на производите, што може да биде доста штетно во однос на конкурентноста. Практиките на МРП одат во многу поинаква насока ...

Продолжете со читање

SGA или WMS

WMS или како правилно да управувате со складиште

Во индустријата, потребни се решенија за секој од аспектите што интервенираат во процесот на активност што ја спроведува компанијата. Тоа оди од производство до логистика, исто така, преку управување со складиште. Моментално, Софтвер SGA (Систем за управување со складиште) ви овозможува да ги автоматизирате и оптимизирате овие задачи за складирање на суровини или финален производ.

Во многу прилики, WMS доаѓа како специфичен модул или функција во рамките на ERP софтвер дека анализиравме во претходна статијаНа Но, не на сите индустрии им треба сеопфатен ERP и се одлучуваат за нешто пофлексибилни решенија користејќи специфичен софтвер за нивните складишта. Како и да е, тука ќе се обидам да ги дешифрирам сите клучеви и карактеристики на овој тип софтвер и како тие би можеле да и помогнат на компанијата.

Продолжете со читање

Метод Канбан

канбан табла

Ако се сеќавате кога предметот на JIT (Just-In Time) или метод на Тојота, сигурно ќе ringвони концептот КанбанНа Во суштина, тоа е информативен метод способен да обезбеди поголема контрола на производствените процеси, што ја подобрува продуктивноста на фабриката. Особено кога постои соработка помеѓу неколку компании што снабдуваат делови или материјали за производство.

Овој систем исто така познат како систем за картички, бидејќи се заснова на употреба на едноставни картички каде што се прикажани потребните информации за материјалот, како да е сведок на производствениот процес. Меѓутоа, со дигитализација на компаниите, беше можно да се подобрат традиционалните системи за картички (пост-it) за да се комбинираат со дигитални системи.

Продолжете со читање

Што е ERP

erp софтвер за управување со бизнисот

На компаниите им се потребни едноставни системи што ќе им овозможат ефикасно и брзо управување со задачи, почнувајќи од производствени деловни операции, логистика, ресурси, инвентар, сметководство, управување со нивните клиенти итн. За да го направите ова, најдобро е да користите ERP системи, односно модуларен софтвер кој ги имплементира сите овие типови алатки за компании и организации.

Со овој тип на софтвер, вие не само што ја автоматизирате и рационализирате обработката на овие податоци за компанијата, туку исто така дозволувате сите тие податоци да бидат интегрирани, централизирани и поврзани едни со други многу полесно вршете анализиНа Меѓутоа, за да биде ефикасен, мора да се избере најсоодветен ERP систем, бидејќи не сите компании и големини бараат ист тип на софтвер ...

Продолжете со читање

Контрола на квалитетот

Квалитетна монтажна линија во индустријата

El контрола на квалитет стана уште една фаза во индустријата. И не само поради потребата производителите да ги прилагодат своите производи на безбедност или други норми и стандарди кои се наметнуваат според различните прописи. Исто така, да ги задоволи корисниците кои с increasingly повеќе имаат поголем број алтернативи меѓу конкуренцијата, и се повеќе се информирани за квалитетот и карактеристиките на производите на пазарот.

Затоа, самиот производител е тој што мора да обезбеди усогласеност на неговите производи основните стандарди и со доволен квалитет како да има среќни клиенти (лојалност). Покрај тоа, овие контроли на квалитетот, исто така, и служат на индустријата како добри повратни информации за подобрување на производството и пониски трошоци што произлегуваат од неуспеси или поврат.

Продолжете со читање

Само во време (ЗИТ)

точно на време и залихи на JIT

Тојота е еден од најголемите производители во светот и лидер во автомобилскиот сектор. Нема сомнение. Јапонските фабрики се издвојуваат по својата ефикасност и применети методи. Толку многу што методот наречен „Метод на Тојота“(Или TPS на производствениот систем на Тојота) кои беа усвоени од останатите индустрии надвор и во рамките на моторниот сектор. Тоа дава јасна претстава за тоа колку ефикасен може да биде овој метод на работа.

Овој метод е наречен на повеќе генерички начин JIT (Само во време) или само на времеНа И неговото име многу добро опишува за што служи. Како што можете да претпоставите, се базира на тоа како се третира испораката на материјалите неопходни за производство. Ви овозможува да ги намалите трошоците и секогаш да го имате на располагање она што е потребно за да не запре производството.

Овој метод станува толку ефикасно дека во некои случаи деловите или материјалите неопходни за производство се произведуваат истиот ден кога се инсталирани и веќе се склопуваат во автомобили и други произведени производи. Всушност, се користи како тест или репер за ефикасност во секторот.

Продолжете со читање