Ако...Друго услови во Пајтон

Условите се изјави кои можат да бидат вистинити или лажни. и се дефинира со Точно or Лажни.

Постојат различни начини да се направат услови во Пајтон.

За да поставиме услови, ќе треба да го знаеме следново симболи кои ќе ги користиме за споредување на вредностите:

Продолжете со читање

Гласовна контрола на компјутер и RaspberryPi со Whisper

гласовна контрола на компјутер и raspberry pi

Идејата на проектот е дајте гласовни инструкции за интеракција преку нашиот компјутер или нашиот Raspberry Pi користејќи го моделот Voice-to-text Whisper.

Ќе дадеме наредба која ќе биде транскрибирана, претворена во текст, со Whisper и потоа анализирана за да се изврши соодветната наредба, која може да биде од извршување на програма до давање напон на пиновите RaspberryPi.

Ќе користам стар Raspberry Pi 2, микро USB и ќе го користам моделот Voice-to-text неодамна објавен од OpenAI, шепот. На крајот од статијата можете да видите уште малку шепот.

Продолжете со читање

За јамка во Пајтон

Јамката For во Python има некои различни карактеристики од другите програмски јазици. Ви го оставам она што го учам за да извлечам максимум од една од најкористените циклуси.

Во Python е наменет да се повторува преку итерабилен објект, било да е тоа листа, објект или друг елемент.

Следната структура е

Продолжете со читање

Како да стартувате датотеки .py

како да стартувате .py датотеки со Python код

На датотеките со наставка .py содржат код за програмскиот јазик на Python. На овој начин кога ја извршувате датотеката се извршува таа низа од кодови.

За разлика од a датотека .sh кој ги извршува инструкциите што може да ги изврши секој систем на Линукс, за да работи датотеката .py ќе мора да инсталирате Python.

Ова е првото нешто што треба да го направите ако сакате да започнете да учите да програмирате со Python.

Продолжете со читање

Како да ги претворите табелите од PDF во Excel или CSV со Табула

Поминете и претворете го pdf во CSV и Excel

Гледајќи ги историските податоци што ги нуди метеоролошката опсерваторија во мојот град, го гледам тоа тие ги нудат само графички и за преземање како PDF. Не разбирам зошто не ти дозволуваат да ги преземаш во CSV, што би било многу покорисно за секого.

Па јас барав еден решение за пренесување на овие табели од pdf на csv или ако некој сака да ги форматира Excel или Libre Office. Ми се допаѓа csv затоа што со csv правиш се што можеш да се справиш со python и неговите библиотеки или лесно можеш да го увезеш во која било табела.

Бидејќи идејата е да се постигне автоматски процес, она што го сакам е сценарио за работа со Пајтон и тука влегува Табула.

Продолжете со читање

Како да ги инсталирате Keras и TensorFlow од позадината на Ubuntu

како да инсталирате керас на ubuntu

По завршувањето на Курс за машинско учење, Барав каде да продолжам. Околината за развој што се користи на курсот за прототипи на Октава / Матлаб не е она што луѓето го користат, затоа мора да направите скок кон нешто поквалитетно. Меѓу кандидатите што ми се препорачуваат најмногу е Керас, користејќи заден дел TensorFlow. Нема да навлегувам во тоа дали Керас е подобар од другите алатки или рамки или дали да изберам TensorFlow или Theano. Само ќе објаснам како може да се инсталира во Убунту.

Прво се обидов да го инсталирам од документацијата на официјалните страници и беше невозможно, секогаш имав некоја грешка, некое нерешено прашање. На крајот отидов да барам специфични упатства за тоа како да инсталирате керас во Убунту А сепак, поминав два дена поминувајќи многу време ноќе. На крајот го постигнав тоа и ве оставам како го направив тоа во случај да може да ви го отвори патот.

Бидејќи ќе ги следиме чекорите препорачани од веб-страниците што ви ги оставам од извори на крајот од упатството, ќе инсталираме PIP што го немав, за управување со пакетите. пипка во Linux тоа е тоа, систем за управување со пакети напишан во питон.

sudo apt-get install python3-pip sudo apt install python-pip

Продолжете со читање