Çfarë është F-Droid

f-droid dyqani i lojërave i softuerit falas

F-Droid është një depo softuerësh, një dyqan aplikacionesh, një alternativë ndaj Play Store. Është Play Store i softuerit falas. F-Droid është softuer falas dhe aplikacionet që mund të gjejmë brenda janë Software-i i Lirë ose Burimi i Hapur (FOSS). Ne mund ta gjejmë kodin tuaj në GitHub, ta rishikojmë dhe ta modifikojmë sipas dëshirës tonë nëse duam.

Dhe pasi të dini se çfarë është, gjëja tjetër që do të pyesni është pse duhet ta instaloni nëse keni Play Store.

JO aplikacione pirate. Për këtë keni alternativa të tjera. F-Droid është një angazhim ndaj softuerit të lirë dhe kaq.

Më vjen mirë që gjeta dhe provova këtë aplikacion. Mendoj se është shumë mirë dhe e shëndetshme që ka alternativa të hapura ndaj Play Store dhe ndaj çdo korporate të madhe që vepron si kundërpeshë për të parandaluar monopolin e tyre që të vendosë kushtet që ata konsiderojnë. Pra, mirë se vini në F-Droid dhe të gjitha depot që dëshironi të krijoni.

Safeshtë e sigurt?

Po është e sigurt.

Në të gjitha projektet e bazuara në softuer të lirë, si Linux, siguria e tij qëndron te transparenca. Në atë që ka mijëra njerëz që zhvillojnë dhe rishikojnë kodin, përpiqen ta përmirësojnë atë dhe raportojnë probleme dhe abuzime nëse ka.

Kjo është arsyeja pse shpesh thuhet se është më i sigurt se Play Store, ku janë redaktorët e Google ata që miratojnë projektet dhe askush nuk mund ta rishikojë kodin e tyre, të paktën lehtë. Një aplikacion keqdashës mund të shfaqet këtu, derisa ta zbuloni, por le të kujtojmë se rastet e aplikacioneve që janë malware dhe që kanë mijëra ose dhjetëra mijëra të infektuar raportohen vazhdimisht në Play Store, për shkak të sigurisë së rreme që njerëzit mendojnë të gjejnë. atë në atë depo.

Si të instaloni F-Droid

Për të instaluar F-Droid, fillimisht duhet të aktivizoni opsionin Android të Lejoni instalimin e aplikacioneve nga burime të panjohura, i cili gjendet në seksionin Settings> Security.

Si të instaloni një APK, f-droid

Ju keni një shpjegim hap pas hapi në artikullin mbi Si të instaloni aplikacione apk në android.

Pasi të aktivizohet ky opsion, ai çaktivizohet si parazgjedhje. ju duhet të shkoni në Faqja e internetit e F-Droid dhe shkarkoni aplikacionin. Është shumë e rëndësishme që ta shkarkoni nga faqja zyrtare dhe të mos e shkarkoni nga ndonjë faqe tjetër.

Me aplikacionin e shkarkuar, na mbetet vetëm të shkojmë te Shkarkimet në smartfonin tonë dhe të klikojmë mbi të për ta instaluar.

Nëse keni nevojë për një hap pas hapi, shikoni artikullin që kam lënë më lart.

Ndryshe nga Play Store, ne nuk kemi nevojë të regjistrohemi ose të krijojmë një llogari për të përdorur depon. Dhe siç thashë të gjitha aplikacionet janë falas. Si thonë ata në faqen zyrtare:

F-Droid respekton privatësinë tuaj. Ne nuk ju gjurmojmë ju ose pajisjen tuaj. Ne nuk gjurmojmë atë që instaloni. Ju nuk keni nevojë për një llogari për të përdorur klientin dhe klienti nuk dërgon asnjë të dhënë identifikimi shtesë kur komunikon me serverët tanë të internetit, përveç numrit të versionit të tij. Ne as nuk ju lejojmë të instaloni aplikacione të tjera nga depoja që ju gjurmojnë, përveç nëse aktivizoni fillimisht opsionin "Ndjekja" në seksion AntiFeatures të preferencave

Si funksionon

Kur kërkojmë aplikacione brenda F-Droid, do të shohim se disa janë shënuar si i diskutueshëm. Kjo për shkak se mund të ketë disa elementë që përdoruesit mund të mos e pëlqejnë, d.m.th., Reklamim ose varësi të softuerit të pronarit. Nëse hapni përshkrimin, ai sqaron se cilat terma konsideron i diskutueshëm në atë aplikacion specifik dhe ju tashmë vendosni nëse do ta instaloni atë.

Një funksionalitet shumë interesant është se mund të instalojmë aplikacione pa pasur internet, sepse mund të shkëmbejmë aplikacione me një Android tjetër që ka F-Droid, duke u lidhur me Bluetooth ose WIFI me pajisjen tjetër.

Aplikimet: Për çfarë ta përdor?

Ka vetëm rreth 3 mijë aplikacione krahasuar me 3 milionë në Play Store (të dyja të dhënat nga janari 2021). Dhe shumë nga aplikacionet që mund t'i gjeni në të dyja platformat. Të tjerët vetëm në F-Droid.

Unë e përdor për një kohë të shkurtër por më pëlqen gjithnjë e më shumë. Fillimisht e instalova për të përdorur KeePass, menaxherin e famshëm të fjalëkalimeve dhe për ta sinkronizuar me PC.

Më pas kam instaluar Syncthing për të sinkronizuar dosjet midis pajisjeve dhe më në fund po testoj OsmAnd+ një alternativë ndaj Google Maps me të dhënat e ofruara nga OpenStreetMaps.

Nëse dëshironi të shihni disa nga aplikacionet më interesante të kësaj depo që ju kam lënë nje artikull me një përzgjedhje interesante.

Një nga avantazhet kryesore të përdorimit të FDroid, përveç aftësisë për të përdorur aplikacione që nuk janë të disponueshme për Play Store, është edhe heqja e gjurmuesve që ata vendosin tek ne.

Arsyet për të përdorur F-Droid

Këtu dua të lë arsye të ndryshme për të përdorur F-Droid.

  • Siguria E gjithë siguria e ofruar nga Software-i i Lirë dhe Burimi i Hapur
  • Privatësia. Aplikacione pa gjurmim, për të cilat dihet i gjithë kodi i tyre dhe që ne e dimë saktësisht se çfarë bëjnë.
  • Bast mbi Software-in e Lirë. Një mënyrë për të bashkëpunuar me Software-in e Lirë

Si të ndihmoni F-Droid

Ka disa mënyra për të kontribuar në projekt nëse dëshironi që ai të vazhdojë të përmirësohet, të rritet dhe të shtojë më shumë veçori.

  • Donacionet. Kjo është mënyra më e drejtpërdrejtë. Dhuroni para për organizatën që kujtojmë se është jofitimprurëse. Mund të bëhen edhe donacione për aplikacionet, por me këtë ne bashkëpunojmë me zhvilluesit e aplikacionit dhe jo me F-Droid.
  • Bashkëpunoni në mënyrë aktive në zhvillim. Duke qenë se është softuer falas, ju mund të përfshiheni në zhvillimin dhe përmirësimin e projektit duke programuar, përkthyer, gjeneruar dokumentacion, etj.
  • Jepini difuzionit. Ndoshta është mënyra më e lehtë. Dhe konsiston në bisedën për projektin me të njohurit tuaj dhe ndarjen e tij.

Lini një koment