Çfarë është Scratch dhe për çfarë shërben?

e di gërvishtjen, çfarë është

Scratch është një gjuhë programimi e krijuar nga MIT dhe e bazuar në një ndërfaqe vizuale të bazuar në bllok, në mënyrë që të lehtësojë shumë programimin e fëmijëve dhe njerëzve pa njohuri. Rekomandohet për moshat 8 deri në 16 vjeç.

E gjithë kjo mbështetet nga Fondacioni i Gërvishtjeve, një organizatë jofitimprurëse, misioni i së cilës është:

Misioni ynë është t'u ofrojmë të gjithë fëmijëve, të çdo prejardhjeje, mundësi për të imagjinuar, krijuar dhe bashkëpunuar, në mënyrë që ata të mund të formësojnë botën e së nesërmes.

Por për ato të rëndësishmet, çfarë mund të bëhet me Scratch.

Për çfarë është

Shumë përdorime, për programimin e këtij blloku.

Bëni lojëra dhe animacione

Është një nga përdorimet kryesore të kësaj gjuhe. Krijoni animacione dhe lojëra që ndahen në platformën tuaj dhe përmes të cilave mund të vazhdoni të mësoni të programoni.

Mësoni programimin

Që kur u përdor për herë të parë në MB për të mësuar programimin, ngritja e tij ka qenë e pandalshme dhe sot është mënyra e preferuar për prindërit dhe edukatorët që të fillojnë t'u mësojnë fëmijëve se si të kodojnë.

Fëmijët që kanë mësuar Scratch supozohet të kenë më shumë lehtësi në fusha të caktuara matematikore. Do të doja të gjeja letra që flasin për këtë dhe lidhjen midis të mësuarit për të përdorur Scratch dhe të mësuarit për të programuar në gjuhë të tjera. Nëse dini ndonjë, ju lutemi lini ato në komente.

Programi Arduino

IDE të ndryshme dhe softuer të bazuar në Scratch janë krijuar për programim me Arduino. Si në rastet e mëparshme, ideja është të thjeshtohet puna programuese

Programi LEGO Boost / EV3 Mindstorm

Nëse keni një komplet robotik LEGO, mund të shtoni blloqe shtesë në Scratch në platformën zyrtare për të kontrolluar dhe programuar robotin tuaj.

Në LEGO Boost APP ne gjejmë tashmë programim blloku bazuar në Scratch

të tjerët

Kam parë njerëz që e përdorin atë në përdorime të ndryshme dhe që nuk kanë asnjë lidhje me përdorimet e zakonshme që ne gjithmonë imagjinojmë. Kështu që lëreni imagjinatën tuaj të egër dhe shfrytëzojeni sa më shumë.

A mund të kontrollojmë pajisjet IoT? Mjedra? Automatizimi i shtëpisë? Inteligjenca artificiale dhe mësimi i makinerive?

Duhet të hetosh dhe të mësosh. Si zakonisht.

Për çfarë ta përdor

Epo unë filloj ta përdor tani për 2 gjëra.

Nga njëra anë, vajza ime më ka kërkuar të bëj videolojëra. Ne kemi shkruar në një fletore atë që duam që ai të bëjë dhe e shoh Scratch-in si mjetin e përsosur që të mund t'i sjell ato lojëra në jetë.

Nuk e bëj me qëllimin për të mësuar programimin, gjë që nuk e shoh në kohën e duhur, por si një mjet për të bërë atë që është propozuar.

Nga ana tjetër, ne kemi LEGO Boost dhe duam t'i japim më shumë përdorime të asambleve që vijnë si parazgjedhje. Dhe ne jemi duke punuar për të.

Për momentin nuk e përdor për asgjë tjetër. Unë dua të testoj Scratch për Arduino, por nuk mendoj se e përdor. Unë nuk i njoh vajzat e mia.

Nuk jam i sigurt se kjo gjuhë është e duhura për të mësuar programimin. As nuk mendoj se fëmijët duhet të prezantohen shumë herët nëse nuk janë vërtet të interesuar.

Scratch Jr ose Scratch Junior

scratch jr për fëmijët 5 deri në 7 vjeç

Është një version i Scratch, më i thjeshtë, me më pak blloqe dhe me ndërfaqe dhe grafikë të krijuar për fëmijët e vegjël. Rekomandohet për fëmijët nga 5 deri në 7 vjeç.

Është një aplikacion për iOS ose për Android që mund ta përdorni në smartphone ose tablet.

Mund të shihni më shumë rreth Scratch Jr ose Junior në faqen e tyre zyrtare

Shkarkoni dhe instaloni Scracth

Ju mundeni shkarkoni aplikacionin për Windows, Mac dhe Android, por ata pushuan së mbështeturi Linux :( dhe kjo është diçka që më trishton shumë.

Unë kam kërkuar alternativa dhe nëse jeni përdorues Linux (Unë përdor Ubuntu) Do t'ju tregoj më shumë në një postim tjetër.

Scratch Online, në shfletues

gërvishtni në internet ose në shfletues

Nëse nuk keni dëshirë ta instaloni, thjesht dëshironi t'i hidhni një sy, mund ta përdorni duke shfletuar ueb. Dhe përdorni platformën online. Gjithçka është falas.

Avantazhi i aplikacioneve ndaj modalitetit online është se ne mund të vazhdojmë ta përdorim aplikacionin pa qenë nevoja të jemi të lidhur me internetin dhe kjo shpesh vlerësohet.

Komuniteti

Përveç gjuhës Scratch përcakton të gjithë komunitetin që përdor këtë gjuhë. Ne gjejmë një sasi të madhe informacioni në formatin e mësimeve hap pas hapi, studimeve, punimeve dhe veçanërisht disa forume ku mund të pyesim dyshimet tona dhe ndërveproni me më shumë njerëz.

Gjithçka është e hapur në Scratch, kështu që kur të publikoni një projekt, të gjithë do të mund ta shohin atë kod dhe të mësojnë prej tij. Ju gjithashtu mund të eksploroni projekte për të zbuluar se si të bëni diçka që nuk e dini.

Lini një koment