Muzeu i Shkencave Natyrore El Carmen de Onda

Më 3 gusht vizituam Museo del Carmen de Onda. Një muze i shkencave natyrore që me siguri do të zgjojë interesin e anëtarëve më të rinj të familjes. Është ideale për të bërë një vizitë që do të zgjasë rreth 2 orë dhe që kushton 5 € për person ose për të organizuar ekskursione shkollore.

Nëse jeni në zonë, mund të vizitoni muzeun dhe Shpellat e San José të Vall d'Uixó.

histori

Muzeu filloi në vitin 1955 si një kabineti për klasat e shkencës, fizikës dhe kimisë e etërve karmelitë të Onda. koleksioni filloi të rritet dhe në vitin 1965 muzeu i ri u hap për publikun, pranë Kishës së Shpresës dhe manastirit Karmelit.

Është një muze në një nef 75m x 20m në 3 kate. Aty ku gjejmë shumë kafshë të disektuara.

Aktualisht ka më shumë se 2.000 lloje gjitarësh, zogjsh, peshqish, zvarranikësh, krustacesh dhe batrachians. Po kështu, rreth 5.500 lloje në seksionin Jovertebrore, më shumë se 1.500 bimë në herbari, 3.500 minerale, më shumë se 500 fosile dhe i njëjti numër në seksionin e Malakologjisë. Gjysmëqind pjesë anatomike dhe e njëjta gjë në seksionin e Osteologjisë.

Ai ndahet në taksonomitë e mëposhtme: Gjitarët mishngrënës, gjitarët barngrënës, fauna ujore, zogjtë, gjitarët e tjerë, primatët e rendit, amfibët dhe zvarranikët, shpendët e tjerë, artropodët dhe molusqet, materia, toka, lënda dhe jeta, jeta dhe evolucioni , jeta e bimëve , Evolucioni i jetës.

Duke parë këto koleksione, erdhën në mendje tregimet e Andrea Wulf për Alexander von Humboldt në librin e tij të madh. Shpikja e natyrës.

Etika e koleksionit

Gjëja e parë që më thonë shumë njerëz është se janë të frikësuar dhe/ose të trishtuar kur e dinë se janë kafshë pellushi.

Sapo hyra në ekspozitë, pyeta nëse koleksioni po zgjerohej akoma. Ata thanë po. Por kjo nuk është më si në fillim. Kafshët nuk vriten për t'i ekspozuar ato. Tani kur një kafshë vdes në një kopsht zoologjik, ata i thërrasin në rast se janë të interesuar për muzeun.

Visita

Po ju lë imazhe të vizitës. Ndjej se kanë cilësi kaq të ulët, por drita e ulët, kristalet dhe të shkosh me 2 vajza e bën gjithçka të vështirë.

Kati i poshtëm është më spektakolari dhe i dedikohet gjitarëve, shpendëve dhe kafshëve të mëdha, gjë që të bën më shumë përshtypje. Ka kafshë nga e gjithë bota. Nga gjirafat, rinocerontët dhe luanët e deri te të gjitha llojet e zogjve, nga gjedhët, dreri, mangushat, gjarpërinjtë, zvarranikët. Nga çdo gjë.

Çdo kafshë është etiketuar me emrin e saj shkencor dhe rajonin nga vjen. Dhe eshte një mënyrë e mirë për të vlerësuar sasinë e madhe të faunës lokale që kemi. Shumë kafshë që nuk i kemi parë kurrë dhe që jetojnë në lumenjtë dhe pyjet pranë shtëpisë sonë.

Koleksione

Insektet dhe merimangat kanë një prani të madhe lart. Vitrina dhe vitrina me koleksione insektesh, fluturash dhe merimangash.

Ajo që më pëlqeu është se ka të gjitha llojet e koleksioneve. Ka vitrina kushtuar malakologjisë, pyjeve të botës, mineraleve, fosileve, vezëve të kafshëve, herbarisë. Një herbarium i madh.

Mund të gjejmë koleksionet tematike më të pamundura.

Klasat e vjetra, biblioteka dhe mjetet

Mund të vizitoni një klasë të mobiluar dhe të dekoruar siç ishte 50 apo 60 vjet më parë kur filloi kabineti. Mund të vizitoni edhe atë që ishte biblioteka me disa libra dhe mobilje të kohës. Të gjithë kësaj i shtohet një numër i madh mjetesh të ekspozuara.

Nga të gjitha mjetet, një Gjenerator elektrostatik Wimshurst. Dukej në gjendje shumë të mirë.

Ata u mbyllën në një vitrinë dhe nuk mund të testoheshin.

kishë

Siç thashë në fillim, është shenjtërorja e Virgjëreshës së Shpresës, e cila është shenjtori mbrojtës i Onda, qyteti ku ndodhet.

  • Vetmia e parë u ndërtua në mesin e shekullit të XNUMX-të.
  • Në 1430 Karmelitët e shndërruan atë në Kishë për rreth 200 vjet.
  • Në vitin 1836, me konfiskimin e Mendizábal, ajo u shkatërrua.
  • Në 1880 P. Vicente Peidró Mezquita e rindërtoi atë.
  • Në vitin 1903 kisha u përurua në festën e Virgen del Carmen
  • Në vitin 1936 grabitet dhe digjet dhe 12 fetarë vdesin

Ku ndodhet dhe kontaktoni

Telefon 34 964 60 07 30
museodecienciasonda@gmail.com

Ctra de Tales s / n
12200 Onda - Castellón

Ju mund të vizitoni faqen zyrtare të internetit për më shumë informacion

Nëse jeni një person i shqetësuar si ne dhe dëshironi të bashkëpunoni në mirëmbajtjen dhe përmirësimin e projektit, mund të bëni një donacion. Të gjitha paratë do të shkojnë për të blerë libra dhe materiale për të eksperimentuar dhe për të bërë mësime

Lini një koment