Si të bëni një magnet elektronik

si të bëni elektromagnet

Një elektromagnet është një pajisje që ka vetinë të fitojë veti magnetike kur një rrymë elektrike kalon nëpër bobinën e saj..

Bërja e një shtëpie është shumë e thjeshtë siç do ta shohim tani. Ju duhet vetëm një tel bakri të emaluar dhe diçka si një bërthamë ose trup, diçka ferromagnetike si një vidë ose një copë hekuri.

Ne mund t'i dallojmë materialet në tre lloje: ferromagnetike, paramagnetike dhe diamagnetike në varësi të mënyrës se si sillen kur magnetizohen.

Është një eksperiment kaq i thjeshtë sa është ideal për ta bërë me fëmijët dhe t'i prezantojë ata në botën e shkencës dhe teknologjisë.

Si është bërë kjo

Prodhimi i tij është shumë i thjeshtë, thjesht duhet të mbështjellim një tel bakri me izolim në një bërthamë hekuri, për shembull një vidë. Dhe lidheni atë me një burim energjie.

materiale për të bërë një elektromagnet

Në përgjithësi, materialet me ngjyra janë të mira për ndërtimin e elektromagnetëve, nëse merrni një magnet dhe ngjiteni, mund ta përdorni për të ndërtuar elektromagnetin tuaj.

Në imazhin e mësipërm mund të shihni materialet fillestare që unë po planifikoja të përdorja. Një bateri 9V, dy vida për të bërë 2 elektromagnet dhe bakri i marrë nga riciklimi i një monitori të vjetër.

elektromagnet shtëpiak

Mos harroni se teli i bakrit që përdoret duhet të smaltohet për ta izoluar dhe për të bërë lidhjet më vonë duhet të gërvishtim ose gërvishtim terminalet, fundin e kabllit. Nëse jo, nuk do të përçojë rrymë.

Mund t'ju interesojë: historia e elektrostatikës dhe ndërtimi i një motori homopolar.

Dhe elektromagnetin e dyte e kam bere me cels allen dhe punon shume me mire se me vidhe per shkak te llojit te celikut me te cilin eshte bere.

Ne mund të shohim se si funksionon në mënyrë të përsosur.

Përdorimet dhe aplikimet e elektromagnetëve

Sot ato përdoren në një numër të madh pajisjesh, përdorimi i tyre është shumë i përhapur.

 • Elektrofrenat ose frenat me motor elektrik
 • Telegrafi
 • Reletë
 • timbër
 • Gumëzhitës
 • Valvulat solenoid
 • ndarës magnetik

Në një nivel shtëpie ose DIY, mund të përdoret për të gjitha llojet e bravave, stafetëve të bërë vetë dhe çelsave.

Solenoid vjen nga greqishtja dhe do të thotë "si një tub"

Historia e elektromagnetizmit dhe elektromagnetëve

Në 1820, fizikani danez Hans Christian Orsted zbuloi se nëse vendosni një gjilpërë të magnetizuar busull pranë një teli që mbante rrymë, ajo lëvizte dhe bëhej pingul.

Orsted nuk hetoi më tej. Ai që e bëri ishte André-Marie Ampère.

Amperi mori eksperimentin e Oersted dhe ndryshoi polaritetin e tij për të zbuluar se gjilpëra e magnetizuar lëvizte në drejtim të kundërt. Ndërsa eksperimentonte për t'i dhënë më shumë intensitet, ai krijoi solenoidet ose bobinat elektrike.

Ai zbuloi se mbështjelljet sillen si magnet që tërheqin ose zmbrapsin gjilpërën e magnetizuar.

Në një eksperiment të dytë, ai vendosi dy tela paralelisht, njëri të fiksuar dhe tjetri që mund të lëvizte lirshëm dhe pa se si kur kalonte rryma në të njëjtin drejtim ata tërhiqnin njëri-tjetrin, ndërsa nëse rryma qarkullonte në drejtime të ndryshme zmbrapseshin. Kështu që ju mund të shihnit qartë forcën që ushtrua se kishte një pol verior dhe një poli jugor.

Ai demonstroi në mënyrë empirike disa gjëra:

 • Që tërheqja e ushtruar nga një spirale rritej proporcionalisht me numrin e kthesave.
 • dhe se gjithashtu rritej me intensitetin e rrymës.

Në të njëjtin vit, fizikani francez François Arago tregoi se nëse një rrymë kalonte përmes një tel bakri, ajo mund të tërhiqte tallash hekuri aq lehtë sa një magnet i urinës prej çeliku.

Dhe fizikani gjerman Johann Salomo Christoph Schweigger zbuloi se devijimi i gjilpërës në eksperimentin e Orsted mund të përdoret për të matur forcën e rrymës dhe u ndërtua galvanometri i parë.

Elektromagneti i parë

Në 1823, fizikani anglez William Sturgeon vendosi një shufër hekuri brenda një solenoid me tetëmbëdhjetë kthesa. Dhe ai vuri re se hekuri dukej se përqendrohej dhe përforconte fushën magnetike. Sturgeon e lyente shufrën e hekurit për ta mbrojtur atë nga qarku i shkurtër, ajo kishte formën e një patkoi dhe mund të ngrinte 4 kg që ishte njëzet herë pesha e saj.

Në 1830 Joseph Henry, një fizikant amerikan, përmirësoi elektromagnetin. Henri izoloi telin e sytheve në vend të bërthamës së hekurit, në këtë mënyrë mund të kishte shumë më shumë sythe dhe të preknin njëri-tjetrin pa prodhuar qarqe të shkurtra. Ata janë tashmë elektromagnetët që ne njohim sot.

Në 1831, duke përdorur rrymën e një baterie të zakonshme, ai arriti të ngrinte një ton hekur me një elektromagnet.

Fuentes

 • Elektromagnetët. Llogaritja e lehtë e elektromagneteve njëfazore dhe trefazore. Manuel Alvarez Pulido
 • Mësimet e fizikës. Vëllimi III. Joseph Louis Manglano
 • Historia dhe kronologjia e shkencës dhe zbulimit. Isaac Asimov

1 koment në "Si të bëjmë një elektromagnet"

 1. Informacion i shkëlqyer!

  Pyetja: Po mendoja të merrja ose të bëja një për një pajisje automatike që do të lëvizte një kapak shumë të lehtë. Por pyetja ka të bëjë me kohën e përdorimit. Më duhet që kapaku të hapet si më poshtë:
  – 3 intervale nga 1 minutë në ditë
  – 1 interval prej 2 orësh në ditë

  Ky rast i dytë është ai që më shqetëson. A ka një elektromagnet të lirë ose të bërë vetë që mbështet 2 orë ecje rryme nëpër të? Sa e sigurt do të ishte të bëhej një gjë e tillë?

  përgjigje

Lini një koment