Sapun dhe ujë nga Marta D. Riezu

Me titullin Ujë dhe sapun. Shënime mbi elegancën e pavullnetshme.

Ky libër është një përmbledhje aforizmash, shënimesh të shkurtra për tema nga më të ndryshmet. Ajo mund të flasë për një person, një objekt, një ushqim, një zakon, një vend, një veprim të parëndësishëm ose një ndjenjë, çdo gjë është në pamjen e gazetarit.

Janë mendime të shkurtra të kapura në një bllok shënimesh. Vërejtje të qartësisë për çdo temë, ndonjëherë shumë të shkurtra, ndonjëherë më të gjata.

Vazhdoni të lexoni

Furra diellore Odeillo

Furra Sola në Odeillo, një nga dy më të mëdhatë në botë
Rabatakeu, CC BY-SA 3.0, përmes Wikimedia Commons

Furra diellore Odeillo: referenca botërore në furrat diellore. Është një nga dy furrat diellore më të mëdha në botë së bashku me Parkent në Uzbekistan, është ndërtuar në vitin 1969 bazuar në Furra diellore Mont-Louis, i cili ndodhet në të njëjtën zonë rreth 15 km larg dhe është pjesë e parkut të heliumit Cerdaña së bashku me termocentralin diellor Themis.

Ashtu si Mont-Louis, ai aktualisht përdoret si një laborator francez CNRS. Është një simbol i energjisë diellore në Francë dhe ndodhet në komunën Font-Romeu-Odeillo-Via në Cerdanya, brenda departamentit të Pyrenées-Orientales, në rajonin Languedoc-Roussillon në jug të Francës.

Vazhdoni të lexoni

Furra diellore Mont-Louis

Furra diellore MONt Louis
CC BY-SA 3.0,

Këtë verë isha në Mont-Louis (Pyrenees-Orientales) kur kaloni rreth fortifikimit nga jashtë ose kur i afroheni rrugës është e pamundur të mos të tërhiqni vëmendjen. furrën diellore që është instaluar.

Fatkeqësisht nuk arrita ta shihja nga afër sepse gjatë kërkimit të informacionit zbulova se sa i rëndësishëm është ky pionier i furrave diellore. Vij me informacione interesante dhe gjej rastin të krijoj një kategori rreth furrave dhe sobave diellore.

Mont-Louis është një kështjellë e fortifikuar në Cerdanya, krijuar nga Louis XIV, kam një artikull në pritje për këtë qytet-fortifikim.

Është pjesë e Hélio-Parc që synon të zhvillojë turizmin shkencor dhe kulturor në tre vendet diellore. Cerdagne, me Mont-Louis, Odeillo dhe Argasone.

Vazhdoni të lexoni

Klara dhe dielli nga Kazuo Ishiguro

Rishikimi dhe shënimet e Klara dhe Solo nga kazuo Ishiguro

roman i shkëlqyer Çmimi Nobel në Letërsi Kazuo Ishiguro. Kjo është vepra e parë që kam lexuar nga autori. E mora nga biblioteka sepse e kisha parë në një listë romanesh që flasin për inteligjencën artificiale.

Shumë interesante me gjithë bumin që kemi pasur këtë vit me shpërthimin e inteligjencës artificiale, dhe bujë e frikë se mos shfaqet një AIG (Inteligjencë e Përgjithshme Artificiale) ose AIF (Inteligjencë e Fortë Artificiale).), ajo eshte nje inteligjencës artificiale i vetëdijshëm, i cili tejkalon mesataren e qenies njerëzore. Nëse keni dëgjuar për gjithçka që mund të bëjnë ChatGPT dhe GPT-4 e famshme, do t'ju pëlqejë romani.

Për mua, megjithëse klasifikimi është i ndërlikuar, është një roman fantashkencë. Unë gjithashtu e shoh si ideale për të gjithë ata që duan të fillojnë në këtë lloj letërsie, shumë më mirë se Trilogjia e tre trupave nga Cixin Liu që shumë njerëz rekomandojnë për të filluar në fantashkencë dhe më duket e çmendur.

Vazhdoni të lexoni

Leopold dhe Rudolf Blaschka dhe koleksioni i tyre i qelqit Marine Life

Koleksioni ivda marina nga Blaschka
Foto e Guido Mocafico

Leopold dhe djali i tij Rudolf Blaschka krijuan modele zoologjike të bëra në shekullin e XNUMX-të për përdorim shkencor, të bëra nga qelqi bohem.

Është një nga ato objekte që mund të jetë në çdo kabinet kurioziteti dhe që do të doja ta kisha.

Ata bënë 2 koleksione: Jeta Detare mbi kafshët jovertebrore detare dhe një "herbarium" me specie bimore për Universitetin e Harvardit.

Vazhdoni të lexoni

print 4D

Unë zbuloj se çfarë është Shtypja 4D dhe pavarësisht se mendoj se është diçka e re, duke kërkuar informacion e kuptoj që tashmë Për printimin 4D është folur që nga viti 2013. Megjithatë, mendoj se është diçka që duhet mbajtur parasysh për të ndjekur dhe parë se si evoluon dhe nëse kjo teknologji mund të përdoret një ditë në shtëpi.

Vazhdoni të lexoni

Kopshtet e Monforte

Kopshtet monforte në Valencia

Në këtë artikull do të gjeni 2 lloje përmbajtjesh, informacione për t'u njohur me kopshtet dhe një ditar të atyre që gjej dhe zbuloj në vizitat e mia të ndryshme në të.

historia e kopshteve

skulpturat e kopshtit të monforte

Kopshti i Monforte ose Kopshti i Romeros, është një kopsht neoklasik me 12.597 metra katrorë. Markezi i San Juan, D. Juan Bautista Romero, bleu këtë shtëpi rekreative me kopshtin e saj në 1847 dhe porositi Sebastián Monleón ta shndërronte këtë pemishte në një kopsht.

Në varësi të burimit ku ne hulumtojmë, ai i paraqet si kopshte neoklasike apo romantike me episode neoklasike.

Vazhdoni të lexoni

If...Else Conditions në Python

Kushtet janë deklarata që mund të jenë të vërteta ose të rreme. dhe përcaktohet nga I vërtetë or I rremë.

Ka mënyra të ndryshme për të bërë kushte në Python.

Për të vendosur kushte do të duhet të dimë sa vijon simbolet që do të përdorim për të krahasuar vlerat:

Vazhdoni të lexoni

Si të gjeni libra të kopjuar me Caliber

Dubliko opsionet e kërkimit të librave në Caliber

Kur kemi një biblioteka virtuale prej disa mijëra librave është e pashmangshme të kesh libra dublikatë.

Nëse përdorim Kalibër për menaxhimin e bibliotekës sonë, Është shumë e thjeshtë gjeni dhe fshini këto libros, ebooks, të përsëritura. Thjesht duhet të instalojmë shtojcën "Gjeni dublikatat" 

Vazhdoni të lexoni