Rrafshi i zakonshëm (Delichon urbicum)

Fotografi nga https://commons.wikimedia.org/wiki/Përdoruesi:Sanchezn

Një nga zogj urbanë që jemi mësuar më shumë t’i shohim së bashku me harabelat edhe pse nuk mund ta identifikojmë. Aeroplani është një banor i rrugëve tona. Ne i shohim ata duke fluturuar përmes tyre dhe folezuar në ballkone dhe qoshe.

Ata shumohen në koloni në ferma, qytete dhe qytete dhe gjithashtu në tokë të hapur edhe pse tërhiqet nga shtëpitë.

Shtë një zog migrues veror (nga prilli deri në tetor). Shumë i sigurt me njerëzit. Të familjes Hirundinidae si dallëndyshet. Paserina me madhësi relativisht të vogël me krahë të gjatë dhe të theksuar. Gojë e madhe me të cilën gjuajnë insekte, sqep të vogël dhe këmbë të shkurtra.

Ata janë përshtatur për të jetuar kryesisht në ajër. Ndërtoni fole baltë konvekse, dhe të mbyllura ndryshe nga dallëndyshet.

Shpesh ngatërrohet me dallëndyshet, edhe me të shpejtë.

Imazhi në pritje i foleve

Si të identifikoni një aeroplan

Ajo njihet nga gunga e bardhë e pastër, me pjesën tjetër të pjesëve të zeza. Bishti është i shkurtër dhe i zi, i degëzuar, por pa zgjatje. Pjesa tjetër e trupit është e zezë me një shkëlqim blu në kurorë, mantel dhe shpatulla.

Këmbët e tij janë të mbuluara me pendë të zeza

Gjithashtu quhet:

  • Cuablanca Oronet në katalanisht,
  • Shtëpia e Veriut Martin në Anglisht.

Ata mund të identifikohen edhe nga kënga e tyre, të cilën e lëmë më poshtë.

Jens Kirkeby, XC381988. Mund të shikohet në www.xeno-canto.org/381988.

Çfarë hanë ata

Ata ushqehen me insekte në të gjitha nivelet që gjuajnë gjatë fluturimit. Ata janë një kontrollues i shkëlqyeshëm i dëmtuesve si mushkonjat.

Si të shmangni ndotjen e ballkonit tuaj

Një nga problemet e gjeneruara nga këta zogj është papastërtia. Gjithçka që mbetet poshtë foleve të tyre është e mbushur me jashtëqitje. Dhe për këtë arsye ata vazhdimisht shohin foletë e tyre të shkatërruara.

Heqja e një foleje me marlin ose dallëndyshe është një krim që dënohet. Mos e bej. Shijoje Jetën. Nëse nuk doni papastërti, ata i shesin këto tabaka për jashtëqitje. Ju gjithashtu mund të bëni disa shtëpi. E shihni që është shumë e thjeshtë. Dhe ju duhet t'i vendosni ato vetëm nga maji deri në tetor. Më pas mund t'i hiqni dhe pastroni.

Do të ishte shumë interesante nëse komunat i përdorin ato për të mbajtur rrugët të pastra

Data e shikimit në Sagunto

Data kur pashë swift-et e para dhe kur ata largohen.

VitData e mbërritjes
Data e nisjes
201825-03-2018
201924-03-2019
2020
2021
2022
202310-3-2023

Vështrimi i vitit 2019 ishte i hershëm, i 2 çifteve në foletë e post rrugës, por më pas u deshën disa javë që tufa të vinte.

Rrugët janë plot me fole, poshtë ballkoneve. dhe ato shihen duke fluturuar brenda rrugëve ndryshe nga dallëndyshet që zakonisht i shohim pothuajse gjithmonë në zona të hapura.

Bibliografia dhe referencat

  • Udhëzues zogjsh. Spanja, Evropa dhe rajoni i Mesdheut. Lars Svensson

2 komente në "Rrafshi i përbashkët (Delichon urbicum)"

Lini një koment