Ndërtimi i një llambë USB

Ky projekt është sa i thjeshtë aq edhe i dobishëm, dhe do të jetë i dobishëm për të gjithë ata që kanë nevojë për një dritë shtesë pranë PC ose laptopit të tyre. Tensioni i daljes së një porti USB është 5 [V] dhe 100 [mA], gjë që na lejon të ushqejmë gjëra të ndryshme prej tij dhe në këtë rast do ta bëjë këtë me llambën tonë shtëpiake. Para fillimit, duhet të keni kujdes me lidhjet, ato duhet të jenë të pastra dhe të izoluara mirë, pasi një qark i shkurtër mund të rezultojë në shkatërrimin e portave USB ose më keq "vetë PC".

Elementet e nevojshme janë:

 • 1 prizë USB mashkull me kabllo 4-drejtimëshe me gjatësinë e kërkuar
 • 1 LED e bardhë ultra-ndritshme (të paktën 2000mCd) (për shembull, DSE Z-3980, 3981, 3982, etj)
 • 1 Mbajtëse e siguresave plastike.
 • Rezistencë 1 47 Ω 1 / 4W ose 1 / 8W
 • Izolator si: shirit, spageti, silikon etj.

Për të filluar, gjëja e parë është prerja e mashkullit ose femrës nga skaji tjetër i kabllit dhe heqja e izolimit të jashtëm mbrojtës (Në rast se kablli ka një mashkull në secilin skaj, merrni parasysh mundësinë e ndërtimit të dy llambave). Kabllot USB kanë 4 përcjellës dhe funksionet e tyre janë si më poshtë:

Emri Pin Përshkrimi i ngjyrës

1 VDC e Kuqe +5 [v]

2 D- Të dhëna të bardha -

3 D + Të dhëna të gjelbërta +

4 GND Tokë e Zezë

Gjëja e parë është prerja e telave të bardhë dhe jeshil dhe izolimi i tyre pasues, pasi ato nuk janë të nevojshme për këtë projekt. Pastaj do të heqim izolimin nga dy kabllot e tjerë (Kuq e Zi). Ne gjithashtu do të heqim të gjithë elementët shtesë nga mbajtësi i siguresave, pasi gjithçka që duam prej tij janë dy copa plastike (Ky lloj mbajtës i siguresave është shumë i zakonshëm në makinat e vjetra ose sendet elektromekanike që trajtojnë një sasi të mirë të rrymës) dhe ne do të zmadhojë një vrima në mbajtësin e siguresave për t'iu përshtatur kabllos USB.

Mbajtës siguresash dhe kabllo USB e prerë

Vazhdoni të lexoni

Marrësi i vetëm AM

 Ky është një marrës i thjeshtë, me pak pjesë dhe ideal për ata që duan të fillojnë në botën e elektronikës. Elementet e nevojshme për prodhimin e tij janë si më poshtë:

 • Një diodë IN60
 • Një shufër ferrite e gjatë 18 cm
 • Aparat dëgjimi me rezistencë të lartë
 • Një kondensator fiks 100 pF
 • Dy vajza klipe krokodili
 • Antena dhe toka  

Për të filluar, një tub kartoni (ose ndonjë material i ngjashëm) është bërë i gjatë rreth 17 cm, ku shufra ferrite mund të rrëshqasë lehtë, pasi që ky marrës do të akordohet për përshkueshmëri. Teli prej bakri i smaltuar me trashësi gjysmë milimetër do të mbështillet mbi tubin e kartonit (Në rast se nuk mund të përdoret kablloja e mbështjellë plastike me një përçues, për sa kohë që respektohet matja e specifikuar). Çdo 8 xhiro izolatori hiqet nga përcjellësi dhe do të bëhet një bajpas i mirë, hapi i mëparshëm përsëritet derisa të përfundojnë 80 xhiro. Unë rekomandoj të fiksoni skajet e mbështjelljes me shirit ngjitës për të parandaluar çmontimin e mbështjelljes dhe vendosjen e tij në dy këmbë druri. Për të përfunduar këtë hap, kondensatori 100 pf duhet të vendoset që lidh skajet e spirales, nga ku do të dalë antena.

Spiralja e përfunduar

Më poshtë është të bëni një lidhje midis diodës, kapëseve dhe kufjes me rezistencë të lartë si më poshtë:

Diagrami i Qarqeve - Faza Audio

Vini re se lidhjet duhet të bëhen sa më të forta të jetë e mundur për të shmangur që çdo tërheqje e kufjeve të çarmatosë qarkun. Diagrami tregon një tokëzim, i cili duhet të bëhet në një çezmë (nëse nuk funksionon, përdorni qymyrin e baterisë të lidhur me tel dhe varroseni në një tokë mjaft të lagur.

Antena, e cila është e vendosur në spirale, është një pjesë themelore e këtij qarku pasi që jo vetëm siguron sinjalin audio, por edhe energjinë e nevojshme që ajo të funksionojë. Idealisht, antena është e vendosur sa më lartë që të jetë e mundur dhe se është mjaft e gjatë (rreth 15 metra e gjatë është një numër ideal për këtë rast) edhe pse mund të përdoret si për shembull tela që zakonisht vendoset për të varur rrobat. Një antenë shumë e vogël do të rezultojë në pritje të dobët, duke çuar në një vëllim shumë të ulët në daljen e kufjeve me rezistencë të lartë dhe do të dëgjohen vetëm disa stacione shumë të fuqishme. Në rast se merret një antenë prej më shumë se 12 metra, është e nevojshme të vendosni midis saj dhe mbështjelljes një kondensator me afërsisht 50 pf.            

Në rast të mos marrjes së një kufje me rezistencë të lartë, mund të vendosni një transformator audio prej të paktën 1000 Ω në parësor dhe 8 Ω në sekondar (edhe pse transformatorët e tjerë mund të funksionojnë mirë të respektuar, thjesht duhet të provoni), Ju gjithashtu mund të përdorni një kufje magnetike prej 500 Ω e tutje por kjo është më e vështirë për tu marrë. Qarku i përfunduar ilustrohet këtu për rastin e përdorimit të një transformatori.

Diagrami i qarkut të përfunduar, për lidhje me transformatorin

Vazhdoni të lexoni

Bërja e një çelësi termik me një abetare

Ne kemi një bashkëpunëtor të ri, Carlos Garcia, kush na ka dërguar prodhimi i një sensori të temperaturës me një abetare (Faleminderit shume)

abetaret

Fleta që na keni dërguar është shumë sqaruese, përfiton deformimi i pllakës bimetale çfarë ka ai abetare, për të hapur dhe mbyllur qarqet.

Vazhdoni të lexoni

Si të ndërtoni një gjenerator mini rrymë

Këtu është një shpikje tjetër e bashkëpunëtorit tonë të dashur Jorge Rebolledo. Bëhet fjalë për krijimin një gjenerator i rrymës me mbetjet e a printer. Ne do të përdorim motor dhe ingranazhet kjo Shtë një gjenerator i vogël dhe manual që përdoret për shpjegime në shkolla ose për të shpjeguar funksionimin e tij tek fëmijët. Dhe si një aplikacion i vërtetë për të qenë në gjendje të kemi dritë kur ka një ndërprerje ose kur shkojmë në kampe ose situata të ngjashme. Por nuk është një gjenerator industrial, vetëm me imazhin kjo tashmë është e qartë.

gjeneruar me motor DC

Vini re se është një ide e shkëlqyeshme të përdorni motorët e vegjël për të përdorni ato si gjeneratorë në vend të motorëve.

Shpikja është e dobishme për bashkimin e a Elektrik dore LED dhe merrni dritë në çdo situatë emergjence.

Vazhdoni të lexoni

Si të bëjmë një hajdut të Xhaulit

Le të shohim se si të ndërtojmë një Hajduti Xhaul, Nuk di si ta përkthej.

Me një Hajduti Xhaul  ajo që arrihet është që LEDs të punojë me 1,5V ndërsa normalisht nevojitet 3V.

Shtë perfekt për shfrytëzoni në maksimum bateritë tona. Kur bateritë të jenë shteruar dhe ne do t'i hedhim ato, ne përsëri mund t'i shfrytëzojmë ato ndizni LED dhe e përdorin atë si një elektrik dore. Ka një konsum shumë të ulët dhe do të na japë ende një kohë të lehtë.

Ndërtimi i tij është shumë i thjeshtë, ju duhet vetëm

 • një shkëlqim të lartë LED të bardhë ose blu,
 • në rezistencë 1k,
 • një tranzistor 2N3904
 • Një tor ferromagnetik
 • kabllot

Këtu mund të shihni diagramin e montimit

kap pirgje, hajdut xhulle

Vazhdoni të lexoni

Si të ndërtojmë një pushkë Gauss

Pasi ndryshimi midis coilgun dhe railgun, sot do të thellohemi pak në ndërtimi i një arme coilgun ose gauss.

bëj armën e Gausit

Sistemi më themelor do të përbëhej nga spiralja, predha dhe një burim energjie. Por modelet që kam gjetur gjithmonë kanë më shumë pajisje, të cilat i bëjnë këto "lodra" me të vërtetë tërheqëse.

  • 4 Gauss Projektimi i Armëve Shpjegon ndërtimin e mbështjellësve të vetëm, të shumëfishtë, të lëvizshëm dhe me zjarr të shpejtë. Mbetet të shpjegohet më shumë, por idetë mund të na ndihmojnë.
  • Coilgun nga powerlabs Djemtë nga PowerLabs, na tregoni se si ata e bëjnë spiralen e tyre, shumë profesionale, këtu ne kërkojmë diçka më shtëpiake ;-)

Vazhdoni të lexoni

Diferenca midis pistoletës dhe pistoletës

Unë jam duke përgatitur disa artikuj në ndërtimi i një pushke Gauss, dhe kam vërejtur konfuzionin që ekziston midis dy termave, gunga (pushka e Gausit) y pistoletë (armë hekurudhore).

Megjithëse të dy u referohen akseleratorëve magnetikë, parimi fizik i punës është i ndryshëm.

Kur imagjinova një pushka e Gausit ose një përshpejtues, i njëjti imazh i magneteve geomax dhe topave të çelikut më vinte gjithnjë në mendje, dhe unë mendova se videot në youtube ishin të njëjtat por të mëdha. Gjithsesi këtu është një shpjegim mini.

Pushka ose pushka e Gausitështë një përshpejtues magnetik linear që konsiston në një suksesion të elektromagnetëve për të përshpejtuar pjesën metalike. Avantazhi kryesor i pistoletë është që ju mund të bëni për aq kohë sa dëshironi dhe në këtë mënyrë energjia e kërkuar për kthesë është më e vogël, por homologu sa më shumë që të bëhet fuçi është shumë më e vështirë të sinkronizoni.

top coilgun ose gauss

Vazhdoni të lexoni