Zanafilla e Guido Tonelli

Zanafilla e Guido Tonelli. formimi i universit

Është një shpjegim i përditësuar në vitin 2021 i të gjitha njohurive se si u formua Universi.

Autori na udhëzon në gjithçka që dimë për formimin e universit tonë. Duke e ndarë atë në 7 kapituj, 7 etapa me piketa të rëndësishme në formimin e universit që korrespondojnë me 7 ditët e formimit të Universit të fesë së krishterë. Megjithëse kapitujt nuk korrespondojnë me çdo ditë, teksti bën një ndarje.

Më duhet një lexim i dytë për të krijuar koncepte dhe për të nxjerrë ide. Është një libër thelbësor në bibliotekën e kujtdo që është i interesuar për astronominë, kozmologjinë dhe shkencën popullore.

Është e pamundur për mua të shkruaj të gjitha faktet dhe idetë interesante. Sepse duhet ta hedh librin. Aq sa në rilexim do ta ndaj në tema për t'u thelluar.

Pas 20 ose 30 vjetësh, me siguri do ta rilexojmë librin dhe do të shohim se si ka evoluar njohuritë tona për fillimin e universit. Dhe është jashtëzakonisht interesante të jemi në gjendje të ndjekim se si po demonstrojmë dhe dimë se si funksionon.

Për çfarë po flet

Nga boshllëku, i keqkuptuar sot dhe ndryshimi i tij nga asgjëja. Boshllëku nuk është asgjë. Vakuumi para se të krijohej universi ynë ishte një supë me grimca elementare plot energji.

Duke kaluar nëpër një shpjegim të miteve themelore që në shumë raste na kujtojnë vërtet se si funksionon universi. Kjo temë e miteve themeluese është diçka që më intereson shumë dhe që vazhdoj ta zgjeroj.

Nga Teoria e Big Bang-ut kalojmë në inflacionin kozmik. Teoria e Inflacionit është ende shumë e diskutuar mes shumë shkencëtarëve, megjithëse për momentin duket se është ajo që i përshtatet më së miri shpjegimit të universit tonë dhe parimit kozmologjik, do të shpjegonte homogjenitetin ekstrem të universit në një shkallë të gjerë.

Ai flet për zbulimin e bozonit Higgs, rëndësinë e tij, ligjet e universit, formimin e galaktikave, Sistemin Diellor, Tokën, të ardhmen dhe të gjitha zbulimet e fundit.

Ne e dimë se çfarë ka ndodhur në univers që prej 10-XNUMX sekondave të krijimit të tij.

Ne kemi shqyrtuar tashmë disa libra që flasin për formimin e universit, sistemin diellor, Tokën dhe Hënën,. Por kurrë asgjë aq e detajuar apo e përditësuar.

Një tjetër libër që me siguri do t'ju pëlqejë është Historia më e bukur në botë, rishikuar gjithashtu në blog.

Do të doja të theksoja se nëse Një gjeolog në ankth kishte tre teori për formimin e hënës, duke komentuar se më i pranuari është ai i ndikimit të madh. Guido Tonelli, e konfirmon këtë teori si të saktë

Bozon Higgs.

Që nga zbulimi i tij, formimi i universit ka qenë i qartë që nga një e qindta e një miliarda e sekondës pas Big Bengut.

Me zgjerimin, universi ftohet dhe ndërsa bie nën një temperaturë të caktuar, bozonet e Higgs ngrijnë dhe kristalizohen.

Fusha Higgs që thyen simetrinë origjinale të universit për ta bërë atë më të qëndrueshëm duke bllokuar grimcat më masive dhe duke i lënë fotonet të lira.

Në 10-XNUMX sekonda, ndërveprimi elektromagnetik ndahet përfundimisht nga ai i dobët.

4 ligjet

Besohet se para formimit të Universit ekzistonte një superforcë e vetme, ose superligj unifikues dhe se ndërsa universi është zgjeruar dhe ftohur, ne kemi parë efektin e secilës prej tyre veç e veç.

Universi drejtohet nga 4 ligje të njohura

  1. ligj të fortë bërthamor
  2. ligji i dobët bërthamor
  3. ligji elektromagnetik
  4. ligji i gravitetit

Ndërsa ata komentojnë këtë paragraf dhe theksojnë gjatë gjithë librit:

E gjithë bota në të cilën jetojmë mbahet e bashkuar nga forca që ne mund t'i renditim sipas intensitetit në rënie. E para në listë është forca e fortë bërthamore, e cila mban së bashku kuarket për të formuar protone dhe neutrone dhe formon me to bërthamat e elementeve të ndryshëm. Forca e dobët është më e ndrojtur dhe më pak e dukshme. Ai vepron vetëm në distanca nënbërthamore dhe rrallë zë vendin e parë. Ai shfaqet në disa zbërthime radioaktive në dukje të parëndësishme, por në fakt jetike për dinamikën e universit. Forca elektromagnetike i mban atomet dhe molekulat së bashku dhe rregullon përhapjen e dritës me ligjet e veta. Graviteti është deri tani më i dobëti, megjithëse është shumë më popullor se të tjerët. Ai vepron sa herë që ka një masë ose energji dhe përshkon të gjithë kozmosin, duke rregulluar lëvizjen e asteroidëve më të vegjël në sistemin diellor drejt grupimeve më gjigante të galaktikave.

Galeria e fotografive

Të dhënat e librit

  • Titulli: Zanafilla. Rrëfimi i madh i krijimit të universit
  • Author: Guido Tonelli
  • Përkthimi: Charles Gumpert.
  • Botuesi: Ariel

Guido Tonelli është një fizikant në CERN dhe profesor i fizikës në Universitetin e Pizës. Fituesi i Çmimit të Përparimit në Fizikën Fundamentale dhe i Çmimit Enrico Fermi të Shoqatës Italiane të Fizikës, ai ishte një nga ata që ishin përgjegjës për bozonin Higgs.

Lini një koment