CMMS

Aktualisht, kompjuterizimi i detyrave të mirëmbajtjes ka nënkuptuar një hap të madh në cilësi kundrejt asaj se si funksiononte në të kaluarën. Jo vetëm që lejon kontroll më të mirë, por gjithashtu lehtëson parandalimin e dështimeve të mundshme dhe monitorimin e parametrave që mund të ndikojnë në makinë ose instalim.

Cfare eshte

CMMS qëndron për Menaxhimi i Mirëmbajtjes i Ndihmuar me Kompjuter. Në anglisht korrespondon me shkurtesën CMMS (Computerized Maintenance Management System). Në thelb është një softuer ose komplet programesh që ofron një seri shërbimesh për mirëmbajtja e kompanisë.

Edhe pse është në thelb një bazë të dhënash që përmban informacione për makineritë ose objektet, si dhe detaje të operacionet e mirëmbajtjes, në raste të tjera shkon shumë më tej dhe ato janë sisteme aktive dhe inteligjente që madje lejojnë që monitorimi dhe mirëmbajtja të kryhen në mënyrë të automatizuar dhe pothuajse pa ndërhyrje nga personeli.

kjo program Ai lejon një përmirësim në mënyrën e kryerjes së mirëmbajtjes në mënyrë më të sigurt dhe efikase, si dhe marrjen e vendimeve më të mira. Përveç kësaj, ju mund të gjeni të gjitha llojet e zgjidhjeve në treg, disa falas, të tjera me pagesë, madje edhe për aktivitete të veçanta, të tilla si qendrat e të dhënave, infrastrukturat shëndetësore, fabrikat, flotat e automjeteve, etj.

Softueri CMMS mund të ndihmohet si në nivel lokal, nga kompjuteri që po e përdor atë, deri te formë e largët, nga një LAN ose WLAN nga kudo. Për shembull, duke përdorur protokollet SSH, etj.

Shumica e programeve CMMS lejojnë:

 • Menaxhoni burimet njerëzore, materialet dhe kostot.
 • Kryeni modele të ndryshme të mirëmbajtjes të konfigurueshme, të tilla si parandaluese. Ata madje mund të mbajnë udhëzime hap pas hapi për teknikët ose listat e kontrollit në mënyrë që gjithçka të bëhet dhe asgjë të mos harrohet.
 • Regjistrimi i informacionit që ka ndodhur më parë dhe në kohë reale, si dhe të ketë parametrat ose vlerat e rekomanduara nga prodhuesi.
 • Mbani një regjistër dhe menaxhim të pasurive, të tilla si pajisjet, garancitë, kontratat, pjesët rezervë të disponueshme dhe të shpenzuara, inventarët, gjurmueshmëria, etj.
 • Ndihmoni në ruajtjen e sigurisë më të madhe, menaxhimin e lejeve, përcaktimin e mënyrave të përshtatshme për të shmangur rreziqet për operatorët, monitorimin dhe paralajmërimin kur diçka nuk është në rregull, etj.
 • Bëni rregullime në mënyrën e funksionimit.
 • Dhe, natyrisht, mund të jetë vazhdimisht marrja e informacionit nga një mori sensorë ose kamera të vendosura në zona të ndryshme të objekteve ose kamerave për të zbuluar nëse ndonjë parametër nuk është i duhuri ose diçka ka ndodhur.

Janë pikërisht funksionalitetet që zakonisht dallojnë një dhe një lloj tjetër softuerësh që do të gjeni.

Përfitimet e zbatimit të një sistemi CMMS

Përfitimet do të vijnë nga përmirësimet e arritura në prodhim dhe kursimet në kohë dhe koston e mirëmbajtjes.

 1. Përmirësimi i disponueshmërisë së objekteve
 2. Rritja e jetës së dobishme të pajisjeve
 3. Rritja e produktivitetit të mirëmbajtjes
 4. Optimizimi i stoqeve të materialeve

CMMS falas

Ka disa Softuerët e tipit CMMS që janë falas, dhe mund të jenë interesante për bizneset e vogla që nuk mund të përballojnë një investim të madh në licencat e softuerit. Këtu janë disa shembuj të këtyre programeve falas:

 • Blazar: ka një version falas CMMS që ju lejon të menaxhoni një numër të pakufizuar pasurish, incidentesh dhe urdhrash pune për mirëmbajtje.
 • CalemEAM: është një program CMMS falas dhe me burim të hapur. Ka mbështetje të mirë të komunitetit nëse keni nevojë për ndihmë. Ka një numër të madh opsionesh, por ka një ndërfaqe të strukturuar për të lehtësuar përdorimin e tij.
 • CMMS me presje: është një tjetër softuer shumë i thjeshtë mirëmbajtjeje falas i bazuar në një ndërfaqe në internet. Ka një version Pro që mund ta përmirësoni me rreth 10 € në muaj.
 • Fiix: Nuk është burim i hapur, por ka disa mundësi falas. Ka shumë mundësi dhe është ideale për bizneset e vogla deri në 20 persona.
 • hapurMAINT- Plotësisht falas dhe me burim të hapur. Flexibleshtë shumë fleksibël dhe i plotë për mirëmbajtje. Fokusuar veçanërisht në planifikimin e burimeve.
 • Cworks Basic: është një tjetër version falas CMMS, me një version të paguar nëse doni më shumë opsione. Ka një ndërfaqe shumë të thjeshtë dhe intuitive për ta trajtuar atë.
 • GnuMims: një tjetër softuer bazë menaxhimi, me burim të hapur dhe falas.

Ka më shumë falas, të tilla si Norfello CMMS, UpKeep, Apache OfBiz, Maintenance Care, MP Software CMMS, etj.

CMMS Prism

Prisma është një nga programet më të njohur CMMSMe Ky sistem është ideal për menaxhimin teknik të mirëmbajtjes së kompanisë tuaj. Easyshtë i lehtë për t’u përdorur, i përshtatshëm për çdo përdorues, i centralizuar për të pasur gjithçka në dorë, lejon monitorimin e aseteve, si dhe analizën dhe optimizimin.

Se rregullon mirë për:

 • Pajisjet industriale të të gjitha llojeve.
 • Mirëmbajtja e zyrave dhe ndërtesave të tjera.
 • Mund të përdoret gjithashtu në qendrat e të dhënave ose qendrat e të dhënave.
 • Mund të përdoret për flotën e automjeteve tokësore, hekurudhore, detare dhe ajrore.
 • Mund të ruajë infrastrukturën e energjisë, komunikimit dhe ciklit të ujit.
 • Dhe përshtatet në mënyra të ndryshme llojet e shërbimeve të mirëmbajtjes dhe ndihmë për kompanitë.

Përveç kësaj, mund të përdoret nga smartphone, tablet dhe kompjuter. Në atë mënyrë, ju do të jeni në kontroll në çdo kohë dhe në çdo vend, me monitorim të vazhdueshëm.

A i dini llojet e ndryshme të mirëmbajtjes që ekzistojnë? Ne shpjegojmë ato më të rëndësishmet, Mirëmbajtje korrigjuese, Mirëmbajtje Parashikuese dhe Mirëmbajtje parandaluese.

CMMS Excel

Për shumë industri të vogla ose punëtori, blerja e një licence softueri CMMS nuk është një opsion, dhe ajo që ata zakonisht bëjnë është ta kenë atë format Excel, domethënë në një tabelë ku mbajnë inventarin e tyre. Por me çmimet aktuale dhe aplikacionet falas, kjo nuk është më problem, dhe ju mund t'i eksportoni ato të dhëna në këtë lloj softueri profesional CMMS.

Një mundësi tjetër që më ndodh është kur keni blerë një Softuer i verbër CMMS dhe nuk ju pëlqen blerja, dhe pasi ta provoni vendosni ta ndryshoni atë për një tjetër. Në atë rast, ju gjithashtu mund të dëshironi të mbani informacionin tuaj dhe ta eksportoni atë.

Sido që të jetë, ka mënyra për importoni dhe eksportoni këto të dhënaMe Por nëse nuk doni të shqetësoheni, disa shërbime të tilla si Mobility Work ju lejojnë t'u jepni atyre informacion në një Excel me listën e pajisjeve, pjesëve rezervë, historisë së mirëmbajtjes, planeve, etj., Në mënyrë që ata të mund ta përfshijnë atë në softuerin e tyre CMMS.