Xhami i Detit: Udhëzuesi i Koleksionistit

Xhami i detit, xham plazhi ose copa deti
Foto e Shqopë (CC NGA 2.0)

Për ata që nuk e dinë ne i telefonojmë Xhami i detit, gotë deti, gotë plazhi ose lotë sirene në copat e xhamit që i gjejmë të gërryera dhe të lëmuara në det, lumenj, liqene, etj., të shkaktuara nga rrymat, valët, rëra, shkëmbinjtë, guralecët dhe agjentë të tjerë.

Përveç agjentëve gërryes që kemi listuar, kripërat e oqeanit gjithashtu ndihmojnë që gota të shpërndahet me kalimin e viteve dhe t'i japë asaj ngjyrën e akullt, të ftohtë ose me sheqer.

I saj copa qelqi, a i kam dëgjuar ndonjëherë t'i quajnë thërrime detare, të cilat kanë qenë në det për më shumë se 20 vjet, kanë buzë të rrumbullakosura, një përfundim me pamje sheqeri dhe shenja të vogla, më të ndritshme në formë 'C'.

Xhami i detit, copa qelqi të gërryera dhe të lëmuara nga veprimi i detit
Foto e Dashuria strachan (CC NGA 2.0)

Ata vijnë nga kristalet e objekteve që bien në det, thyhen dhe gërryhen me kalimin e kohës. Ato janë shishe, kana, gota, xhama të dritares dhe gjëra shumë më kurioze si gota të lehta makine, ose ndonjë objekt i bërë prej xhami. Shumë herë ato vijnë madje edhe nga deponitë ose mbeturinat që i hedhin në oqean.

Në ditët e sotme ne jetojmë të rrethuar nga gjëra të bëra prej qelqi, por SeaGlass që ne e gjejmë të vjetër vjen nga shumë më pak objekte dhe nganjëherë në sajë të ngjyrës ose ndonjë lehtësimi që ajo ruan origjinën e saj mund të gjurmohet.

Këto syze, ose kristale janë shumë të bukura dhe të vështira për tu gjetur dhe përdoren gjerësisht në bizhuteri.

Këtu përpiqem të lë një udhëzoni nëse doni të filloni në mbledhjen e këtyre copave detare.

Dallimet midis Qelqit të Detit dhe Qelqit të Plazhit

Dallimet midis xhamit të detit dhe xhamit të plazhit
Foto e uragane (CC NGA 2.0)

Megjithëse shumë njerëz nuk bëjnë dallimin midis tyre dhe e quajnë atë gotë deti ose gotë plazhi, ekziston një ndryshim teknik midis të dyve.

  • Qelqi i detit: Ato janë copëzat që i gjejmë në det, ujë të kripur.
  • Xham plazhi: janë ato që gjenden në ujërat e ëmbla, lumenjtë, liqenet.

Ata që janë gërryer në det kanë më shumë patinë dhe kanë një pamje më të sheqerosur. Për faktin se në det ka më shumë lëvizje sesa në zonat e ëmbla dhe për veprimin e kripës dhe pH të ndryshëm të detit.

Lotët e Sirenës ose Lotët e Sirenës

legjenda e lotëve sirenë ose lotëve sirenë
Foto e kennakenai (CC NGA 2.0)

Në anglisht ata i quajnë ata Lotët e Sirenave, Lotët e Sirenës. Legjenda thotë se sa herë që një marinar mbytej, sirenat ulërinin dhe lotët që binin mbi to janë Llastiqi që gjetëm.

Ngjyrat

ngjyra të ndryshme të syzeve detare
Foto e kennakenai (CC NGA 2.0)

Ngjyrat më të zakonshme të xhamit të detit përfshijnë transparencën ("stralli" ose "të bardhën", të përdorura për shishe të panumërta dhe kavanoza të të gjitha përshkrimeve, të prodhuara posaçërisht në 70-100 vitet e fundit, xham dritare, sendesh etj.), Smerald ose gëlqere. jeshile (tipike e Sprite, 7-up, gingerale, dhe gazra të tjera të vjetra) dhe hije qelibari (përfshirë gotë kafe ose "kafe shishe birre").

E kuqja, e verdha dhe portokallia janë ngjyra shumë të rralla për t’u gjetur, ashtu si drita blu-jeshile.

ngjyra të zakonshme dhe të rralla të detit
Foto e nathanmac87 (CC NGA 2.0)

Në disa plazhe të Kalifornisë ku gota kalonte nëpër zjarr përpara se të binte në det gjejmë grimca të ngulitura brenda xhamit, kjo quhet Xham zjarriShtë shumë e rrallë dhe shumë e vlerësuar dhe e vlefshme, sepse ndryshe nga gurët e çmuar dhe gurët e çmuar ku kërkohet mprehtësia, qartësia dhe transparenca e xhevahirit në kristal, gjëja e rrallë është që ai të ketë grimca.

GlassGlass në bizhuteri

Qelqi i detit që përdoret në bizhuteri
Foto e alisonpavlos (CC NGA 2.0)

Meqenëse ato janë shumë të bukura dhe janë të vështira për t’u gjetur, ato përdoren në bizhuteri dhe siç kemi thënë, kjo ka çuar në shumë të rremë, qofshin qelqi apo të punuar me dorë, dmth., Kristale me një përfundim të ngjashëm me ato që gjenden në det, por që duhen 4 - 8 orë për t'u arritur në vend të më shumë se 20 viteve të kërkuara në kristalet natyrore.

Kështu që duhet ta dimë si të identifikoni një natyral nga ai FALAS. Sepse nëse blejmë ne e dimë se çfarë marrim në shtëpi.

Xham i Falsifikuar i Detit ose Kristale Fake Artificiale

Meqenëse është një produkt shumë i kërkuar dhe i përdorur në bizhuteri dhe zanate, qeniet njerëzore janë përpjekur të imitojnë atë që kushton kaq shumë kohë në një mënyrë natyrale.

Ekzistojnë disa metoda për ta arritur këtë. Lustrimi i tij në kthesat industriale, me rërë dhe gjithashtu me acid. Nëse jeni të interesuar të bëni tuajin, lexoni artikullin nga si të bëjmë gotë deti në shtëpi.

Si të dini nëse është gotë autentike e Detit

Ka karakteristika të ndryshme që do të na ndihmojnë ta identifikojmë atë.

Xhami i detit është i pakët dhe është i vështirë për tu gjetur, kështu që nëse shihni se ata ju shesin çanta SeaGlass për një çmim të ulët, ju e dini që nuk është e natyrshme.

Uniformiteti: Falsifikimi i SeaGlass është më uniform për shkak të procesit të industrializuar, ndërsa origjinali paraqet zona më të lëmuara se të tjerat, rastësisht.

cilësi: Difficultshtë e vështirë të shpjegosh me fjalë më mirë të kërkosh një imazh. Origjinali paraqet atë që ata e quajnë një sipërfaqe më të ngrirë, ndërsa e rremë është më saten, për shkak të veprimit të acidit që ata përdorin për ta krijuar atë dhe, siç kemi thënë, është më uniforme.

Lustër dhe marka C: Real SeaGlass duket sikur është me sheqer, dhe një vështrim nga afër zbulon shenja më të ndritshme "C" nga erozioni. Këto shenja që ndonjëherë janë të dukshme vetëm me një zmadhim është një shenjë e qartë se është një pjesë origjinale, pasi ato nuk kanë zbuluar ende se si të riprodhojnë këtë lloj karakteristike.

Ku për të blerë

Nëse jeni të interesuar të blini Glass Glass, qoftë për koleksionin tuaj, për të bërë një zanat, ose një objekt të bërë me këtë gotë për një dhuratë, shikoni në dyqanet e mëposhtme.

  • ebay: Një vend i shkëlqyeshëm për të gjetur gotë artificiale dhe natyrore të Detit. Ju do të gjeni pjesë vërtet interesante dhe me ankandet mund të merrni gjëra interesante nëse dëshironi të grumbulloni. Por sigurohuni që pjesët të jenë origjinale.
  • Etsy: Portali ku artizanët shesin produktet e tyre të bëra me dorë në internet. Do të gjeni një numër të madh copash si të papërpunuara ashtu edhe bizhuteritë e bëra me gotë Deti. Në shumicën e shitjeve të Glass Glass të Detit do të shihni se ata e tregojnë atë si të punuar me dorë, të rrëzuar ose të ngjashëm

Këshilla për blerjen

Okshtë në rregull të blini copa artificiale nëse ju pëlqejnë ose ju duhen për një projekt. E rëndësishme është që ata të mos ju mashtrojnë dhe që të dy bleni natyralë ose artificialë ju japin saktësisht atë që keni blerë.

  • Nëse ata ju shesin shumë copa me një çmim të ulët, kjo është gotë artificiale prej deti
  • Nëse të gjitha pjesët janë të ngjashme me njëra-tjetrën gjithashtu
  • Shikoni temën e ftohtë dhe nëse ka shenjat C

Burimet dhe referencat

Për ta bërë këtë artikull kam lexuar dhe kontrastuar informacionin në të gjitha këto faqe në internet.

Lini një koment