Historia më e bukur në botë

Rishikimi i historisë më të bukur në botë

Historia më e bukur në botë. Sekretet e origjinës sonë nga Hubert Reeves, Joël de Rosnay, Yves Coppens dhe Dominique Simonnet. me përkthim nga Óscar Luis Molina.

Siç thonë në përmbledhje, është historia më e bukur në botë sepse është e jona.

Formati

Formati i "esesë" më pëlqeu. Ai është i ndarë në tre pjesë që janë 3 intervista të gazetarit Dominique Simonnet me një specialist në secilën fushë.

Pjesa e parë është një intervistë me astrofizikanin Hubert Reeves nga fillimi i universit deri në shfaqjen e jetës në Tokë.

Në pjesën e dytë intervistohet biologu Joël de Rosnay që nga momenti i shfaqjes së jetës në tokë deri në shfaqjen e paraardhësve të parë të njerëzve.

Së fundi, në pjesën e tretë, paleoantropologu Yves Coppens pyetet për periudhën ndërmjet shfaqjes së pararendësve të parë të qenies njerëzore deri më sot.

Intervistat janë shumë jo-teknike, duke bërë pyetjet tipike që kanë të gjithë dhe duke këmbëngulur që t'i shpjegojnë ato në një mënyrë të arritshme.

E vetmja gjë që më mungon është se ky libër është i vitit 1997 dhe shumë nga teoritë e formuluara këtu janë përditësuar. Një shembull i qartë shihet me formimin e universit. Shfaqja e bozonit Higgs ka ndryshuar gjithçka dhe sot dimë shumë më tepër se 30 vjet më parë.

Por gjithsesi ky libër hedh themelet dhe sqaron konceptet shkencore që duhet të ketë të gjithë. Nga mënyra se si u formua universi, si funksionon seleksionimi natyror, si lindi jeta në tokë dhe si është përshtatur, për të përfunduar në qenien njerëzore dhe çfarë do të thotë që ne jemi "të afërm të majmunit"

Si gjithmonë, lë disa shënime dhe ide interesante që më kanë ardhur. Është një libër për të zbërthyer dhe hetuar secilën nga temat e trajtuara. Diçka që do të doja të bëja me kalimin e kohës.

Krijimi i universit

Pas leximit të këtij kapitulli, do të ishte ideale për të lexuar gjenezë nga Guido Tonelli, për të lexuar zbulimet më të fundit në lidhje me origjinën dhe formimin e universit. Kombinimi është një mrekulli e vërtetë.

Keqkuptimi i Big Bengut si një shpërthim i gjithë masës dhe energjisë së përqendruar në një pikë që shpërthen. Ai e përshkruan atë si një shpërthim në çdo pikë të hapësirës.

Emri i Big Bang vjen nga Fred Hoyle, një astrofizikan anglez, i cili mbrojti modelin e universit statik dhe në një intervistë për t'u tallur me shpjegimin e teorisë, e quajti Big Bang dhe me atë emër ka mbetur.

Origjina e jetës

Jeta nuk u shfaq në oqeane, ajo ndoshta u ngrit në laguna dhe këneta, ku kishte kuarc dhe argjilë, ku zinxhirët e molekulave ishin të bllokuara dhe atje lidhen me njëra-tjetrën. Në këtë mënyrë shfaqen bazat nga të cilat përfundon duke u formuar ADN-ja.

Balta sillet si një magnet i vogël, duke tërhequr jonet e materies dhe duke i shtyrë ata të reagojnë me njëri-tjetrin.

Proteinat formohen, të përbëra nga aminoacide që grumbullohen së bashku, duke formuar një top mbi vete. dhe ky është një revolucion. Ato janë globula të ngjashme me pikat e vajit dhe janë format e para të mbijetuara. Duke qenë i mbyllur në vetvete, ai bën dallimin midis një të brendshme dhe një të jashtme. Dhe formohen dy lloje rruzullash, ato që kapin substanca të tjera, i zbërthejnë dhe grumbullojnë, dhe ato që kanë pigmente, marrin fotone nga dielli dhe janë si qeliza të vogla diellore. Ato nuk varen nga thithja e substancave të jashtme.

Mund të riprodhohet në laborator

Stanley Miller, një kimist i ri prej njëzet e pesë vjetësh në vitin 1952 simuloi oqeanin, duke e mbushur enën me ujë. Ai e ngrohi montimin për të dhënë energji dhe shkaktoi disa shkëndija (në vend të vetëtimës). Ai e përsëriti këtë për një javë. Një substancë portokalli-kuqe u shfaq më pas në fund të enës. Ai përfshinte aminoacide, blloqet ndërtuese të jetës!

Origjina e qenies njerëzore

Flet për origjinën e artit, kulturës dhe keqkuptimin që kemi për Neandertalët. Se ata ishin inteligjentë, se krijuan art.

Ajo gjurmon ndarjen midis shimpanzeve, gorillave, etj. dhe homo sapiens nga një proces gjeologjik, shembja e Luginës së Riftit, e cila bën që disa nga skajet e saj të ngrihen dhe të formojnë një mur. Një faj, gjigant nga Afrika Lindore në Detin e Kuq dhe Jordani, që përfundon në Mesdhe, rreth 6.000 km dhe 4.000 km thellë në liqenin Tanganyika.

Në njërën anë, në perëndim, shiu vazhdon të bjerë, speciet vazhdojnë jetën e tyre të zakonshme, ata janë majmunët, gorillat dhe shimpanzetë aktuale. Në anën tjetër, në lindje, xhungla tërhiqet dhe bëhet një rajon i thatë, dhe kjo thatësirë ​​është ajo që e shtyn evolucionin të formojë paranjerëzit dhe më pas njerëzit.

Qëndrimi në këmbë, të ushqyerit me gjithçka që ha, zhvillimi i trurit, krijimi i mjeteve, etj., të gjitha, sipas tyre, do të ishin për shkak të një përshtatjeje me një klimë të thatë.

historia e lindjes së universit, e jetës dhe e qenies njerëzore

Natyrisht, evolucioni vazhdon. Por tani është mbi të gjitha teknike dhe sociale. Kultura ka marrë përsipër.

Pas fazave kozmike, kimike dhe biologjike, po hapim aktin e katërt, atë që do të përfaqësojë njerëzimin në mijëvjeçarin e ardhshëm. Ne kemi akses në një vetëdije kolektive për veten tonë.

Pse kjo funksionon kaq mirë në botën fizike dhe kaq keq në botën njerëzore? A e ka arritur natyra "nivelin e saj të paaftësisë" duke u futur kaq larg në kompleksitet? Ky do të ishte, mendoj unë, një interpretim i bazuar vetëm në efektet e seleksionimit natyror nga këndvështrimi darvinian. Por nëse, nga ana tjetër, një nga produktet e nevojshme të evolucionit ishte shfaqja e një qenieje të lirë, a po e paguajmë ne çmimin për këtë liri? Drama kozmike mund të përmblidhet në tre fjali: natyra krijon kompleksitet; kompleksiteti rrit efikasitetin; efikasiteti mund të shkatërrojë kompleksitetin.

Disa shënime

Historia më e bukur në botë. Sekretet e origjinës sonë
  • Ora e Volterit: ekzistenca e saj vërtetonte, sipas tij, ekzistencën e një orëpunuesi.
  • Pse ka diçka në vend të asgjëje? Leibniz u habit. Por kjo është një pyetje thjesht filozofike, shkenca nuk është në gjendje t'i përgjigjet asaj.
  • A ka një "qëllim" në natyrë? nuk është një çështje shkencore, por më tepër një çështje filozofike dhe fetare. Personalisht jam i prirur të përgjigjem po. Por çfarë forme ka ky synim, cili është ky synim?

Për autorët

Hubert reeves

Astrofizikan

Joel de Rosnay

Biolog

yves përballon

paleoantropolog

Dominique Simonnet

gazetar

Lini një koment