I çmendur pas klasikëve të Emilio del Río

I çmendur pas klasikëve të Emilio del Río

Emilio del Río luan Cicerone në një udhëtim nëpër një përzgjedhje të klasikëve antikë nga autorë të mëdhenj të Greqisë dhe Romës antike.

Në këtë udhëtim do të takojmë 36 autorë, veprat e tyre kryesore dhe shumë anekdota nga jeta e tyre, konteksti shoqëror në të cilin kanë jetuar, kë kanë frymëzuar dhe shumë fakte të tjera interesante.

Nuk thellohet, çdo kapitull kushtuar një autori, është një përmbledhje referencash, për jetën e tij, veprën e tij, mendimet e tij që mbizotërojnë sot, libra dhe filma, autorë që ai ka frymëzuar etj.

Shumë e këndshme dhe shumë e kulturuar në përgjithësi. Më pëlqejnë këto lloj librash. Gjithmonë shfrytëzoj rastin të shkruaj shumë gjëra për t'i hetuar më vonë dhe shumë gjëra për të lexuar. Edhe pse në disa raste kur historia më ka interesuar shumë, si në rastin e Ovidit, më duhet të thellohem.

Na bën të kuptojmë se gjithçka është shpikur mes kulturës greke dhe romake. Dhe se ato janë burim frymëzimi për shumicën e veprave aktuale. E njëjta gjë më ndodhi edhe me dokumentarin e Inxhinierisë Romake.

Kur lexojmë këto faqe për personazhet e Ovidit, të Platonit, të Safos, shohim shumë personazhe nga seria Sandman nga i madhi Neil Gaiman.

Disa nga veprat e përmendura i kam lexuar madje i kam rishikuar, por nëse pas leximit të këtij libri është gjithashtu e nevojshme të flitet Pafundësi në një kallam nga Irene Vallejo dhe që duhet ta rishikoj së shpejti. ku do të mësojmë shumë për shoqërinë e Greqisë dhe Romës klasike përmes rrugëtimit të historisë së librave.

Pasi mbaron mendimi i librit, si gjithmonë shkoj me shënimet. Këtë herë do ta bëj sipas kapitujve. Libri është plot me fakte që dua t'i kujtoj dhe t'i hetoj.

Ajo që vijon janë shënime nga libri. Gjithçka që dua të kujtoj dhe për atë që duhet të hetoj.

Poezitë e Katulit

Lindur në vitin 84 para Krishtit në Verona

Catullus u formua nga një grup letrar me shkrimtarë të tjerë, të cilët i quajti Ciceroni poetae novi.

Poezia nuk është një armë e ngarkuar me të ardhmen, por u justifikua nga vetë arti, d.m.th. ars artet e lira, arti për artin.

Ai konsiderohet poeti i dashurisë dhe seksit.

quaj poezitë e tij Libellus, zvogëlimi i liber (libër), diçka si libër i vogël.

Jaime Gil de Biedma (informacionet e kërkimit)

Historia e Luftës së Peloponezit nga Tukididi

Ai është një nga historianët më të mëdhenj të të gjitha kohërave, i lindur në Athinë në vitin 460 para erës sonë.

Mbështetësit e objektivitetit. Në rrëfimin e fakteve, ai përpiqet të heqë romanin, në kundërshtim me atë që ka bërë Herodoti dhe përpiqet të merret vetëm me çështje që janë të demonstrueshme, trajton çështje bashkëkohore për ne, dezinformim, manipulim gjuhësor, populizëm, manipulim të votuesve. teprimet e pushtetit

Më të fortët përcaktojnë atë që është e mundur dhe të dobëtit e pranojnë atë

Libri ishte në «indeksin e librave të ndaluar nga fundi i shekullit të XNUMX-të në Spanjë, dhe u gjet nga humanistët e Rilindjes.

Lavdëroni Perikliun. Në atë kohë mbaroi Athina e Perikliut, e cila ishte periudha më e mirë në historinë e saj. (shek. V para Krishtit)

Tha filozofi George Santayana

Popujt që nuk e njohin historinë e tyre janë të dënuar ta përsërisin atë

Në paqen mendore të Senekës

Lucio Anneo Seneca i lindur në Kordobë, Spanjë, 4 para Krishtit

Ai shkroi ndër të tjera Për mëshirën, letra morale drejtuar Lucilios, drama, poezi, satirë dhe njëmbëdhjetë dialogë për çështjet e ekzistencës: si të jesh i lumtur, shkurtësia e jetës, vdekja, koha e lirë, zemërimi, qetësia e shpirtit.

Kam shkruar në formë dialogu.

Ai propozon që ne të kërkojmë një jetë të sinqertë, të thjeshtë me shpërqendrime të ndershme, paqe mendore, të ndjekim rrugën tuaj dhe t'i kemi gjërat të qarta, duke ditur se ku doni të shkoni.

Çelësat e lumturisë që shfaqen në "Për qëndrueshmërinë e të mençurve": Mos u shqetësoni kot për atë që nuk varet nga ne, mos kini frikë nga e ardhmja ose mbani shpresa të rreme.

Nec spes nec metus
As shpresë, as frikë.

Eneida, libri IV, nga Virgjili

Publius Virgil Maron, 70 pes në Mantua, Itali

Eneida është një nga veprat që ka ndikuar më shumë në Perëndim. Pothuajse dhjetë mijë vargje në dymbëdhjetë këngë. Shkruar me hekzametra, një lloj vargu.

Bëhet fjalë për kapitullin e parë të themelimit të Romës, kur Enea mbërrin në Itali pas disfatës së Trojës. Enea është djali i perëndeshës Venus.

Botoi Bucolic dhe Georgic

Eneida përdoret si një vepër e madhe epike për Perandorinë e re Romake, një vepër themeluese me origjinë mitologjike. Do të ishte ekuivalente me Iliadën dhe Odisenë për Greqinë

Republika, nga Platoni

Platoni, 427 para Krishtit Themelues i Akademisë së Athinës e cila funksionoi për gati një mijë vjet. mësuesi i Aristotelit

Republika, Politeia, e shkruar në 370 para Krishtit. C yu i ndarë në 10 kapituj. Vepra është në formën e një dialogu mes Sokratit dhe gjashtë personazheve të tjerë.

Historia e Gyges me unazën që e lejon atë të jetë i padukshëm dhe që na detyron të mendojmë për JR Tolkien. Referenca për helmetën e Hadesit, se kushdo që e mbante atë mund të ishte gjithashtu i padukshëm. Perseu e merr për të vrarë Medusën

Një tjetër nga pasazhet e mëdha është Miti i mirënjohur i shpellës, në librin VII

Në Dialogjet e tij, ai trajton çështjet e mëdha të jetës, diskuton dashurinë, jetën, gjuhën, dëshirën, të mirën dhe të keqen, kënaqësinë.

Jetë paralele, Biografia e Mark Antonit nga Plutarku

Plutarku lindi në mesin e shekullit të parë të erës sonë në Chaeronea, Greqi. Ai jetoi për një pjesë të madhe të mbretërimit të "pesë perandorëve të mirë" sipas Makiavelit dhe që sipas historianit Eduard Gibbon ishte një nga kohët më të lumtura të njerëzimit.

Ai shkroi 227 vepra

Jetët paralele janë biografi të personazheve të mëdhenj grekë dhe romakë dhe Plutarku i shkruan ato duke i çiftuar dhe krahasuar. Ishte një best-seller i kohës. Ata u bënë model i biografisë së shekullit të pesëmbëdhjetë

Shekspiri u bazua në veprën e Plutarkut për Tragjedinë e tij të Antonit dhe Kleopatrës.

Octavio Augusto ishte një mjeshtër i marketingut, i kohës, komunikimit, lajmeve të rreme dhe manipulimit të njerëzve.

Iliada, kanto XXIV, nga Homeri

Ne nuk dimë asgjë për Homerin, as grekët nuk e dinin se kush ishte ai. Ai jetonte në Anadoll, në Turqinë e sotme.

E kompozuar para vitit 700 para Krishtit, është vepra më e vjetër e letërsisë evropiane. Është poema e parë epike e Perëndimit. 16 mijë vargje që rrëfejnë katërmbëdhjetë ditë të luftës që zgjati 10 vjet

Troja në greqisht quhej Ilium.

Të gjithë i njohim Akilin, Hektorin, Patroklin, Elenën, Priamin etj.

Mashtruesi, nga Plautus

Tito Maccio Plauto, lindi në Sarsina rreth vitit 250 p.e.s. Ai është krijuesi i aksionit par excellence dhe autori i madh i komedive të Antikitetit. Shekspiri do të frymëzohet prej tij për komeditë e tij, Calderón de la Barca, Molière

Është frymëzuar nga veprat greke dhe kontribuon në lindjen e komedisë latine. Të gjitha veprat e tij kanë një mësim moral. Ai kritikon mashtruesit, mashtruesit, parazitët e shoqërisë, tutorët, mashtruesit dhe gjithashtu çdo gjë që bie ndesh me detyrat e një qytetari të mirë.

Ekziston një film aktual i Richard Lester-it të quajtur Golfus of Rome bazuar në The Trickster

Antigona, nga Sofokliu

Sofokliu, dramaturg grek i lindur në V para Krishtit. Ai është një nga tre poetët e mëdhenj tragjikë të Athinës së bashku me Eskilin dhe Euripidin.

Mendelssohn në 1841 dhe Carl Orff në 1947 kompozuan operat e tyre për personazhin e Antigonës.

Unë kam një recension për Antigonën, një vepër që e kam lexuar shumë herë.

Tregime të vërteta, nga Luciano

Luciano de Samósata, lindi në Samósata, Siria e sotme, shekulli II pas Krishtit. Ai shkroi Tregime të Vërteta ose Tregime të Vërteta, të cilat, ndryshe nga sa thotë titulli, janë histori të pabesueshme.

Konsiderohet si vepra e parë fantastiko-shkencore e letërsisë universale.

Tregon udhëtimin e parë në Hënë, duke përshkruar selenitët, banorë të Hënës, Selena është perëndia e Hënës në greqisht. Ata arrijnë në Hënë me varkë të tërhequr zvarrë nga një rrjedhë uji. Ata kalojnë nëpër Tokën e të Vdekurve, kalojnë muaj të tërë brenda një balene gjigante, e cila na kujton aventurën e Geppetos dhe ishullin e ëndrrave.

Ai u frymëzua nga Miguel de Cervantes për Kolokiumin e tij të Qenve dhe Francisco de Quevedo për Dreams. Jonathan Swift me Gulliver's Travels.

Mbi miqësinë, nga Ciceroni

Marco Tulio Cicero, lindi në Arpino në vitin 106 para Krishtit.

Vepra kritikon utilitarizmin në miqësi

sine amicita nulla vita est
pa miqësi, jeta është e pavlerë

Fabula, nga Ezopi

Ezopi lindi në fund të shekullit të VII para Krishtit në Greqi. Përmbledhja e parë u bë dyqind vjet pas vdekjes së autorit.

Dihet shumë pak për autorin, por ai ishte shumë i njohur në Athinë. Në agora i kushtuan një statujë të punuar nga skulptori Lysippos

Shkruani fabula. Ato janë një zhanër popullor në kundërshtim me mitin dhe që u transmetuan gojarisht përpara se të përpiloheshin.

Në mesjetë, përralla të njohura si Isopetes (Ezops) u ilustruan.

Fabulat e Jean de la Fontaine në shekullin e XNUMX-të ndjekin modelin e Ezopit.

Poezi, nga Tibullus

Tibullus lindi në vitin 60 para Krishtit në Gabios, në lindje të Romës. një nga poezitë e tij është një manifest kundër luftës.

Një mik i Ovidit dhe Horacit, ai ishte pjesë e rrethit të Mesalës

Shkruan poezi dashurie, bashkë me të lind poezia subjektive e amaros, e quajtur poezi elegjiake.

Poeti i dashurisë dhe i zemërthyerjes, poeti i zhgënjimit dhe pacifisti

Medea nga Euripidi

Euripidi lindi rreth vitit 480 para Krishtit, së bashku me Eskilin dhe Sofokliun, ai është një nga tre dramaturgët e mëdhenj grekë.

Një tragjedi e Medeas, Jasonit, Circes, Qethit, Galuçes

Medea vret fëmijët e saj për t'u hakmarrë ndaj Jasonit.

Metamorfoza, "Pyramus and Thisbe", nga Ovid

Ovidi lindi në Sulmona të Italisë në vitin 43 p.e.s. Poeti, i cili shkroi metamorfozën në vargje, në hekzametra. Ka më shumë se 250 histori mitologjike. Dedali dhe Ikari, Herkuli, Orfeu, Enea etj.

Historia e Piramusit dhe Thisbe në Babiloni, dy të rinj që e duan njëri-tjetrin pavarësisht se familjet e tyre nuk i lejojnë të shohin njëri-tjetrin. Ata ikin, pas një rasti me një luaneshë, Piramus mendon se Thisbe ka vdekur, dhe bën vetëvrasje, por nuk është kështu dhe kur Thisbe sheh Piramusin, edhe ajo vetëvritet.

Mund të themi se Shekspiri u frymëzua nga kjo histori për Romeon dhe Zhuljetën e tij, por mbase do të ishte më e saktë të thuhej se ai e përshtati atë me kohën e tij.

Poezi, nga Safoja

Safo, poete greke e lindur në Lesbos në fund të shekullit të VII para Krishtit

Nëntë muzave klasike që frymëzuan artin dhe dijen, Platoni shtoi një të dhjetën, të vetmen reale, Safo.

Ai shkruan një poezi intime, ku idetë kryesore janë ndjenjat dhe dashuria e tij.

Në shekullin e XNUMX-të, Papa Gregori VII urdhëroi djegien e të gjitha dorëshkrimeve të poetit.

Historitë, Libri I, nga Herodoti

Herodoti lindi në Halicarnassus, Turqi në vitin 480 para Krishtit.

Ai i shkroi tregimet e tij në 9 libra në papirus. Ai ishte mik i Sofokliut dhe Gorgjias. Ai ishte një udhëtar i palodhur dhe Ciceroni e thirri atë historia e babait, babai i historisë. Fjala histori do të thotë hetim dhe verifikim.

Në librin që ia kushtova Klios, muzës së historisë.

Ai flet shumë për Udhëtimet me Herodotin nga gazetari Kapuscinski

Gomari i Artë, fabula e Kupidit dhe Psikës, nga Apuleius

Apuleius lindi në vitin 125 pas Krishtit në Madaura në Afrikën e Veriut. Ai udhëtoi Orientin, Greqinë dhe Italinë për më shumë se 10 vjet

Origjina e romanit tonë picaresk vjen nga Gomari i Artë. Historia e Cupidit dhe Psikës

Apuleius ka ndikuar në një mori autorësh të mëdhenj.

dashuri omnia vincit
dashuria i pushton të gjithë (Virgjili)

Edipi Mbreti, nga Sofokliu

Ne kemi folur tashmë për Sofokliun. Historia klasike e Edipit Rex, rishikuar në blog.

Heroidet e Ovidit

Ne kemi folur tashmë për Ovidin. Një nga të parët që shkruan letra dashurie. Këtu kemi një zhanër epistolar.

Vepra të tjera, si metamorfoza, Amores dhe Arti i të dashuruarit.

Seneka imitoi Ovidin në Tragjeditë e tij

Meditime, nga Marcus Aurelius

Marcus Aurelius lindi në Romë në vitin 121 pas Krishtit.

Ai ishte i fundit nga Pesë Perandorët e Mirë. Ai shkroi Meditime në greqisht pavarësisht se ishte një perandor romak. Është një manual për të qenë të lumtur

Epigramet, nga Marcial

Marcial lindi në Bílbilis, Calatayud në vitin 40 pas Krishtit, poet, ai shkroi 1561 epigrame në 14 libra. Ai është një nga mbrojtësit e parë të pronësisë intelektuale.

Ai është një kronist i kohës, sa përditshmëria e Romës, me zakonet e saj, çfarë bëjnë, hanë, lexojnë etj.

Francisco de Quevedo ishte i përkushtuar ndaj Marcial.

Mbi natyrën e gjërave, Lucretius

Tito Lucrecio Caro, lindi në vitin 96 para Krishtit, besohet se ishte nga Kampania, rajoni i Napolit dhe Pompeit.

De natyra rerum (Për natyrën e gjërave) është i papërfunduar, ka 6 libra dhe 7400 vargje. Në këtë vepër, ai mohon që perënditë të ndërhyjnë në punët e njerëzve. Fati ynë nuk është i përcaktuar dhe ne duhet të jetojmë pa frikë nga asnjë perëndi. Ajo ka thelbin e filozofisë epikuriane. Pengesa më e madhe e lumturisë nuk është dhimbja, pa iluzione, të imagjinosh kënaqësinë e pafund ose dhimbjen e pafund.

Lucretius gjithashtu pohon se koha nuk është e kufizuar, por e pafundme, dhe se grimcat nga të cilat është krijuar universi janë të pathyeshme dhe të pavdekshme.

Lisistrata, nga Aristofani

Aristofani, i lindur rreth vitit 445 para Krishtit në Athinë, është një nga shkrimtarët më të mëdhenj të komedisë.

Lysistrata do të thotë ai që shpërndan ushtrinë. Në shfaqje, Lysistrata i bind gratë që të bëjnë një grevë seksi dhe se asnjë grua nuk fle me burrin e saj derisa të përfundojë lufta. Një vepër me shumë referenca seksuale dhe shumë taco

Prometeu i lidhur me zinxhirë, nga Eskili

Është një trilogji. Prometeu në zinxhirë, Prometeu i liruar dhe Prometeu bartës i zjarrit.

Prometeu është një Titan, i cili ndihmon Zeusin në luftën e tij për pushtet kundër perëndive të Olimpit. Por ai vjedh fshehurazi zjarrin hyjnor dhe ua jep të vdekshmëve. Si ndëshkim, Zeusi e lidh atë në një shkëmb për gjithë përjetësinë dhe çdo ditë një shqiponjë shkon për të ngrënë mëlçinë e tij, e cila rritet përsëri natën.

Prometeu përfaqëson lirinë dhe përparimin e njerëzve, u sjell atyre kulturë dhe njohuri.

Manual, nga Epictetus

Epiktet lindi në vitin 50 pas Krishtit në Hierapolis, Turqi. Ai themeloi akademinë dhe filozofinë e tij, megjithëse mëson më shumë për etikën dhe moralin.

Për të, filozofia duhet të ketë një qëllim praktik. Manual, është një manual vetë-ndihme i shkruar 1800 vjet më parë

Poezi, nga Sulpicia

Poeti romak, vargjet e vetme të shkruara të një gruaje romake të mbijetuar. Janë 6 poezi nga 40 vargje. Vargjet e tij i atribuoheshin një burri.

Kishte disa poetë romakë, të cilët shkruanin në atë kohë. Cornificia, Sulpicia të tjera, Cornelia, Hortensia, Mesia, Carcafania, etj. Edhe pse shumë pak nga veprat e tij ruhen.

Ëndrra e Scipionit nga Ciceroni

Për Ciceronin, ajo që ka vërtet rëndësi kur flitet për shtetin nuk është forma e qeverisjes, por virtyti i njerëzve që qeverisin. Të optimus civisqytetari perfekt.

Ishte vepra kryesore e Juan Luis Vives dhe Mozart i kushtoi një opera në 1772.

palimpsest do të thotë i rishkruar

Kapitulli fillon me një episod nga libri, ku duket se është shkruar nga një i krishterë, sepse flet për shpirtin, selinë e tij qiellore etj. Por në atë kohë nuk kishte të krishterë.

Historia e Romës, libri I nga Titus Livio

Tito Livio është një historian i lindur në vitin 54 para Krishtit në Padova, Itali. Ai është quajtur historiani pa histori.

Ai shkroi Historinë e Romës që nga themelimi i saj (gjendje ab urbea) , në 142 libra. Themelimi ndodh në 753 para Krishtit

Roma është qyteti par excellence, aq sa bekimi papal vazhdon të jetë urbi et orbi, për Romën dhe për pjesën tjetër të botës.

Deri në kulturën e krishterë, data numërohej që nga themelimi i Romës. Një shembull, Jezu Krishti lindi në 753 pas themelimit të Romës

Jo të gjithë librat e plotë janë ruajtur, por ka periodike ato ishin përmbledhje të gjithçkaje, kështu që ne e dimë se për çfarë ishin

Livio habitet për shkaqet e madhështisë së Romës dhe i kërkon ato në moralin e romakëve. Ai vë në dukje me forcë rolin e tmerrshëm të korrupsionit politik në rënien e demokracisë, një korrupsion që lind populizmat që i japin fund.

Në latinisht, lupa do të thotë ujk, por edhe kurvë, kjo është në origjinën e një ujku që ushqen Romulin dhe Remusin, prandaj shtëpitë publike quhen edhe bordello.

Vlerat që Tito Livio pretendon nga themeluesit janë: pietas, virtus, iustitia, clementia, libertas, concordia, moderatio, modestia dhe disiplina.

Flet për rrëmbimin e grave Sabine, një histori që e shohim në filmin klasik Seven Brides for Seven Brothers.

Elegjitë, nga Propertius

Propertius lindi në mesin e shekullit I para Krishtit në Asiz. Ai u bë edhe pjesë e rrethit letrar të Mekenës. Dhe ai ishte një mik i Ovidit.

Shkroi 90 poezi, të shkruara në vargje elegjiake, të përbëra nga hekzametra dhe pentametra.

U bë shumë popullor. Ka vargje nga Propertius në muret e Pompeit.

Poezitë e tij flasin për një dashuri të zjarrtë dhe monogame.

Jeta e Dymbëdhjetë Cezarëve, "Jeta e Jul Cezarit", nga Suetonius

Gayo Suetonio Tranquilo lindi në vitin 69 pas Krishtit. C. Ai kishte një marrëdhënie me Plinin e Vogël dhe punonte si sekretar për Trajanin. Ai ishte gjithashtu si një lloj drejtori i përgjithshëm i bibliotekave perandorake.

12 biografitë variojnë nga Jul Cezari tek Domitiani. Të gjithë ndjekin të njëjtën strukturë: prejardhja familjare, lindja, pamja fizike, karakteri, anekdotat, karriera politike, veprat dhe vdekja.

Ai nuk gjykon siç bëjnë historianët e tjerë, ai thjesht ekspozon atë që ka hetuar. Disa e konsiderojnë atë gazetarin e parë në histori.

Nga historia e Jul Cezarit mund të dallojmë pëlqimin e tij për gratë dhe burrat, dhe të gjitha thashethemet që qarkullonin rreth tij, këngët për tallje kushtuar atij, etj.

Ndërsa reformoi kalendarin në vitin 46 a. C. dhe idetë e marsit që kanë frymëzuar kaq shumë autorë.

Mbi jetën e lumtur, nga Seneka

Në këtë vepër, Seneka e përkufizon lumturinë në mënyra të ndryshme, të cilat nuk përbëhen nga kënaqësia, por nga virtyti.

Pretendon stoicizëm, mirësi dhe bujari.

Alcestis, nga Euripidi

Tregon historinë e Alkestis, një gruaje që sakrifikoi jetën e saj për të shpëtuar Admetusin e saj të dashur, dhe se si Herakliu shkoi në Hades dhe e preu shpinën.

Sakrifica e tij nuk ka qenë e kotë, sepse ai mund edhe vdekjen.

Amores, nga Ovid

Amores është libri 1 i Ovidit me 2418 që mbron dashurinë. Kjo vepër së bashku me Artin e të dashuruarit i kushtoi atij internimin nga perandori August, i cili donte të moralizonte shoqërinë romake.

Ai është poeti dhe modeli i parë modern i gjithë letërsisë evropiane.

Odisea e Homerit

Një nga veprat më të rëndësishme të letërsisë në historinë e njerëzimit, e shkruar në shekullin e shtatë para Krishtit. Quhet kështu, sepse në greqisht Uliksi është Odiseu. Formuar nga 24 këngë dhe 12110 vargje. Të gjithë e dinë historinë.

Uliksi, Telemaku, Penelopa, Polifemosi, Circe, Argos, etj, etj, të gjithë personazhe të mëdhenj që kanë ardhur deri në kohën tonë.

Një nga veprat që ka ndikuar më shumë te autorët e të gjitha moshave.

Ode, nga Horaci

I pesti Horacio Flaco, lindi në Venusia të Italisë në vitin 65 të e.s. C. Poet, i cili ishte pjesë e rrethit letrar të Mekenës.

Ai shkroi edhe Artin Poetik, por dallohen Odet dhe Epidot e tij, ku flet për miqësinë dhe dashurinë, si të jesh një epikurian i mirë për të shijuar jetën.

Poema e tij e njëmbëdhjetë është e njohur botërisht Carpe Diem

Te lexosh

Përzgjedhja e veprave që dua të lexoj nga ato të përmendura nga Emilio del Río.

 • Në paqen mendore të Senekës
 • Mbi qëndrueshmërinë e njeriut të mençur nga Seneka
 • Eneida, libri IV, nga Virgjili
 • Mbi miqësinë, nga Ciceroni
 • Metamorfoza, "Pyramus and Thisbe", nga Ovid
 • Meditime, nga Marcus Aurelius
 • Mbi natyrën e gjërave, Lucretius
 • Lisistrata, nga Aristofani
 • Prometeu i lidhur me zinxhirë, nga Eskili
 • Manual, nga Epictetus
 • Historia e Romës, libri I nga Titus Livio
 • Mbi jetën e lumtur, nga Seneka

Nëse jeni një person i shqetësuar si ne dhe dëshironi të bashkëpunoni në mirëmbajtjen dhe përmirësimin e projektit, mund të bëni një donacion. Të gjitha paratë do të shkojnë për të blerë libra dhe materiale për të eksperimentuar dhe për të bërë mësime

Lini një koment