Nxehtësia e shtëpisë, klima dhe ajri i kondicionuar

Klima, nxehtësia dhe kondicionerët shtëpiak

Ky postim lindi si rezultat i artikullit Shumë nxehtë për të jetuar botuar në National Geographic në korrik 2021 dhe shkruar nga Elizabeth Royte, ku mund të shihni problemet që shkakton nxehtësia e tepërt tek njerëzit dhe trupat e tyre, problemin e rritjes së temperaturave në Tokë dhe teknologjinë e ajrit të kondicionuar dhe si ta përmirësoni atë.

Ka një problem serioz. Për të luftuar temperaturat e larta dhe efektet e tyre ne kemi nevojë për ftohje. Por konsumon një sasi të madhe të energjisë elektrike dhe gjithnjë e më shumë njerëz, veçanërisht në zonat e varfra, do të kenë nevojë për të.

Siç e shihni në pjesën e problemit, të dhënat janë monstruoze. Tashmë ka nisma për të gjetur mënyra të reja për të ftohur dhe përmirësuar efikasitetin e pajisjeve në dispozicion. Nëse jeni duke kërkuar një projekt të ri për t’iu përkushtuar, ky mund të ndihmojë shumë njerëz.

Një temë e ngjashme e diskutuar në Ikkaro ishte ndërtimi i një frigorifer që punon pa energji elektrike.

Ndryshimi i klimës është një fakt. Ne fillojmë të shohim efektet e tij. Ne fillojmë të dimë se çfarë do të vijë. Sa herë vërejmë fenomene më ekstreme, por pa dyshim ajo që vërejmë më shumë është rritja e temperaturës.

Zgjidhja është e ndërlikuar dhe jashtë mundësive të njerëzve të zakonshëm. Por ndoshta ata prej nesh që duan të "kallajxhin", DIY, shpikësit, krijuesit, hakerat (secili që përfshihet ku të duan), ne mund të përmirësojmë diçka rreth nesh me idetë, inovacionet dhe modifikimet tona.

Ky artikull do të përqëndrohet në klima dhe ajri i kondicionuar në shtëpi. Shpresoj të vazhdoj serinë me një tjetër mbi klimën dhe arkitekturën dhe arkitekturën adaptive dhe ndoshta disa speciale mbi ndryshimet klimatike, me shumë informacion dhe të dhëna që po mbledh.

Kondicionimi i brendshëm

Laboratori i Ndikimit në Klimë (një konsorcium i klimatologëve) parashikon që deri në vitin 2099 zhvillimi ekonomik do të ketë përgjithësuar përdorimin e ajrit të kondicionuar. Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë pret që numri i kondicionerëve në shtëpi të rritet nga 1.600 miliardë sot në 5.600 miliardë deri në mesin e këtij shekulli.

operacion

Ai pompon një ftohës të lëngshëm përmes një spirale avullimi brenda aparatit të ndërtesës. Ndërsa bëhet gaz brenda spirales, thith nxehtësinë dhe lagështinë nga ajri. Jashtë, një kompresor, kondensator dhe ventilator e kthejnë gazin përsëri në të lëngshëm, duke lëshuar nxehtësinë dhe ujin e kondensuar.

problemet

 • Hidrofluorokarbonet që zakonisht përdoren si ftohës janë vetë gazrat serë.
 • Kondicionerët konvencional nuk heqin nxehtësinë, ata e nxjerrin atë vetëm nga jashtë.
 • Ata konsumojnë sasi të mëdha të energjisë elektrike: rreth 8,5% të konsumit të përgjithshëm botëror. Pjesa më e madhe e asaj energjie vazhdon të gjenerohet nga djegia e lëndëve djegëse fosile.
 • Në vitin 2016, ajri i kondicionuar emetoi 1.130 milion ton CO2 dhe pritet që deri në vitin 2050 të jetë dyfish.

Risi

 • Ftohje në gjendje të ngurtë (ideale për aplikime shumë të lokalizuara siç është ftohja e një kanaçe sode.
 • Ftohje rrezatuese: Panele të veshura me nanomateriale që largojnë nxehtësinë diellore dhe e rrezatojnë atë përsëri në hapësirë ​​në një gjatësi vale infra të kuqe që kalon nëpër atmosferë.
 • Ftohja e kondensatorëve me ujë në vend të ajrit.
 • Tub i Ftohtë nga Forrest Meggers. Nuk e freskon ajrin në dhomë. Ftoh njerëzit duke thithur nxehtësinë e rrezatuar nga lëkura e tyre me panele muri të tubave të ujit.

Niveli sociologjik

Sa më të varfër të jenë, aq më pak të përgatitur janë për të luftuar vapën. Vështirësi më e madhe e qasjes në ajër të kondicionuar dhe zona të gjelbra.

Shtëpi më pak të izoluara, të vjetra dhe ku shumë njerëz jetojnë së bashku. Nuk ka pemë apo zona të gjelbra në lagjet e tyre dhe e gjithë nxehtësia rrezaton nga asfalti dhe trotuari.

Disa shënime dhe fakte rreth temperaturës dhe qenies njerëzore

Vera 2003. Vala e madhe e nxehtësisë. Në Francë 15.000 vdekje, Italia 20.000 dhe në të gjithë kontinentin Evropian 70.000. Ishte vera më e nxehtë në Evropë në 500 vjet.

Zgjidhja është të zvogëlojmë në mënyrë drastike emetimet tona në serra.

Në vitin 2100, numri i vdekjeve të lidhura me nxehtësinë mund të kalojë 100 mijë në SHBA, sipas National Geographic (nuk e di se cili është burimi)

Efekti i nxehtësisë ekstreme:

 • Incidencë më e lartë e lindjeve të parakohshme
 • pesha e ulët e lindjes dhe lindja e vdekur
 • ndikon në gjendjen shpirtërore, sjelljen dhe shëndetin mendor

Moti më i ngrohtë nënkupton një rritje të dhunës në të gjitha shtresat shoqërore.

Gjatë 10.000 viteve të fundit temperatura mesatare vjetore ka qenë 12,8ºC (as unë nuk e di se nga vijnë këto të dhëna. I jap besueshmëri se vjen nga artikulli i revistës)

Temperatura e lagur e llambës: Measureshtë një masë e kombinuar e temperaturës dhe lagështisë që merr parasysh efektin ftohës të avullimit. Kur është më e madhe se 35ºC, dikush vdes pas disa orësh ekspozimi.

Në të ardhmen do të ketë disa opsione, të emigroni ose të qëndroni dhe të përshtateni.

Në Phoenix (Arizona) 37,8ºC tejkalohet më shumë se 110 ditë në vit.

Strehimore termike (biblioteka, shkolla, qendra të larta dhe ndërtesa të tjera me frigorifer)

Arkitekturë e përshtatur me klimën.

Lini një koment