Etika Kozmopolitane nga Adela Cortina

Një bast për arsyeshmërinë në kohë pandemie.

Thashë se nuk do të lexoja më asnjë libër apo ese në sfondin e pandemisë. Pas zhgënjimit të Pandemia e Zizek, e hoqa jashtë Innerariteti Pandemokraci dhe unë kisha mbushur tashmë dozën time të eseve pandemike.

Më pas erdha në bibliotekë dhe pashë vëllimin Ethics cosmopolita dhe unë nga Adela Cortina lexova gjithçka që gjej. Gjithmonë interesante. Në blog kam lënë shqyrtimin e Për çfarë është mirë etika? dhe kam në pritje librin e tij më të njohur Aporofobia, refuzimi i të varfërve.

Vazhdoni të lexoni

Konti i Monte Kristos

Përmbledhje, rishikim dhe shënime të Konti i Monte Kristo nga Alexander Dumas

Konti i Monte Kristos nga Alexander Dumas (babai) Theshtë romani që kam lexuar më së shumti. Kjo është hera e pestë në 30 vjet dhe çdo herë më lë një shije të ndryshme në gojën time, me të cilën kuptoj se si po ndryshoj dhe si ndryshon personaliteti dhe mënyra ime e të menduarit.

Editionshtë një botim i vitit 1968, trashëgimi familjare. Unë e kam lexuar gjithmonë këtë vëllim, atë me fotot, që i vogël, dhe përveç historisë më pëlqen të lexoj këtë botim të veçantë që më kujton të gjitha kohët që e kam lexuar. Eshte Botimet Rodegar me përkthim nga Javier Costa Clavell dhe kopertinë nga Barrera Soligro

I vendosur në shekullin XIX, romani fillon në 1815. Nëse nuk e dini, është historia e një hakmarrjeje. HAKMARRJA. Një nga klasikët e mëdhenj të letërsisë botërore.

Vazhdoni të lexoni

Mali mesdhetar. Një udhëzues për natyralistët

Mali mesdhetar. Një udhëzues për natyralistët

Libër zbulimi i Julián Simón López-Villalta de la Tundra editoriale. Një çudi e vogël që më ka bërë të ndryshoj vizionin tim në shumë pika.

Në libër ai shqyrton të gjitha ekologjia e pyllit mesdhetar. Duke kaluar historinë e Mesdheut, habitateve dhe biodiversitetit të saj, ku na tregon për pemët, kaçubat, barishtet, mishngrënësit, granivorët, barngrënësit, pjalmuesit, parazitoidët, insektivuesit, dekompozuesit, pastruesit.

Një seksion i dedikuar mbijetesës (thatësira, zjarre, ngrica, etj.) Dhe një tjetër për marrëdhëniet midis specieve (grabitqarët dhe pre, parazitët, konkurrenca, reciprokizmi dhe simbioza dhe darkat dhe qiramarrësit)

Siç mund ta shihni, është një vështrim i plotë i specieve bimore dhe shtazore dhe marrëdhëniet midis tyre dhe habitatit ku ata jetojnë. Të gjitha të shpjeguara dhe të integruara në mënyrë të përsosur, duke dhënë një përmbledhje të mënyrës se si punon ekosistemi, pse është kaq i veçantë dhe pse përmban kaq shumë biodiversitet.

Vazhdoni të lexoni

Çështje Arti nga Neil Gaiman

Arti ka rëndësi, sepse imagjinata mund ta ndryshojë botën

Arti ka rëndësi. Sepse imagjinata mund ta ndryshojë botën.

Ajo është rreth tekste të shkruara nga Neil Gaiman ndër vite dhe të ilustruara nga Chris Ridell për këtë vëllim. E pashë librin në bibliotekë dhe nuk hezitova ta marr. Unë tashmë e njoh Neil Gaiman për të Coraline, për Libri i varrezave dhe shumë gjëra të tjera që kam në listë, por që nuk i kam lexuar akoma (Gods amerikane, Mashtrues, Stardust, tuaj Mitet nordike, etj) Chris Ridell nuk e dija. Përkthimi është kryer nga Montserrat Meneses Vilar.

Gjithmonë më pëlqen të lexoj zhanre të tjera të autorëve që më interesojnë, veçanërisht kur ato janë ese, konferenca dhe mendime që kanë për jetën dhe letërsinë.

Vazhdoni të lexoni

V për Vendetta nga Alan Moore dhe David Lloyd

V për Vendetta nga Alan moore dhe david LLoyd

Duke kërkuar në faqen e internetit të bibliotekës së qytetit tim që gjeta V për Vendetta nga Alan Moore dhe David Lloyd. Kam dëgjuar për këtë roman grafik si një vepër kulti dhe me të vërtetë dëshiroja ta lexoja.

Sigurisht, ka shumë më shumë informacion sesa në film dhe gjithçka ka kuptim. Këtu zbulojmë se nga vjen V me maskën e tij Guy Fawkes, pelerinën dhe kapelën e tij. Ne e kuptojmë më mirë kontekstin dhe pse ndodh hakmarrja.

Vazhdoni të lexoni

Orët Clepsydras dhe Muslimane nga Antonio Fernández-Puertas

Kjo është një monografi mbi orët e orës, orët myslimane dhe horologjitë e tjera shkruar nga Antonio Fernández-Puertas i cili është Profesor i Historisë së Artit Mysliman në Universitetin e Granadës. Ai i përket Organit Superior Fakultativ të Muzeve dhe ka qenë drejtor i Muzeut Kombëtar të Artit Hispaniko-Mysliman në Alhambra.

Nuk është një lexim për të gjithë, por nëse doni të hyni në këtë botë me orë uji, automatikë, horologji, etj. Do ta pëlqeni atë. Përveç përshkrimit të një numri të madh veglash dhe thënies se ku dhe kur ato janë referuar, ne kemi hyrë në perandorinë Bizantine për të parë pak nga shkëlqimi i saj dhe mrekullitë që ato duhet të kenë.

Sidomos pasi nuk ka shumë informacion në dispozicion në internet në lidhje me Clepsydras dhe ato që ekzistojnë nuk mund t'i shoh plotësisht.

Vazhdoni të lexoni

Një gjeolog në ankth nga Nahúm Méndez

Një gjeolog në ankth nga Nahúm Méndez

Ese e vogël e popullarizimit për të na njohur me botën e mrekullueshme të gjeologjisë. Ideale për të gjithë ata që duan të fillojnë dhe të zbulojnë se çfarë bën kjo shkencë.

Një gjeolog në ankth. Një udhëtim nëpër kohë dhe në thellësitë e Tokës

Autori është Nahúm Méndez, gjeolog dhe autor i blogut të Një gjeolog në ankth. Unë e kam ndjekur atë për një kohë të gjatë në Twitter @geologo

Më pëlqente shumë, por do të kisha dashur që ai të futet më shumë në gjeologjinë e fushës. Unë shpresoj se do të ketë një vëllim të dytë që tashmë hyn në temën e llojeve të formacioneve, shkëmbinjve, mineraleve, etj. Një dokument që ndihmon një natyralist të dalë në terren dhe të kuptojë se çfarë llojesh formacionesh po sheh dhe pse janë formuar.

Vazhdoni të lexoni

Një ide e caktuar e botës nga Alessandro Baricco

Rishikimi dhe shënimet e A Ide të caktuar të Botës nga Alessandro Baricco

unë lexoj Seda y Tokat e kristalta nga Alessandro Baricco shumë vite më parë. Të parën e kam rilexuar shumë herë, të dytën më ka humbur në kujtesë, por e vlerësoj shumë këtë autor. Kështu që kur pashë këtë libër vlerësimi në bibliotekë nuk e mendova. Më pëlqen të shoh se çfarë lexojnë njerëzit që lexoj :)

Një ide e caktuar për botën është një libër me përmbledhje librash. Jo nga librat që ju pëlqejnë më shumë, por nga librat që ju kanë pëlqyer në një periudhë afërsisht 1 vjeçare. midis 2011 dhe 2012.

Janë 50 libra, secili me një përmbledhje prej rreth 3 faqesh, ku ai na tregon përshtypjet e tij, komplotin ose një histori në lidhje me librin. Shtë një libër me libra, një zhanër në të cilin mund ta përfshijmë 84, Rruga Charing Cross.

Të gjitha të shkruara dhe të treguara në një mënyrë vërtet delikate.

Vazhdoni të lexoni

Pandemokraci nga Daniel Innerarity

Pandemokracia dhe një filozofi e krizës së Coronavius ​​nga Daniel Innenarity

Unë kam ndjekur për një kohë të gjatë Daniel Innerarity në Twitter dhe është gjithmonë kënaqësi të lexosh reflektimet e tua. Pra, pavarësisht se nuk dëshiroja të lexoja më shumë ese mbi pandeminë pas fiaskos së Covid-19 nga Zizek. Unë kam guxuar me Pandemokracia. një filozofi e krizës së koronavirusit y Me pelqeu shume.

E para. Apprecshtë vlerësuar që eseja është e strukturuar mirë, që ka një kontekst të qartë dhe argumenton idetë, se ka një fije të përbashkët në të gjithë esenë dhe se ato nuk janë ide të lira pelegrinësh. Gjithçka që Zizek nuk bëri.

Shtë një ese e përballueshme dhe e lehtë për t’u lexuar. Mos kini frikë ta lexoni nëse nuk jeni mësuar me këtë zhanër dhe mos u frikësoni nga prologu i Meritxell Batet i cili është më kompleks për tu ndjekur sesa teksti i Innerarity.

Vazhdoni të lexoni

Shkretëtira e Tatarëve nga Dino Buzzati

Rishikim, argumente dhe kuriozitete të Shkretëtirës së Tartarëve nga Dino Buzzati

E nxora këtë libër nga biblioteka, sepse kolegu im më kishte rekomanduar. Ne tashmë po njohim shijet tona dhe kur ai më rekomandon diçka, ai zakonisht ka të drejtë. Shkretëtira e Tartarëve është kryevepra ose magnum opus nga Dino Buzzati. Në këtë botim të Alianza Editor përkthimi është nga Esther Benítez.

Me përkthimin e parë spanjisht në Gadir Editor në 1985 erdhi një parathënie nga Borges. Le të shohim nëse mund ta gjej botimin ose prologun dhe mund ta lexoj që nuk erdhi me atë të Alianza editorial.

Argument

Toger Giovanni Drogo është caktuar në Kalanë Bastiani, një fortesë kufitare, e cila kufizohet me shkretëtirën ku ata duhet të mbrojnë vendin nga një pushtim, atë të Tartarëve që nuk mbërrin kurrë.

Vazhdoni të lexoni