Vlera e demokracisë

Libri: Vlera e Demokracisë nga Amartya Sen

Në këtë ese flet Amartya Sen, Laureati i Nobelit në ekonomi në 1998 rëndësia e demokracisë, vlera e saj dhe na tregon në lidhje me mite të ndryshme të rreme që lindin në lidhje me perëndimin dhe globalizimin.

Eseja e redaktuar nga shtëpia botuese El viejo topo dhe me një përkthim nga Javier Lomelí Ponce, na bën të reflektojmë mbi pasojat e demokracisë dhe çfarë do të thotë për një vend të vendosë këtë sistem.

Libri është i ndarë në tre pjesë:

  1. Demokracia dhe rrënjët e saj globale.
  2. Demokracia si një vlerë universale.
  3. Gjykimet mbi globalizimin.

Vazhdoni të lexoni

Një botë blu. Rrjedha e oqeaneve, e ardhmja e Tokës

Rishikimi dhe shënimet e një bote blu, rrjedha e oqeaneve

Në këtë ese të mrekullueshme, por tmerruese dhe pikëlluese, Sylvia A. Earle hedh një vështrim prapa në oqean dhe sesi njerëzit e kanë shkatërruar atë. Ai gjithashtu lidh ndikimin e oqeanit në jetën tonë dhe na tregon rëndësinë e ruajtjes së tij si një kusht i domosdoshëm për shpëtimin tonë. Libri siç them unë të bën të kuptosh se kemi humbur. Ne kemi varfëruar oqeanin dhe burimet e tij. Ne e kemi ndotur dhe shkatërruar atë në nivele të padyshimta dhe pasojat nuk do të jenë të këndshme.

Jemi plotësisht hype të problemit të abuzimit të plastikës. Në të gjitha orët, gazetat dhe mediat na tregojnë se çfarë ndotin plastikat, problemin serioz mjedisor dhe ekologjik që përfshin dhe ato na tregojnë zgjidhje të mundshme, teknologji ose shpikje për të mbledhur plastikë. Dhe keni të drejtë, por ky është vetëm një nga shumë problemet mjedisore që ne po i injorojmë. Ne po vrasim oqeanin dhe për këtë arsye planetin tonë.

Oqeani është madhësia e harruar e natyrës pavarësisht nga rëndësia e tij.

[theksuar] Për të blerë Një botë blu. Rrjedha e oqeaneve, e ardhmja e Tokës[/ theksuar]

Vazhdoni të lexoni

20.000 liga të udhëtimeve nënujore

njëzet mijë liga nëndetëse udhëtimi nga jules verne ilustruar nga Comotto dhe redaktuar nga Nórdica

E pranoj, nuk kisha lexuar kurrë 20.000 Liga Nën Det, është një nga ata libra që nguliten gjithmonë në radhë, një nga të përjetshmit në pritje, së bashku me shumë të tjerë nga Jules Verne. Funnyshtë qesharake, por kur isha i vogël ata kurrë nuk më tërhoqën vëmendjen dhe shikimin, unë kam lexuar gjëra të çuditshme. Por kur pashë ebook-un që ofrohej nga shtëpia botuese Nordic, nuk e mendova.

Zgjedhja e botimit të librit

Kështu që këtu jam në krah me libri im elektronik ilustruar nga Agustín Comotto dhe përkthyer nga Íñigo Jáuregui dhe nga ana tjetër me një libër fizik, nga përmbledhja "Las Grandes Novelas de Aventuras" nga Ediciones Orbis në 1984 dhe përkthyer nga Manuel Valvé.

Vendimi dukej i vështirë, por pasi lexova dhe krahasova disa fragmente, përkthimi i Iñigo Jáuregui më bindi më shumë. Një gjuhë shumë më e afërt, shumë më aktuale, ndërsa me librin tim të vjetër lexoheshin gjëra si fjalia e tij e parë

Viti 1866 u shënua nga një ngjarje e çuditshme

Dhe është e mundur që botimi im i vjetër përshtatet më shumë në një përkthim fjalë për fjalë të veprës, por mua më pëlqeu vërtet botimi nordik, i cili nga rruga, nëse dëshironi, mundeni blej në amazon.

Ne flasim gjithmonë për autorin, por sa pak rëndësi u kushtojmë përkthyesve kur ai me të vërtetë është një faktor kryesor.

Vazhdoni të lexoni

Trishtimi dhe histori të tjera nga Anton Chekhov

Trishtimi dhe përrallat e tjera të Chekhov. Një përmbledhje e shkëlqyeshme

Ky botim përbëhet nga një përzgjedhje prej 12 historish mbresëlënëse, të cilat na tregojnë arsyen Çehov është tregimtar i pazakontë.

E vërteta është se unë gjithmonë kisha dëgjuar për të dhe bleva një përmbledhje të vogël, por nuk e di nëse për shkak të përzgjedhjes së tregimeve, përkthimit apo sepse nuk i kushtova vëmendjen e duhur, nuk munda ta gjej atë cilësi që ata duhej të kishin.

Por tregimet në këtë vëllim përkthyer nga N. Tasín Ata janë mbresëlënës. Çehov portretizon emocione, shpirtra të njerëzve, emocione të tyre. Pavarësisht se jemi vendosur në një vend tjetër, dhe në një kohë tjetër ne e njohim atë zili, atë pesimizëm, atë shqetësim, mirësinë përreth nesh. Njerëzit mbeten të njëjtë.

Unë ju lë shumë citate dhe pak mendim, sepse asgjë që ju them nuk mund të krahasohet me disa rreshta nga Chekhov.

Vazhdoni të lexoni

Manifesti kundër vdekjes së shpirtit

Tekste të manifestit kundër vdekjes së shpirtit

Varlvaro Mutis, Fernando Sánchez Dragó, Albert Boadella, Eugenio Trías, Jean Vaudrillard, Alain de Benoist, Abel Posse, José Javier Esparza dhe Jesús Laínz, Kostas Mavakris janë autorët e eseve që gjejmë në Manifesti kundër vdekjes së shpirtit me redaktimi nga Javier Ruíz Portella.

Ndër të gjitha tekstet që nxjerr në pah Borgjezi: Paradigma e Njeriut Modern nga Alain de Benoist dhe përkthyer nga vetë Portella.

Borgjezia duket se sot i përgjigjet një mentaliteti që ka pushtuar gjithçka

Rritja e borgjezia fillon në Francë në shekullin e XNUMX-të, me lëvizjen komunale. Komunat, grupet e borgjezisë që nuk janë as fisnikë dhe as skllevër, janë njerëz të lirë, të cilët të pakënaqur me aristokracinë, njohin mbretin dhe injorojnë zotërinë, duke kërkuar letra nga borgjezia për t'u çliruar nga detyrimet. Monarkia përballë zotërve feudalë mbështet lëvizjen dhe krijon borgjezinë e mbretit.

Borgjezët marrin ekskluzivitet biznesi dhe profesional dhe shteti shpreson që borgjezia ta financojë atë për të shkatërruar çifligjet. gjatë luftës 100 vjeçare i gjithë procesi përshpejtohet. Zotërve feudalë u duhet të shesin tokën e tyre dhe përfitimet e borgjezisë. Krijohet një sektor i ri ekonomik i çliruar nga feja dhe politika që do të evoluojë drejt kapitalizmit.

Vazhdoni të lexoni

John Williams Stoner

Stoner, libri nga John Williams

Stoner është një njeri normal. Libri flet për një jetë normale, me veçoritë e saj, si të gjitha, gëzimet dhe hidhërimet e saj. Një libër pa tronditje, apo adrenalinë, pa veprime të shpejta apo një fund befasues. ne vetëm e dimë Jeta e plotë e Stoner. I ngadaltë, i ngadaltë dhe megjithatë libri më dukej i shkëlqyeshëm.

Unë e kam dashur librin John Williams. Nuk është një thriller, as një libër aventureske, as fantashkencë, as nuk ka kthesa spektakolare ose siç thashë një fund të papritur.

E megjithatë ... arrin të përçojë emocione në një mënyrë të habitshme. Edhe përkundër që janë nga një epokë tjetër.

Vazhdoni të lexoni

Kali i çmendur dhe tufa

Kal i çmendur indian Sioux që mundi gjeneralin Custer

Kali i çmendur dhe tufa: Jeta paralele e dy luftëtarëve amerikanë nga Stephen E. Ambrose dhe përkthyer nga Josefina de Diego (blej këtu)

La historia e fushave është historia e mosmarrëveshjes midis burrit të bardhë dhe indianit "të egër". Autori Stephen E. Ambrose është historiani i madh i Amerikës së shekullit të XNUMX-të. Ai udhëtoi në vend për 4 vjet duke mbledhur informacione për të shkruar librin.

Ndarësi i temës së artikullit

Unë gjithmonë e kam dashur epokën e Perëndimit të Egër. Amerika e Veriut në shekullin e 2-të, indianë, kaubojs dhe ushtri. Prisja të gjeja biografinë e XNUMX personazheve shumë të rëndësishëm që bashkëjetuan në kohë dhe vend. Dhe unë kam gjetur një punë jashtëzakonisht e dokumentuar mbi jetën dhe zakonet e indianëve të rrafshët, nga Amerika dhe 2 nga personazhet e saj kryesorë që përkuan fizikisht vetëm 2 herë megjithëse ata gjithmonë kanë luftuar.

Vazhdoni të lexoni

Për çfarë është mirë etika?

Për çfarë është vërtet e mirë etika e Adela Cortina, një ese e shkëlqyeshme për të filluar në etikë

Që prej shumë vitesh si adoleshent më rekomandonin Etika për Amadorin nga Fernando Savater, Kam njëfarë dobësie për librat që flasin për etikën. Dilemat e jetës së përditshme me të cilat shpesh përballemi më duken jashtëzakonisht shqetësuese.

Në këtë vëllim (bleje), libri fokusohet në shpjegimin se çfarë është etika, zbatimet e saj në jetën e përditshme dhe veçanërisht kërkimi i lumturisë.

Adela Cortina është profesoreshë e etikës dhe filozofisë politike në Universitetin e Valencias dhe anëtar i Akademisë Mbretërore të Shkencave Morale dhe Politike. Dhe ky libër është i domosdoshëm.

Përpjekja për të siguruar një minimum drejtësie për të gjithë është një kusht thelbësor që një shoqëri të funksionojë në mënyrë demokratike, qytetarëve nuk mund t'u kërkohet të interesohen në debatin publik, në pjesëmarrjen e publikut, nëse shoqëria e tyre as nuk kujdeset t'u sigurojë atyre minimumin e duhur për të jeto me dinjitet. Ky është një buxhet bazë që nuk mund të dorëzohet më në shqyrtim, ajo që duhet të diskutohet është se si të plotësojmë atë minimum të arsyeshëm, duke marrë parasysh mjetet në dispozicion.

Duke reflektuar të gjitha reflektimet, të gjitha këndvështrimet që ngre libri dhe të gjitha konceptet për të cilat flitet është e pamundur. Si dhe përmirësimin e komenteve dhe shpjegimeve që tregohen në të. Më duhet t'i jap 2 ose 3 lexime të tjera, të reflektoj dhe zgjidh shumë koncepte dhe ide dhe të konsideroj atë që thotë ai. Tani për tani do t'ju lë citate interesante nga libri dhe skica kryesore e tij, filli i përbashkët që do të na bëjë të reflektojmë.

Ju gjithashtu do të pëlqeni nga i njëjti autor Etika kozmopolitane.

Vazhdoni të lexoni

Filozofia e Aristotelit është shumë më aktuale sesa mendojmë

"Kopjo

Kam lexuar në një ese të Pshilozofi Tani (Filozofia e Aristotelit për Barazinë, Paqen dhe Demokracinë) shkathtësia e fushave të trajtuara nga Aristoteli dhe vlefshmeria e tij sot.

Artikulli është një version i shkurtuar i fjalimit përurues si profesor i Matt Qvortrup, Profesor i Shkencave Politike në Universitetin Coventry.

Aristoteli ishte themeluesi i Liceut, dishepull i Platonit dhe mësues i Aleksandrit të Madh (i Madh), një nga pushtuesit më të mëdhenj në historinë e njerëzimit. Ai komentoi se:

Vazhdoni të lexoni

Chakoka Anico

 

Titullohet Chakoka Anico - Një udhëtim «i pamundur» në kombin Kikapú dhe është një libër nga Santiago Tejedor. Gjithçka për amerikanët vendas më pëlqen shumë, kështu që kur e pashë atë në Revistën 5W Ata e rekomanduan atë, unë nuk hezitova blej per mua.

Për dashamirët e kulturës autoktone, kjo broshurë është një kënaqësi. Gazetari Santiago Tejedor udhëton në rezervatin Nacimiento (Coahuila, Meksikë) dhe takon udhëheqësin shpirtëror të popullit Kikapú, Chakoka Anico. As ne nuk e njihnim, por në këtë punë zbuluam se ishte njeriu ai që bëri që Subcomandante Marcos të hiqte maskën e tij të skive.

Dhe këtu libralidhës i tij

Vazhdoni të lexoni