Pandemi. COVID-19 trondit botën

Pandemi. COVID-19 trondit botën e Slavoj Zizek

Këtë ese e bleva dhe lexova kur u botua në maj, pothuajse në fillim të pandemisë. Unë me të vërtetë doja të lexoja Zizek por mendoj se kam bërë librin e gabuar për t'iu afruar më shumë. Të paktën shpresoj se ishte libri dhe jo autori.

Intuita ime më tha se Nuk ishte ide e mirë të lexonit një libër rreth COVID-19 dhe pandemisë në fillim të tij. Ai kishte të gjitha shënjestrat e të qenit mbledhës parash. Por nga ana tjetër mendova se duke qenë nga një filozof i njohur do të doja të merrja diçka cilësore. Unë ende mendoj se ishte e mundur të krijohej një gjykim i mirë edhe në ditët e para të pandemisë. Edhe pse nuk bazohet në atë që kishte ndodhur, po duke analizuar skenarë të ndryshëm, katastrofa të së kaluarës, etj.

Realiteti është se libri ka qenë një zhgënjim i madh që Unë nuk rekomandoj askënd. Pothuajse një shaka.

Ishte si të lexoja Twitter. Një libër i lehtë, kam lexuar të gjitha batutat që u shfaqën në Twitter dhe me pak argumente më shumë sesa në rrjetin social. Në të vërtetë, nga idetë e pakta që ai lë, asnjëra nuk argumentohet, ai thjesht i hedh ato. Komente të bazuara në të dhëna të pasakta, pa fije, pa ndonjë objektiv të qartë.

Alsoshtë gjithashtu e vërtetë që ajo erdhi nga leximi Liria e Ludovico Geymonat dhe ndryshimi është i thellë. Në librin e Geymonat ju shihni rendin, strukturën, argumentet dhe një objektiv të qartë të asaj që ai dëshiron të demonstrojë ose arsyetojë.

Për të marrë diçka pozitive ju rekomandoj cili është qëllimi i etikës?

Justshtë thjesht një grip

Ka koncepte, të cilat ai i përmend në libër se tani do të ishte e pakuptimtë t'i thuash ato si "është thjesht një grip". Këto janë gjëra që ndoshta në fillim të pandemisë mund të mendohet se janë rasti. Por kjo është qasja e gabuar për të provuar të analizojmë një pandemi me të dhëna që nga fillimi i pandemisë, sesa të përpiqemi të analizojmë probleme etike ose filozofike në lidhje me pandemitë dhe katastrofat e mëdha.

Hakmarrja e natyrës

Mesazhi i një natyre hakmarrëse, sikur të ishte një zot i drejtë, është shumë modë kohët e fundit. Ai ndryshim i zotit nga natyra. Dhe megjithëse është e vërtetë që kjo lloj pandemie favorizohet nga ndërhyrja e madhe mjedisore e njerëzve, sëmundja është rezultat i rastësisë, aksidentit ose çeljes së portokallit. Nuk është një veprim i paramenduar i natyrës për të rivendosur ekuilibrin dhe shëruar planetin Tokë.

Ndoshta kjo është gjëja më shqetësuese që mund të mësojmë nga epidemia aktuale virale: kur natyra na sulmon me një virus, e bën këtë për të kthyer mesazhin tonë. Dhe mesazhi është: atë që më ke bërë mua, unë e bëj ty.

Ndalem së foluri për gjithçka që nuk më pëlqen dhe lë si gjithmonë shënime që më kanë tërhequr vëmendjen ose që dua të hetoj diçka.

Shënime interesante

Memes

Çfarë kuptoni me këto meme?

Richard Dawkins ka pohuar se memet janë "viruse të mendjes", subjekte parazitare që "kolonizojnë" mendjen njerëzore, duke e përdorur atë si një mjet për të shumëzuar, një ide që buron nga as më shumë e as më pak se Lev Tolstoy.

Etika sociale dhe kujdesi për të moshuarit dhe të paaftët

Me pak fjalë, mesazhi i tij i vërtetë është që ne duhet të zvogëlojmë shtyllat e etikës sonë shoqërore: kujdesin për të moshuarit dhe të dobëtit. Italia tashmë ka njoftuar se nëse gjërat përkeqësohen, ata mbi tetëdhjetë vjeç ose që vuajnë nga sëmundje të rënda para-ekzistuese do të lihen të përballojnë vetë. Ne duhet të kuptojmë se pranimi i logjikës së "mbijetesës së më të fortit" shkel edhe parimin themelor të etikës ushtarake, e cila na tregon se pas betejës, së pari duhet të kujdesemi për ata që janë plagosur rëndë, edhe kur shanset për t'i shpëtuar ata janë minimale. Për të shmangur çdo keqkuptim, unë dua të deklaroj se jam plotësisht realist: ne duhet të përgatisim ilaçe në mënyrë që ata që janë të sëmurë me vdekje të vdesin pa dhimbje, për t'i shpëtuar atyre vuajtje të panevojshme. Por parimi ynë i parë duhet të jetë jo të ekonomizojmë, por t'u japim ndihmë të pakushtëzuar, pavarësisht shpenzimeve, atyre që kanë nevojë për të, për t'u dhënë atyre mundësi të mbijetojnë.

Përgjegjësia personale dhe institucionale

Ditët e fundit, ne kemi dëgjuar vazhdimisht se secili prej nesh është personalisht përgjegjës dhe duhet të ndjekë rregullat e reja. Në media gjejmë histori të bollshme të njerëzve që nuk janë sjellë mirë ... Problemi me këtë është i njëjtë sikurse me gazetarinë që adreson krizën mjedisore: media nënvizon tepër mbi përgjegjësinë tonë personale, duke kërkuar që t'i kushtojmë më shumë vëmendje riciklimit dhe çështjeve të tjera të sjellje.

Chascarrillo mbi Trump dhe socializmin

Siç shkon duke thënë: në një krizë ne të gjithë jemi socialistë. Edhe Trump tani po konsideron një formë të Të Ardhurave Themelore Universale: një çek për $ 1000 për çdo qytetar të rritur. Triliona dollarë do të shpenzohen duke shkelur të gjitha rregullat konvencionale të tregut.

Në mesazhin e braktisjes së të moshuarve në Amerikë

E vetmja herë në vitet e fundit që ndodhi diçka e ngjashme ishte, për dijeninë time, në vitet e fundit të qeverisë së Çausheskut në Rumani, kur spitalet thjesht nuk pranuan pranimin e pensionistëve, pavarësisht statusit të tyre, sepse ata nuk konsideroheshin pa dobi për shoqërinë. Mesazhi i këtyre shpalljeve është i qartë: zgjedhja është midis një numri thelbësor, megjithëse të pallogaritshëm, të jetës njerëzore dhe "mënyrës së jetës" amerikane (dmth. Kapitaliste). Në këto zgjedhje, jetët njerëzore humbin. Por a është kjo zgjedhja e vetme?

Momenti apolitik

Pozicioni i atyre që e shohin krizën si një moment apolitik në të cilin pushteti shtetëror duhet të bëjë detyrën e tij dhe ne ndjekim udhëzimet e tij me shpresën se një lloj normaliteti do të rikthehet në një të ardhme jo shumë të largët është një gabim. Këtu duhet të ndjekim Immanuel Kant, i cili shkroi në lidhje me ligjet e shtetit: "Bindjuni, por mendoni, mbani lirinë e mendimit!" Sot na duhet më shumë se kurrë ajo që Kant e quajti "përdorimi publik i arsyes".

Referencat bibliografike të librit që më duken interesante

  • Giorgio Agamben
  • Jane Bennett, Vibran Matter. Quhet materialist i ri
  • Martien Mueller, "Asambleja dhe Rrjetet e Aktorëve: Rimendimi i Fuqisë Sociale-materiale, Politika dhe Hapësira", cituar nga http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/gec3.12192/pdf
  • Ryszard Kapuściński, Shahu ose teprica e pushtetit, një llogari e revolucionit Khomeini në Iran

Lini një koment